Блокчейн технологии и разплащания с криптовалута – част от бъдещето на банковия и финансов свят

Посоката, в която върви финансовият сектор, е защита на потребителя, заявиха експерти на второто издание на Tech of Tomorrow
15 апр 2021 18:05, Красимир Ангелов
16
Блокчейн технологии и разплащания с криптовалута – част от бъдещето на банковия и финансов свят

Все по-нашумялата тема за бъдещето на дигиталните плащания, отвореното банкиране, блокчейн технологиите и разплащането с криптовалута бяха сред важните теми, които бяха поставени в центъра на второто дигитално издание на конференцията Tech of Tomorrow на Investor.bg. По време на разгорещена дискусия вчера в студиото на конференцията експерти в сферата на финансите, търговското право и криптовалутите коментираха кои са най-важните въпроси пред развитието на банковия и финансовия свят и бяха категорични: блокчейн технологиите са неизменна част от бъдещето на сектора, стига обаче да има адекватни регулации за тях. Друг фактор, който се очаква да определи доколко банките ще „прегърнат“ блокчейна, е отвореното банкиране, което обаче изостава на европейско ниво.

"Отвореното банкиране е онзи слой между клиента и новите технологии, който дава възможност всички иновации в областта на дигиталните разплащания да бъдат свързани с нашите данни", коментира Галя Димитрова, управляващ съдружник на IRIS Solutions.

Борислав Диков, началник отдел "Дигитално банкиране" в Пощенска банка, също е на мнение, че "то ще доведе до по-добри условия и оптимизиране на процесите, по-лесна и бърза кредитна оценка, както и по-добри възможности за създаване на индивидуални условия за всеки клиент".

По темата за дигитализирането на безконтактните плащания, Диков обясни, че те са във възход, а пандемията от коронавирус е изиграла роля в увеличаването им, но генерално тенденцията е започнала много преди пандемията. "Дигитализирането на безконтактните плащания е тенденция от години. Просто пандемията го ускори. Странното е, че онлайн банкирането в България е едва 7-10%", каза той.

Адвокат Димитър Калдамуков обаче изрази малко по-различно мнение. Според него българските потребители използват банките основно за депозити и трудно може да се говори за интерес към отвореното банкиране от страна на българите.

С остра позиция по отношение на това защо българските банки не допускат плащания от и до криптоборси в дискусията се включи и Давид Бонев, съосновател и финансов директор на BoneX – дигитален порфтейл, който позволява купуване и продаване на криптовалутаи. Според него блокчейн технологиите осигурявали по-бързо, по-сигурно и по-евтино изпращане на транзакции по всяко време.

"Те минават през много по-сериозна проверка на произхода на средствата, но въпреки това не се допускат. Според мен причината е, че банките са тромави и бавни с въвеждането на иновации и нищо от това което правят сега не достига и 1/10 от възможностите на блокчейн", заяви Бонев.

Той подчерта, че блокчейн технологиите са защитени от хакерски атаки, а биткойнът е изцяло децентрализиран, което е част от предимствата на новата дигитална валута.

"1,8 млрд. души по света нямат достъп до банкови услуги, но с помощта на един телефон интернет, може да се изпратят пари чрез блокчейн и крипто. Човек с 10 долара може да бъде инвеститор и част от световната икономика", обясни Бонев.

Адв. Димитър Калдамуков припомни, че предстои регулация на биткойна тази година, който "най-вероятно ще отвърже ръцете на по-консервативните институции" и ще наложи всеки, които управлява криптоактиви, да бъде лицензиран. 

Галя Димитрова пък беше категорична, че посоката във финансовия сектор е ясна – защита на потребителя, как той да контролира финансовата си информация и да я получи обратно.

По време на дискусията експертите обсъдиха и технологиите и биометрията в сферата на банките и финансите, които променят разплащанията. В студиото на Tech of Tomorrow Борислав Диков заяви, че скоро Пощенска банка ще предостави възможността на клиентите си да се разплащат с QR код. "С биометрията могат да се избегнат много измами, кражба на идентичност. Проблемът е, че крайният клиент не въодушевен от това да се използват и съхраняват биометричните им данни", коментира експертът от Пощенска банка.

Големият въпрос при разплащанията с биометрични данни според адв. Калдамуков е свързан със съхраняването на личните данни на потребителите.

Цялата дискусия от второто издание на конференцията на Investor.bg Tech of Tomorrow може да гледате на запис на платформата Investor Media PRO, която Investor Media Group стартира като част от кампанията за отпразнуване на 20-ия юбилей на Investor.bg. Конференцията ще се излъчи и в ефира на Bloomberg TV Bulgaria на 17 април, от 18:30 часа.

Третото онлайн издание на Tech of Tomorrow ще се проведе на 21 април, от 14:15 часа, на живо на Investor Media PRO и на www.investor.bg/live. То ще разгледа бъдещето на IoT технологиите, изкуствения интелект, облачните услуги и информационната сигурност.

Tech of Tomorrow се провежда с генералната подкрепа на Алтерко и BoneX. Основни партньори са Accenture, Sirma и FANUC. Събитието се организира с подкрепата на Siemens, Пощенска банка, Sofline, Atos, Леново България, Dental Care Center, Индустриален Холдинг България.

Медийни партньори на събитието са Bloomberg TV Bulgaria, Money.bg, "Мениджър" и Kaldata.com.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Ами не плащай такса щом искаш. Ако искаш услуга , демек да превеждаш пари то според теб някой ти е длъжен безплатно.
2
0
 
2
 
! Отговори
Демон преди 2 години
Точно регулациите са проблема. Това значи да плащате такса само защото имате сметка някъде, както са банките сега. Те отчаяно се опитват да задържат кокала, който явно им се изплъзва ........
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха