Бум на продажбите на луксозни автомобили в света

Инвеститорите се пренасочат към материални активи
25 мар 2021 14:32, Анисия Иванова
22
Бум на продажбите на луксозни автомобили в света
Снимка: Pixabay

Луксозните автомобилни производители напоследък се радват на комплименти за това колко добре са се справили през 2020 г.

„Нека просто кажем, че започнахме 2020 г. с най-много поръчки от 2003 г. насам и започнахме този януари с 50% повече поръчки от миналия януари“, каза Адриан Холмарк от Bentley по време на видеоконференция с журналисти на 23 март. Британската компания достави 11 206 автомобила през 2020 г. - ръст от 1,8% спрямо предходната година и най-голямата продукция в 101-годишната история на компанията, предава Bloomberg.

„Продажбите ни в момента са с около 30% над миналата година, дори като се има предвид, че миналата година беше рекордна“, продължи Холмарк.

По време на видеоконференция на 15 март Стивън Винкелман ot Bugatti беше откровен и призна, че е „изненадан“ от това колко добре е преодоляла пандемията 112-годишната френска марка.

"Bugatti се справи невероятно добре", каза той. Традиционно марката не разкрива конкретни резултати от продажби, но Винкелман характеризира 2020 г. като „третата поредна рекордна година за компанията“.

Шефът на Porsche AG Оливър Блум нарече резултатите на компанията „фантастично постижение“ в края на „изключителна година“ по време на кръгла маса с репортери на 18 март. Приходите на 90-годишната марка достигнаха рекорд за всички времена от 28,7 милиарда евро (34 милиарда долара) през 2020 г., надминавайки 2019 г. с повече от 100 милиона евро.

Междувременно годишните глобални печалби на Lamborghini бяха по-високи през 2020 г., отколкото през всяка предходна година. И въпреки че продажбите на повечето луксозни марки спаднаха от 2019 г. - с 11% при Lamborghini; с 3% при Porsche; и с 10% при Ferrari - понижението идва от продължилите седмици принудително спиране на производството и преустановените посещения в шоурумите по време на пандемията. Bentley спря производство за седем седмици и губеше по 10 милиона долара на седмица и все пак се възстанови, за да достави повече превозни средства от всякога, каза Холмарк.

„Не виждаме рецесионно поведение. Виждаме следвоеннен бум”, каза той.

Устойчивост на рецесия

Още през юли 2020 г. анализатори в Technavio прогнозираха, че американският пазар на луксозни автомобили ще нарасне с 6,7 милиона бройки от 2020 до 2024 г. В годишния си доклад за 2021 г. Statista прогнозира приходите от САЩ в сегмента да достигнат 6,9 млрд. долара само тази година.

"Историята предполага, че търсенето на суперлуксозни спортни автомобили ще остане стабилно въпреки глобалната рецесия, свързана с Covid-19", посочи Майкъл Дийн от Bloomberg Intelligence в анализ от средата на март. Резултати като 27% увеличение на цената на акциите на Ferrari през 2020 г. и вече запълнената книга за поръчки на Lamborghini за първите девет месеца на 2021 г. свидетелстват за тази сила.

Всъщност Lamborghini се представи толкова добре през миналата година, че близки наблюдатели като Дийн и други предположиха, че компанията майка Volkswagen AG може да я позиционира за първично публично предлагане заедно с Porsche.

Дори Aston Martin, който претърпя разочароващо първично публично предлагане през 2018 г., последвано от сътресение по върховете на компанията изглежда се насочва към по-светло бъдеще.

Ограничените линии като Valkyrie и Valhalla ще бъдат ключови през 2021 г. за подобряване на маржовете на Aston, каза Майкъл Дийн.

„Само няколко марки са в състояние да продават суперавтомобили с ограничена серия на стойност над 1 милион щатски долара и този клуб включва Aston Martin, Ferrari, Lamborghini и Porsche. Приносът от един суперавтомобил Valkyrie на цена 2,4 милиона паунда е еквивалентен на продажбата на 19 Vantage V8, чиито разочароващи продажби през 2019 г. бяха основна причина за намаляване на обемите", смята Дийн.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бума го прави Китайопонента умирга
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ем направили са парата, ся й са радват хората. Нема лошо!
15
1
 
1
 
! Отговори
V преди 3 години
Въйй тва порше джити ли е ве ??? Мой да се направи 100 пъти по добре от това . Нищо кой знаъ кво не е ;)
14
2
 
4
 
! Отговори
Ганчо преди 3 години
"Виждаме следвоеннен бум" Виждаш на Караман топките!Следвоенният бум се характеризира с много по прагматични вложения отколкото покупката на луксозни джунджурии.Това поведение на купувачите е характерно преди и води до рецесии! Спомнете си, че такъв бум на покупки на луксозни стоки имаше и преди кризата през 2009.Всеки сега се опитва да защити пазарната си ниша и да се похвали, че няма кой друг да го направи!
13
2
 
5
 
! Отговори
НРБ преди 3 години
До 10. Френската революция се е случила, когато новите богати са решили да се разправят със старите богати (т.н. благородници) понеже са имали пари но не и власт, като за целта са използвали народа.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дай ми един от ония партийни куфари ;))
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали затова направиха криза да спечелят още повече. Цялата капиталистическа система е направена автоматично да увеличава богатството на най богатите при това без те изобщо да работят.Станали големи акционери с дялове във фирми, имоти и др. после парите си се умножават сами и така после децата им поколения може да минат дето нищо не са работили през целия си живот но имат милиони и милиарди в сметките. А пък вие се блъскайте за жълти стотинки и продължавайте да вярвате в капитализма.
10
1
 
7
 
! Отговори
Ще ви е запоследно преди 3 години
Което само показва къде отиват първо новонапечатаните пари от фед и ецб..... А парите под формата на кредити отиват за останлите 90 пр от населението.... френската революция се случила след много години разхищение и охолство на малко богоизбрани, докато не ги намалили драстично. ....
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Актив е ако си купиш рядък ексклузивен модел за 2 милиона долара примерно и след 10 години струва 6 милиона. Доста богати хора го правят.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами бум защото в тая криза много изгорехме, но някои богати станаха много по-богати. Тъй или иначе те са които купуват тези автомобили. Та затова е бума.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сит на гладен не верува.
6
5
 
9
 
! Отговори
НРБ преди 3 години
Колата не е актив.
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Ладите как са, вървят ли?
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
скоро ще има буквален БУМ ;)
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
туй Поприще е от 2005.по халогена се познава.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой хора спечелиха милиарди от ваксини и сега си купуват луксозни стоки.
1
6
 
9
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
На кой е нужен луксоэен автомобил към края на света, един голфич е достатъчен.

Спонсорирани публикации