След силното начало на 2021 г.: Доларът пред много предизвикателства

За момента US валутата поддържа тенденцията да отслабват през април
11 апр 2021 19:35, Красимир Ангелов
19
След силното начало на 2021 г.: Доларът пред много предизвикателства
Снимка: Bloomberg

Доларът отслабва през този месец, след като Федералният резерв продължи да се придържа към съобщението си, че няма да повиши скоро лихвените проценти въпреки очакванията икономиката на САЩ да се възстанови бързо от коронавирусната пандемия, пише The Wall Street Journal.

Зелените пари отслабват с около 1,2% за месеца към 9 април спрямо валутите на най-големите търговски партньори на САЩ. Преди леко да поскъпне в петък, доларът записа най-тежката си 7-дневна губеща серия от декември насам, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Понижението в стойността на зелените пари прекъсна рали от тази година: индексът ICE Dollar се повиши с около 4% от началото на януари до края на март.

"Слабостта на долара вероятно няма да продължи, тъй като се очаква американската икономика да изпревари останалите", смята Оливър Бренан, TS Lombard.

"Очакванията точно сега са американската икономика да нарасне с два процентни пункта повече от тази на еврозоната в предстоящата година", коментира Бренън. Разликата не е била толкова голяма от началото на 2017 г., когато доларът беше далеч по-силен спрямо еврото - един долар тогава се разменяше за около 0,94 евро, а в момента - за около 0,84 евро.

"Има тенденция доларът да отслабва спрямо останалите валути през април през последните 10 години", посочва още Бренън, като отбелязва, че това се дължи обикновено на разочароващи икономически данни.

Доларът обаче отслабва този месец въпреки силните икономически данни. Това може да се дължи на факта, че коронавирусната криза и извънредните спирания на икономиката през миналата година затрудниха поставянето в контекст на някои тазгодишни показатели.

Инвеститори и анализатори очакват доларът да отслабне допълнително, тъй като страните се справят с овладяването на пандемията, ускоряват ваксинационните си програми и започват да отварят икономиките си.

Стив Енгландър от Standard Chartered заяви, че по-широкото икономическо възстановяване ще удължи дългосрочния тренд на отказ от доларите от глобалните управители на активи и от централните банки, които управляват огромни резерви в чуждестранна валута.

"Очакванията ни за ускорение на глобалния растеж и продължаващи стимули не предоставят много причини за управителите на резерви да променят посоката и да започнат да трупат долари отново", коментира Енгландър.

Много ще зависи от инфлацията, смятат стратези на Bank of America, и основно дали инфлацията ще е висока или просто по-висока от настоящата. “Въпреки че по-високата инфлация може да е положителна за пазарите, високата инфлация може да е негативна”, отбелязват те.


19
Още по темата: доларСАЩBloomberg TV Bulgaria
Още от София
Такситата в София вече возят на по-високи цени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кога ли ще гръмне всичко !!!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пуснаха в обръщение 3 трилиона долара и продължават да печатат, как няма да отслабни. Да му мислят китайците с купения американски дълг.
15
3
 
1
 
! Отговори
Тли Милиона Долала преди 4 седмици
Бреееее, той тоз лошия долар събаряне нямал бе...
Още някоя друга година заяждане с Китай и може да му струваме, те каубойците да лежат още на старата слава, Китай ще им скрои шапката.
14
2
 
1
 
! Отговори
Обама преди 4 седмици
По времето на обамя долара стана 1.23лв
13
1
 
4
 
! Отговори
Мамата преди 4 седмици
ДОЛАРА ЯКООО ЩЕ СЕ ВДИГНЕ И КОГАТО УБИЕ ВСИЧКИ ДРУГИ ВАЛУТИ ЩЕ СЕ СЕ СРИНЕ И ТОГАВА ДОБЪР ДЕН.....ЩЕ СТАНЕ КАКВОТО ЩЕ СТАВА,,,,,И ЩЕ ДОЙДЕ ДОБРОТО
12
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Отдовна съм изхвърлил доларите на краварите и минах на истинските паре-рублей. Ся не си купувам изобщо тоалетна хартия. По-евтино е и по-приятно...
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
“Вчера.Бг” придържайте се към теми от квартално значение където ви е силата!!!
Международните финанси оставете на “чужденците” !!!
10
3
 
9
 
! Отговори
sofeto преди 4 седмици
До Анонимен 9
Напълно съгласен, но докато САЩ остава магнит и долара остава такъв. Докато магнита се изтощи, въпроса в времето, кога ли?
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До sofeto

Повечето хора бъркат държавен дълг с лична задлъжнялост към някакви мутри. Дългът на Америка се държи основно от ... Америка. Китай държат 5% от дълга на САЩ и им носи хубава печалба, но интересното е, че Япония държи маааллко повече от външния дълг на САЩ (около 5.5%), ама за тяхне чуваш оплаквания.
8
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да да , това че " долара ке падне" и че Китай изкупува всичкото злато на вселената го четем из Строго секретно от поне 20 години, и резултатът е че сащ са водещата икономика в света независимо дали петролът е 50, 100 или 140$, а Раша само дрънка оръжие по границите си , за да не е мужикът да си даде сметка че отдавна са собственост на Китай и ОАЕ.
7
14
 
12
 
! Отговори
sofeto преди 4 седмици
САЩ остава още за дълго "Обетованата земя"(мечтана, желана) и дотогава долара ще бъде световна валута независимо какви дългове има държавата им!
6
10
 
12
 
! Отговори
А бе преди 4 седмици
Още десетина години може и да изкара долара.А може би не...След като Китай купува злато и трупа доларов дълг-работата е съмнителна.
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
По 80% от американските долари,имало следи от к о ка. А по 90% от стотинките в България, имало следи от търкане на билети.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А сега байдън се готви да разцепи "Big tech", който е отговорен за 1/5 от БВП-то на страната! Аплодисменти!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До бай Драган

Хаха, точно. И това след края на фискалната година, в която разните му финансисти, програмисти и други шщефчета взеха бонусите, но по правилно би било.

В нашето ТКЗС имахме 5 крави. 3 умряха. Една е отели. Отчетохме месечън ръст с 50% ;)
2
4
 
17
 
! Отговори
бай Драган преди 4 седмици
до 1
В нашето ТКЗС имахме 2 крави. Едната се отели. Отчетохме МЕСЕЧЕН ръст от 50% при говедата. На партийния секретар му дадоха медал "Герой на социалистически труд" и му подариха екскурзия до СССР.
1
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Първите признаци на кризата в България вече са налице - продажбите на нови автомобили са нараствали за месец с повече от 10 процента.