На "лов" за злато: Най-голямо търсене от 5 години насам

Хората се безпокоят от инфлация, инвестират в злато
29 апр 2021 18:46,
59
На "лов" за злато: Най-голямо търсене от 5 години насам
Снимка: Pixabey

Търсенето на златни кюлчета и монети в света през първото тримесечие на годината достигна 339,5 тона, което е най-високият показател от последното тримесечие на 2016 г. насам. Това става ясно от отчета на Световния съвет по златото (World Gold Council, WGC), озаглавен "Динамика в търсенето на злато".

Търсенето е повлияно от притесненията на пазара относно нарастващата инфлация
, пише БГНЕС.

Слабото търсене на ETF (борсово търгуван фонд – бел.ред.) е частично компенсирано от търсенето на кюлчета и монети, което нараства за трето поредно тримесечие. Инвестициите в тези продукти достигнаха 339,5 тона (ръст от 36% в сравнение със същия период на миналата година) и са най-високият показател от четвъртото тримесечие на 2016 г. Това беше повлияно от "лов за разпродажби" и широко разпространеното безпокойство от нарастващия инфлационен натиск "- се казва в доклада.

Докато световните икономики се възстановяват от пандемията, потребителското търсене на златни бижута нарасна до 477,4 тона, което е с 52% повече от първото тримесечие на 2020 г. Търсенето на злато в технологичния сектор също се е увеличило. Нетните покупки на злато от централните банки през първото тримесечие са били 95,5 тона, което е с 23% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, но с 20% по-високо в сравнение с четвъртото тримесечие на 2020 г.

През първото тримесечие общото инвестиционно търсене на благородния метал спадна с 23% в сравнение с миналата година и достигна 815,7 тона. Причината за това е значителният отлив от ETF (спад с близо 178 тона), тъй като „нарастващите очаквания за по-високи лихвени проценти се отразиха на настроенията на инвеститорите.

Цената на златото в долари през първото тримесечие намаля с 10%. Световният добив на злато в света се е увеличил с 4% (до 851 тона), а общото предлагане на пазара е спаднало с 4%.

През последните четири години производството в Китай - най-големият производител на злато в света, намаля. Той може да отстъпи позицията на Русия, където производството на злато напоследък се е увеличило. Предполага се, че растежът ще продължи, тъй като през следващите години ще бъдат пуснати в експлоатация няколко големи руски проекта", отбелязва WGC в доклада си.

Бъдещето на пазара

В зависимост от това как страните по света продължават да се възстановяват, икономиките започват отново предпазливо да се отварят. Това даде надежда за връщане на доверието на потребителите през първото тримесечие, което се отрази в значително увеличение на търсенето на златни бижута. И обратно, отчитайки факта, че инвеститорите се „скриха” в златото от първоначалното въздействие на COVID-19, цената на метала през първото тримесечие на 2021 г. падна рязко, тъй като доверието в икономическото възстановяване се засилва и лихвените проценти в САЩ нараснаха. Въпреки това златото запази своята актуалност в добре балансираните портфейли, особено предвид риска от предстояща инфлация.

В перспектива, до края на тази година имаме причини за оптимизъм по отношение пазара на злато, тъй като основните му драйвъри имат необходимата подкрепа за “, каза Луиза Стрийт, старши пазарен анализатор в изследователския отдел на Световния съвет по златото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: ценазлатопазартърсене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
БОГ САВА от преди 2 години
От Венера засекли американки апарат на МАрс. ВЕЛИКОЛЕПНИ материали от над 100 000 ггодини не са проучвали по хубави...Развъждането на домашни хора без яка козина с къси мъжки полови органи на тн Земя е дало резултати...
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДънди прешъс металс са гепили от България 1.5 милярда до сега.Иначе се бием колко ни помагат американците!
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При официално добити 5 тона ЗЛАТО на година в България (неофициално не се знае колко) резерва се е увеличил с 345 кг. през 2020г.??? БРЕЙ все по малко се краде в тая държава.
44
0
 
0
 
! Отговори
Щом "финансови& преди 2 години
експерти ви казват да купувате злато, значи почвайте да се презапасявате. Купувайте кюлчета и си ги дръжте.
43
0
 
