Агнешкото скача двойно от фермата до магазина

Вносното месо залива пазара, продават го за българско
19
Агнешкото скача двойно от фермата до магазина
Снимка: БГНЕС

В магазините масово спекулират и с цените месец преди празника – те скачат двойно от фермата до обектите, алармира  председателят на асоциацията на животновъдите в България Бойко Синапов пред „Монитор“.

По думите му потребителите са заблуждавани, че купуват местно производство, а всъщност получават месо от чужбина. „Все още нямаме готови агнета, нека покажат документи за произхода на тези, залели магазинната мрежа“, настояват от организацията.

Още по темата

Данни на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) сочат, че изкупната цена на килограм живо тегло от фермите е между 5 - 5.50 лв. без ДДС на едро. На дребно пък тя върви от 6 до 8 лв./ кг в зависимост от региона и големината на агнето.

През тази година самите производители претендират за малко по-високи цени изкупни цени заради поскъпването на фуражите и трудната година. Въпреки това, те смятат, че за спекула може да се приема цена по-висока от 15 лв./кг. По отношение на нерегламентирания внос Синапов коментира, че на 1 000 български заклани агнета се продават 10 000 вносни и нискокачествени. Печатът върху месото не може да бъде ориентир за неговото качество и произход.

Българското месо изглежда свежо и по-розово и единствено по външния вид може да се различи от вносното.

Рискът при покупка от магазина мрежа остава висок заради занижения контрол по митниците, твърди браншовикът.

За да се избегне спекулирането с произхода на месото е решено да се издаде заповед на агенцията за безопасност по храните за контрол на вноса на агнета от страни в Европейския съюз. Месото, което пристига у нас, трябва да се изследва от БАБХ – ще се следи се за характерни болести като салмонела.

„В момента цената на качествените агнета в Румъния е по-висока отколкото в България, така че пристигащите у нас са нискочествени и дълбоко замразени“, подчерта председателят на Асоциацията на животновъдите, като призова потребителите да пазаруват от директно от българските ферми.

Това ще стана възможно след въвеждането на нов регламент, според който преди продажба ще се осъществява ветеринарен контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що няма ли контрол у нас ами да дкочи с 1000%
14
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Моето е без печати и не е измекярско! Отивам си при моя човек където всяка година ходя! Плащам си и си правя каквото искам! Hizmetçi е домашен прислужник/ца в буквален превод от турски, ако не знаеш!
13
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
От години цените са същите! И тази година - също! Всеки има право според възможностите си да избира : да си го купи живо и да си го оправи сам или да разчита на търговци! Една година ядох и свежо шоково размразено новозеландско с вкус на дърво - разбрах го късно! Ако е румънско - пак добре, поне ще е само охладено!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Син печат - българскоЧервен печат - вносноБез печат - измекярскоами гледайте бе хора.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Син печат - българскоЧервен печат - вносноБез печат - измекярскоами гледайте бе хора.
10
0
 
1
 
! Отговори
. преди 3 години
Да видим тази година на кого ще се падне кучето :)
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 5.50лв/кг на едро живо тегло без ДДС, на колко трябва да е в магазина на дребно с ДДС?От 10 кила живо тегло, остава сигурно 6 кила месо. Другото са кожи, кости и копита.
8
1
 
10
 
! Отговори
69 преди 3 години
напишете и за доматите и картофите, там не е 2 а 10 пъти, разликата остава при търговците, а бг произвидителят не му излиза сметката?
7
1
 
5
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
Интересно като продават живото тегло на 5,50 за каква спекула говорят животновъдите? До закланото агне фира и карантия е над 50% - кожа, кръв, копита, карантия... После някой трябва да го транспортира, да го заколи, опаковка и пак да го транспортира до търговския обект. И му слагаш 20% ДДС... А къде остава печалбата за търговеца? Истината е че веригите продават агнетата на загуба, но са вечния виновник за всичко. Търсете спекула ти те другаде!
6
0
 
6
 
! Отговори
Хронична липса преди 3 години
С хроничен недостиг на пари съм и агнешкото месо е противопаказно както за бюджета така и за спестяванията. Освен това може да има мутирал ангнешки корона вирус.
5
0
 
7
 
! Отговори
Гастроентеролог преди 3 години
Добре де!! Агнешкото месо води до диария с обща отпадналост!!
4
0
 
7
 
! Отговори
Гастроентеролог преди 3 години
Внимание: Агнешкото предизвиква *** с обща отпадналост!!
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продават ви кучешко, котешко и какво ли не месо, а вие си го хапвайте....
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама нека скача. Ще пекна едно пиле на грила, обилно полято с биричка и готово.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Агнешкото скача двойно, а бездомните кучета намаляват....

Спонсорирани публикации