За два месеца над 70 фирми фалираха

Миналата година за същия период фалиралите били 88
25 мар 2021 13:57, Петя Славова
19
За два месеца над 70 фирми фалираха
Снимка: БГНЕС

Над 70 фирми фалираха от началото на годината. За периода януари-февруари 2021 г. 76 са търговците, обявени в несъстоятелност. За сравнение, през същия период на 2020 г. този брой е 88 фирми или с 12 фирми повече. Това  показват данни на голяма международна  компания, специализирана в кредитното застраховане и оценката на риска.

Друга тенденция, която се наблюдава от началото на тази година е, че има и по-малко фирми, които са с открито производство на несъстоятелност, предава "Монитор".

Статистиките на "Кофас груп" сочат, че през януари-февруари 2020 г. техният брой е 99 фирми. Сега обаче той спада на 79 фирми или с 20 търговци по-малко за година. "Противно на очакванията, броят компании, обявени в несъстоятелност, е по-малък през януари – февруари 2021, отколкото през същия период миналата година. Все още обаче базата за сравнение е сравнително ниска, статистиката не е показателна за реалния брой на фирмите, които са спрели дейност поради значителни проблеми. На практика голяма част от тях се прехвърлят на малоимотни лица", коментира специалист в кредитнотозастраховане Пламен Димитров по време на онлайн дискусия.

Той обясни, че сред най-рисковите сектори в България за първото тримесечие на 2021 г. са енергетиката, транспортът и текстилът, въпреки повишените продажби на спортно облекло, тъй като производителите на дрехи отчитат спад от 30% за 2020 г.

Очаквано и логично, секторът, който е с най-ниска степен на риск, е фармацията. Такова е положението и в други страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Иначе прогнозите са през тази година българската икономика да се разшири с 4 на сто, след като се свие с 3,9% през 2020 г..

Въпреки това експертите предупреждават, че има редица предизвикателства, които могат отново да доведат до рецесия. "Част от тях са липсата на частно потребление и инвестиции, застой във външната търговия и липсата на доставки и компоненти от Азия и Европа, която блокира производството", допълни Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: фирмифалит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Костов преди 3 години
Видими резултатиАс ще ги искупя на безценица
15
0
 
4
 
! Отговори
Xaxa преди 3 години
Прекратяват дейност и обявяват несъстоятелност са две съвсем различни неща.Много проста манипулация. Да кажат колко са без дейност.
14
1
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Само аз ли забелязвам че повече фирми са обявили Фалит преди Пандемията ?
13
1
 
18
 
! Отговори
Сани преди 3 години
Има и много фирми, които прекратяват дейност, защото не могат да издържат повече на локдауини и липсваща или оскъдна държавна помощ, и без да изпадат в несъстоятелност, защото собствениците правят всичко възможно да се разплатят както е редно и с персонал, и с партньори, дори на цената на лични кредити. Тях някой брои ли ги? Те са много, много повече от 70 ...
12
3
 
19
 
! Отговори
123321 преди 3 години
със сигурност след десетилетия последните 30 години от историята на България ще бъдат квалифицирани като най-черния период от 1300 годишната ни история. Сравним със войните и турското робство. Бяхме 9 милиона.Колко сме сега ???? и колко от тях сабългари.
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои фалират, други си увеличиха печалбата в пъти. Така е, човека милиони години еволюира и се адаптира към условията и средата.
10
6
 
3
 
! Отговори
Ало Гешев преди 3 години
Ало Гешев прокуратурата къде спите и ловите ,,руски бръмбари веднага да се идири този който дава информация за прахвърляне на фалирали форми н клошари , защитете интереса на банките и вложителите които са дали ресурс на тези пишман бизнезмени да правят бизнес и сега искат да се измъкнат от закона. Щом фалираш ще плащаш кредита който си взел или Панделата . Действайте Прокуратура стига сте спали плашам ви заплати да пазите общественият договор от нарушители-фалитаджии.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Па то догодина ще са фалирали ич, то е така като няма кой да фалира ще обявим, че сме най-добри в света.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как бе, ами там мерките на Бибитко 70 на 30, 80 на 20 кво стана?
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОРЕДНАТА ПОБЕДА ЗА ГЕРБ !!!
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РАБОТАРАБОТАРАБОТА(няма)
5
3
 
19
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Най добре ни управлява в цял свят чекмеджан.Той даде милиарди за подпомагане на бизнеса и това сега се вижда.
4
3
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Най добре ни управлява в цял свят чекмеджан.Той даде милиарди за подпомагане на бизнеса и това сега се вижда.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боце каза , че сме добре - отличници !
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То е видно . Под вещото ръководство на ПАРТИЯТА / ГЕРП / ставаме все по добре и по добре . По време на управлението на ВОЖДЪТ в страната започнаха да текът реки от мед и масло . Хората се чудят къде да си похарчат парите . Германският здравен министър идва при нашия да се учи как да се бори с коронавирусът . Не ни оставяй ВОЖДЕ . САМО ТИ МОЖЕШ .
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
демокрацията фалира повече фирми от капитализма/свободния пазар

Спонсорирани публикации