Превръща ли САЩ Черно море в зона на конфликт?

"Миллиет": Покрай украинската криза се формира фронт срещу Русия
10 апр 2021 20:34, Александър Попов
541
Превръща ли САЩ Черно море в зона на конфликт?
Снимка: БГНЕС

Русия, чиито бивши съюзници в рухналия Варшавски договор сега са членове на НАТО, която те са заобиколили от запад, сплашва Украйна, която иска да се присъедини към НАТО.

А САЩ правят всичко възможно, за да затворят веригата на обкръжаване и да накарат да се усети военното им присъствие в Черно море.

Поради това от страна на двете световни сили валят взаимни заплахи във връзка с кризата в Донбас. Разбира се, възникват различни въпроси относно войната между Украйна и Русия.

Например какво ще се случи, ако Русия влезе в директен сблъсък с Украйна? Ще се намесят ли САЩ и НАТО, подкрепящи Украйна? Или какво означава предупреждението на Русия към НАТО: "Вие ще ни принудите да предприемем допълнителни мерки"?

Има обаче и други важни въпроси, които остават на заден план. Особено предвид плановете, измислени от Съединените щати, и на какво те са способни, за да изпълнят тези планове. Освен това всички знаят за опитите на САЩ да навлязат в Черно море и да използват проливите по време на руско-грузинската криза през 2008 г. С други думи, говорим за многопластова ситуация, която изглежда като напрежение между САЩ-НАТО и Русия около Украйна, но всъщност съдържа вечните изчисления на САЩ да убият няколко зайци с един куршум.

Още по темата
Преподавател от университета в Истанбул Айдън, бригаден генерал от запаса , д-р Наим Бабюроглу коментира тази тема:

"Подсилвайки и провокирайки напрежение в Украйна, САЩ искат да привлекат на своя страна страните от ЕС, предимно Германия, която има обширни търговски връзки с Русия.

САЩ също се стремят да отделят Турция от Русия. Как?

Турция вече има добри отношения с украинското ръководство, има някои икономически споразумения. На 10 април президентът на Украйна ще посети Турция. Турция никога не е признавала анексията на Крим и подкрепя членството на Украйна в НАТО. Сега, на фона на нагнетяваното от САЩ напрежение, Турция и Русия ще се отдалечат една от друга.

Друга цел на Съединените щати е в това, че като засилят своите военноморски сили и военно присъствие в Черно море по предлога за украинската криза и с цел намаляване на влиянието на Русия тук, така да превърнат и Черно море в зона на конфликт. По такъв начин ще направят от Русия страна, която непрекъснато е заета с кризи в региона. За целта обаче САЩ трябва да използват Дарданелите, Мраморно море и Босфора.

С други думи, трябва да се заобиколи Конвенцията за проливите от Монтрьо. По време на грузинската криза през 2008 г., когато САЩ искаха да нахлуят в Черно море, Турция отказа да пропусне американските военни кораби през проливите. Следователно САЩ сега смятат, че с нарастването на напрежението между Турция и Русия заради Украйна Турция ще смекчи режима на Монтрьо и ще им позволи да навлязат в Черно море. По този начин, с получаването на такова разрешение от Турция, САЩ се надяват да осигурят превъзходство в борбата за влияние срещу Русия и да формират фронт заедно с такива крайбрежни държави като Румъния, България и Грузия. Поради тази причина Съединените щати искат да прекроят Конвенцията за проливите от Монтрьо в своя полза. И това е капан за Турция и капан за конвенцията от Монтрьо. Турция трябва да види този капан и да не споделя ключа към този документ с никоя държава".

Ами вероятността за намеса на НАТО, възможно ли е подобно развитие?

"Член пети от договора за НАТО гласи, че атака срещу една от страните членки на алианса се счита за атака срещу всички страни членки. Разбира се, това важи за онези страни, които са членки на НАТО. Украйна не е член на НАТО. В момента тя е партньор на НАТО, член на програмата „Партньорство за мир“, но не и съюзник или член на алианса. Това е само етап на подготовка. Следователно, както през 2014 г. НАТО не можеше да се намеси, когато Русия анексира Крим, така и сега алиансът не може да го направи. Използват се само някои дипломатически, политически механизми. Но Съединените щати, ако желаят, могат да се намесят заедно с няколко държави, например Великобритания, и да помогнат на Украйна. Само че е невъзможно това да се направи под егидата на НАТО".

