На какво се дължи повишението на цените на имотите у нас?

Някои хора сменят жилището си за по-качествено, каза Иван Велков
30 мар 2021 13:26, Ния Христова
52
Инвестицията в имот е една от най-стабилните. Защо обаче цените скачат по време на пандемия? Аномалия или икономически аргументирано е това? 
 
През 2015 г. за пръв път цените паднаха. Скок няма, по-скоро възстановяване на цените, на разходите по тях. Едно от обясненията е свързано с инфлацията. Това каза за ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Управителния съвет на ФИАБЦИ-България Иван Велков.
 
Според него по-качествените нови имоти са по-скъпи заради цената на проектиране, на материалите, на земята, на проектите. Това от своя страна дава своето отражение.
 
"Те са много по-скъпи спрямо години по-рано. Това означава, че получаваме много повече стойност спрямо предишен период. За нас има разлика между стойност и цена, те не винаги съвпадат", посочи Велков. 
 
Той смята, че има няколко вида купувачи на имоти.
 
"Някои просто разполагат със средства или пък се появява нов член в семейството. В други държави сделките с жилища с имоти се случват много по-често в живота на човек. Някои хора сменят жилището си за по-качествено", допълни той.
 
От думите му стана ясно, че все по-често се търсят имоти, които са близо до паркови пространства или са в затворени комплекси, защото се предполага, че на метри от теб има отворено зелено пространство. А в дните на пандемия това е от значение.
 
"Детайли, които са изглеждали пренебрежимо малки стават от значение. Стойността на вече съществуващи жилища расте по-бързо. Това, че изкарахме повече време в дома си ни накара да се заемем с подобрения в него", подчерта още събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
21
 
! Отговори
НАПчо преди 3 години
Тоа философ, да не ръси мозък, ами да вземе малко да си провери сметките, че чух, от НАП били подкарали брокерчетата по домова книга, да ги проверяват за кое хонорарче са си внесли данъците и за кое не са. Освен, че все по-високи проценти искат за никаквата си работа, ами и не си внасяли данъците повечето от тях. Ахам, ама то така не става, байчовото!
24
1
 
17
 
! Отговори
булгаристанец преди 3 години
Надувайте бе, надувайте, аз зор нямам. То и олиото се опитвате да го направите 5 лева, ама ще ви видя като доиде другата реколта и вземете да се чудите какво да го правите това. Ще минат изборите , ще ви доиде времето и спекулантите ще се спихнете , щото с лъжи не стават тея работи... За един момент минава номера и после откат... не го научихте урока, като мутрохотелиерите ще ядете на коня бамята, барабар с бобчетата:)
23
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повишението на цените на имотите се дължи на това, че София стана доста пренаселена и го няма вече оня красив град. Дойдоха селя.ците да ми чупят стъклата на колата, че съм им бил спрял на мястото и т.н. Софиянци бягат от родния си град, това е истината. А според търсенето и предлагането. Щом има търсене, цените растат. Това е истината за съжаление
22
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже никой не купува затова ли цените растат. Скоро много скоро ще започнете да ги продавате по 2 за 1 лв. Народа няма пари заразяват се уми.рат безработица мизерия инфлация надути цени на храната парното тока водата. Децата се прибраха и вече не пращат евро. Такава е истината но някои се правят че не я виждат и не съществува. Живуркат в друго измерение и на друга планета. А жилищата които продават са на замазка и шпаковка. Без кухня без чиния и мивка и батерии за вода. Егати жилищата.
21
1
 
22
 
! Отговори
няколко причини преди 3 години
Цените остават високи в няколко големи града и това се дължи на:- нереална преценка кое колко струва;- желанието на продаващите да ударят джакпота с мега надути цени;- желанието на брокерите за големи комисионни;- ниските лихви по ипотечните кредити;- повтарянето на мантрата, че най-сигурно е да си набиеш парите в недвижим имот;- наблъскването на хората в няколко големи града, където основно може да се говори за продължаващ растеж на цените, въпреки предстоящата икономическа криза.
20
4
 
12
 
! Отговори
V преди 3 години
Имотите скачали. Ами тя и русата скочи от потъващия кораб на варненските тираджии ха ха ха .Колко пъти съм писал в България не трябва да се инвестира ама не слушат .Сега като тръгнат ЧСИ тата ще се регулират цените :)))))
19
2
 
7
 
! Отговори
Pepep преди 3 години
На спекула!!!
18
2
 
15
 
! Отговори
Емо преди 3 години
И мармотите завиват ли завиват шоколад... Тея почнаха да лъжат повече от политиците на избори....
17
4
 
19
 
! Отговори
Ачо преди 3 години
Ахам, коптори, на по 70 години, дето искат тотален ремонт са обявени на цени на луксозно обзаведено ново строителство... Чакайте да си задържат цените.... Задръжка на цените ще има само на перфектните имоти, останалите им предстои мощен ценопад с 30-50% , а това са почти 80% от обявите в България! Тук не се научиха,че като се продава обзаведено жилище в идеално състояние на една цена, това не значи, че и твоят коптор ще получи тази цена, ама на брокерите им се иска и така забиват пазара...
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко речи? кКакво повишение? Айде пак брокерски манипулации.
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
повишението се дължи на пари от чекмеджета на многото свързани фирмички и лица с управляващите
14
2
 
28
 
! Отговори
циник преди 3 години
Те и за КТБ се изсипаха цялото БНБ да ни обясняват колко е стабилна и на другата седмица гръмна.. Аз на очите си ли да вярвам или на "експерт" дето за пари ще каже че баща му е орангутан... Всяка вечер , докато пуша на терасата броя светещите апартаменти на отсрещния блок - снощи от тридесет светеха ОСЕМ! За последната година максимума беше на нова година -дванадесет. И поне пет от тях се продават, но никой не купува-що ли?
13
2
 
18
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Брокер в българския смисъл на думата, не е ли по - просто посредник ?
12
3
 
28
 
! Отговори
Случаен преди 3 години
200К Е за двустаен и 300К Е за тристаен надвишава доходите на 99% от българите. Абсолютен балон който ще се спука още тази година.
11
17
 
5
 
! Отговори
Hawai4o преди 3 години
На добрите имоти цените ще се качват. Парите не струват нищо, защото са напечатани повече отколкото трябва. Целта е да се обезценят имотите и някой да ги изкупи на безценица , ама нема как да стане. Немат толкова злато.
10
4
 
25
 
! Отговори
Случаен преди 3 години
Крадени пари лесно се харчат. Банките също участват активно давайки огромни кредити на хора които никога не биха успели да ги върнат.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пари пари пари за пари вдичко ще направят
8
4
 
31
 
! Отговори
София преди 3 години
Вариантите са два:- старо строителство, ЕПК, тухла, реална квадратура, с риск от кофти комшии, недобре построено, нужда е се от сериозен ремонт за да стане хубаво- ново строителство, тухла, нереална квадратура, супер ниско качество материали, маркетирано като лукс, в същото време чуваш всички около теб заради тънките стени, период на слягане на сградата, което може да доведе до напукване на вече измазани стениВсеки сам си решава за него, какво му харесва и какво търси.
7
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените се определят от тъпотията на българина-да изплаща цял живот холокухни в София и другите по-големи градове, вместо да си плаща наем и да си живее живота като западните!
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Философии...

Спонсорирани публикации