5 начина за осигуряване на средства при пенсиониране

Пандемията намали възможностите на много хора за спестяване
29 апр 2021 13:31, Ния Христова
13
5 начина за осигуряване на средства при пенсиониране
Снимка: Pixabay

Пандемията оказа влияние върху финансовия живот на много хора, като се отрази на способността им да спестяват и отделят средства за пенсиониране, пише CNN Business, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

Ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да спестите достатъчно средства при пенсиониране.

1. Започнете да планирате сега

Никога не е късно да започнете да планирате. Предвид постоянните промени в пенсионната възраст е хубаво да имате планове за бъдещето. Въпреки че е невъзможно да разберете колко дълго ще живеете или какво може да бъде вашето здравословно състояние в бъдеще, има неща, които можете да планирате в момента, които могат да ви подготвят за пенсия.

Разберете на каква възраст планирате да се пенсионирате, колко спестявате, какви са прогнозните ви разходи, колко доходи ще ви трябват и колко вече сте спестили за пенсиониране. 

2. Спестете колкото можете

Колкото по-скоро започнете да спестявате, толкова повече време ще се увеличават парите ви.

В по-младите ви години дори малко спестявания могат да допринесат много. Колкото по-дълго чакате, толкова повече ще трябва да отделите, за да постигнете целите си. Повечето експерти предлагат да се спестява между 10% и 15% от брутната заплата. 

В крайна сметка е важно да спестите каквото можете, дори ако това не е 10% от доходите.

Останалите 3 стъпки можете да прочетете ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на соца работех в Кремиковци взимах по 600 лв заплата живкови пари. Със 150 лв плащах сметките и хранех 4 членно семейство а останалите спестявах. Построих двуетажна къща купих тристаен апартамент и кола Лада. А сега немога и един кл.озет да построя. Да ви е.а демокрацията и свободата.
6
2
 
3
 
! Отговори
пенсия над 500 лв. преди 2 години
Етаж сиубитаците, дето си мислите, че с пенсия под 1000 лв. може да се живее нормално, че и да спестяваш. Лекарства, ток, вода, телефон, телевизия, данъци и какво ти остава.Дрехи и обувки - ама що им са на пенциите, като не ходят никъде.Театър, концерт - всичко е вятър.Почивка и рехабилитация - че от какво са се изморили.Храна - ами те без друго зъби нямат.Стига им подобието на кисело мляко и хляб.Зъболекар - *** няма тепърва фотомодели да стават, па и да не се зъбят много.Така мислят млади
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По въпроса за пенсионерите най-пешкин е Драгалевския.
4
6
 
7
 
! Отговори
Арбайт махтс фрай преди 2 години
Докато може да работи човек по-добре да работи - поддържа социални контакти и пълноценен живот както и приходи на ниво, в противен случай се превръщаш в човек, очакващ смъртта, с приходи осигуряващи единствено оцеляването. В западният свят човек може да работи колкото иска, не може да бъде пенсиониран насилствено.
3
1
 
8
 
! Отговори
илюминат - ренегат преди 2 години
Това се отнася за пенсионери с пенсии над 500 лева.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 ограбваш банка2 ставаш политик3 пъхаш се в колкото се може кухи нпо-та и точиш фондове4 почваш да ходиш на фитнес, запознаваш се с дебеловрати и им организираш нелегален внос анаболи химии дроги джанти, крадени части накрая и цели коли5 заминаваш в чужбина
1
2
 
8
 
! Отговори
Ммм преди 2 години
Пенция!? Какво е това животно?

Спонсорирани публикации