Накратко, зад известното ни състрадание на Съединените щати знаем, че има дълбоки изчисления, като например: да се възползваме от украинската криза, да принудят ЕС, включително Германия, да формира фронт срещу Русия и отчуждаването на Турция от Русия, превръщайки Черно море в зона на конфликт./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали,я помисли преди да дрънкаш глупосги.
356
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринЛеле колко си кух !Дано не видиш колко ,,пробити"са руските корита.По-добре залягай на уроците,че с тази простогия и невежество ще миеш някое западно дупе.
355
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПатриотАмериканци не ни трябват трайно настанени на Черно коре.Където са се настанили са донесли само раздор,смърт и разруха. Настанят ли се тук нищо добро не ни чака.
354
0
 
6
 
! Отговори
до Barba Ganios преди 3 години
пиши на кирилица, няма да се зверя да ти разгадавам писанията
353
2
 
8
 
! Отговори
до Патриот преди 3 години
ако украинците се опитат да направят блицкриг в Донбас Русия няма да гледа как бомби падат над етнически руснаци.
352
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до всички дървени експерти има си международно признати икономически зони на които черно море е разделено и според тях Турция и РФ имат двете най големи, какво НАТО кви пет лева в Черно Море. Главния играч в Черно море е Турция с контрола на Босфора и най голямата икономическа зона. Какво руско езеро сънувате.
351
13
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Не САЩ, а Русия го превръща в конфликтна зона!Скоро ще гледаме как борещата се за мир Русия много миролюбиво ще нападне Украйна!А след това миролюбиво ще нападне и Беларус, за да защити световния мир!!!
350
4
 
15
 
! Отговори
ТЪЖНО! преди 3 години
Отговорът е: Да, САЩ превръща нашето Черно Море в конфликтна зона и нашата страна във фронтова.Ако някой търси отговор на въпроса кой е агресора, да си направи труда да потърси в интернет Map of US military bases и ще го види много лесно. Къде са. около кого са и колко са. Ще види и кой им служи. Дотегна ми да гледам, чета и слушам самоубийци в българските и европейските медии. Готвят ни въжето, какво искате повече? За единия хляб си продавате живота и бъдещето на децата си.
349
17
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Черно море е натовско-море и руските пробити корита трябва да искат разрешение..
348
15
 
3
 
! Отговори
Крим не е руски преди 3 години
руските *** нямат насищане на чудото... Добре че сме в НАТО че щеше да сме втора Украйна.
347
17
 
8
 
! Отговори
хехе преди 3 години
Русия отдавна не е супер сила.
346
2
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
От 1783 гКрим е присъединен към руската империя,От 1921 до 1954 е в състава на РСФСР като Кримска автономна република.През 1954 г Хрушчов,я прехвърля към УССР,а през 2014 година се възстановява статуквото до 1954.Плача е не за Крим или за Украйна,а за стратегическото положение.От този полуостров може да се контролира цялото черноморие,а пък от друга страна,ако не беше руски,можеше да се отрежат в случай на агресия цяла южна Русия,северното прикавказие, та чак до Каспийско море.Ама не стана
345
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия има 400км брегова ивица, а държавите от НАТО имат 1400км. Русия има несъразмерно по-голяма военна мощ и тя трябва да бъде компенсирана.
344
9
 
4
 
! Отговори
Чичоо преди 3 години
За какъв чужд Бостан говориш? За Крим и източна Украйна ли? Или си мислиш,че черно море е на Путин?
343
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАТО без Турция в черно море са аутсайдери. Могат да държат фронт само с Турция. Малките държави могат да си изпросят пердах. Проливите ще бъдат блокирани, корабите на САЩ на дъното, на "джуджетата" по една тояга и толкоз. Привижда ми се нещо от този род. Дано опита за война се провали. Русия няма пари и хора за дълга война и ще употреби от по-новите си оръжия. Войската и трябва да се пази за защита огромната територия.
342
2
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Който влиза в чужд бостан,може да го набият,да го на.......т,а може и да го гръмнат.
341
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бой по ушанките!
340
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 420Май е точно обратното, а?
339
1
 
4
 
! Отговори
сефте преди 3 години
До: номер 426А то ще речеш не е имало руски подводници покрай американски крайбрежия?Още от СССР имаше, а и сега има в Арктическия океан, което географски е много близо до САЩ!!!Ама и американците си имат там подводници, или по-точно подледници...
338
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туркоманета, дето се афиширате русофоби и сте отворили уста цял лакът, какво ви казва турският официоз "Миллиет"? : Америка иска да превърне Черно море в зона на конфликт, да нарушава конвенцията от Монтръо, да сблъска европейските сили в конфликт с Русия. Европа и Турция нямат накакъв интерес от това. "Съединените щати искт да принудят ЕС, включително Германия, да формират фронт срещу Русия" - казва "Миллиет".Обаче "Турция трябва да види този капан и да не споделя ключа към този документ (Монтръо)с никоя държава"