9
 
! Отговори
Златко преди 2 години
Прав си друже за златото. Говори се, че може да стигне за няколко поколения българи напред да не работят. Ама какво да направим - красив, умен и силен, но *** народ сме..
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целия свят трупа златни резерви ,защото доминацията на зелените гущери без всякакво покритие дето ги печата в несвяст рептилското влечуго Родшилд и неговите ционистки банкери от ФЕД приключи.Долар к******
41
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българското злато много са го крали и продължават да го крадат и сега. Турците са го крали.Германците са го крали.Руснаците са го крали.А сега го крадат американци и канадци.Голямо крадене падна и още има да се краде!Значи нямате си идея за какво крадене става дума. Милиарди се крадат всяка година.Изнасят рудата в Намибия и там я преработват за не се знае какво количество се вади.България уж получава 1.5 % концесионна такса. Такава неизгодна концесия няма никъде по света.
40
1
 
14
 
! Отговори
Пациент преди 2 години
Знам един дето веке си е уредил нещата по въпроса с златото.Останало му е ималко кеш около десетина пачки по 500 еврака,но това ще са само за джобни.Абе дръпна този напред яко,няма вече стигане.
39
0
 
3
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
До Диана.Или пък ако,неправилно съм разбрал сърказъма ти Извинявай!-:))))
38
1
 
5
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
До 36 " Диана" или " Диянчо" все тая! И кой го " доказа" това? Те Герберската групировка на мутрата,ако помниш.Открито каза,че няма да проверява " глупости" по адрес на вожда им! Или го пропускаш това съвсем съзнателно? Гешев го забрави да го " проверява"! Той и за това беше " избран" под масата,при жив Глав прокурор,с Не изтекъл мандат 1 година предсрочно!Той и за това беше избран! До си трае и " пази" бившата мутра! Та питам те.Кой го " доказа" това?-:((((
37
1
 
7
 
! Отговори
Бг фсете преди 2 години
БЕЕЕ ПЪК НИИИ НАЩО ГО ХАРИЗВАМЕ ЗА ЗЕЛЕНА ТРЕВА И МУХЛЯСАЛА ЦАРЕВИЦА БЕЕЕ
36
0
 
16
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Напълно нормално при сегашната ситуация мисля!-:) Преди години,всеки би обърнал всичко в " долари"! После еднакво обръщаха в евро и долари! Но днес,нито долара,нито еврото е стабилно! Разклатиха се и САЩ и ЕС! Та не се чудете,защо златото е на " почит" днес!-:)))
35
12
 
8
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Койчо34Като си видял чекмеджето, не знаеш какво си видял - доказано е вече, че всичко там е фалшиво, та гледай да не се окаже и твоето злато фалшиво, значи...
34
0
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен28Болкан Минерал енд Майнинг/БММ/ придобива правата върху проучвателна площ "Крумовград" от 130 кв.м. през 2000г. и сключва договор с Министерство на Икономиката и Енергетиката ни за търсене и проучване.През 2003 Дънди Прешъс Металс придобива БММ,а с нея и този рудник-официални данни!Не е ясно какво значи придобиване на права със сключен договор за търсене и проучване..Но,не е само този златен рудник!Чувала съм за такъв близо до София..Както и да е, тези от БММ са имали 130кв.м. само
33
3
 
15
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Аз откакто видях чекмеджето на чекмеджан започнах веднага да инвестирам в злато и евро
32
11
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
И какво ще го правят това злато? Могат само да си го заврат в онази работа. Никаква доходност не носи, само стои и събира прах. И аз имах злато, ама го продадох и с парите купих ниви, защото ще получавам рента. Не съм толкова глупав, че да купувам злато като онези дето грабят като невидели. Като падне цената му и всички охкат като опарени, защото губят. И аз загубих от моето злато и знам от опит, че след всяко покачване на цената му следва солиден спад и загуби в хиляди.
31
0
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До До до ДианаЗащо си толкова щастливо БСП? Аз съм нормален човек и не знам много неща, но това което знам-знам, а за това, което не знам -питам, за разлика от теб, който дори когато много знае, не знае нищо, защото се мисли за много велик всезнайко и не се интересува от истината...Все пак радвам се да видя едно разсмяно БСП, макар че смехът ти е фалшив както всичко останало в теб....
30
0
 
8
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Диана-КОСТОВ ГО ДАДЕ НА КАНАДСКА ФИРМА СРЕЩУ 0.75%-ПОСЛЕ ДОЙДЕ ЦАРО ОТ ИСПАНИЯ И ИМ КАЧИ НА 1%-БЕЗ ПАРИ КОПАТ РОДОПИТЕ.
29
0
 
2
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Диана-ТОЧНО ТАКА . ЖИВЕЙ СИ ЖИВОТА ЩОТО НЕ СЕ ЗНАЕ-ЗНАЕ ЛИ СЕ.-ПА ТЕЗИ НЕКА ТИ СЕ СМЕЯТ.Е!-НЕ Е ЛОШО ДА ИМАШ МАЛКО НА СТРАНИ-НО НОРМАЛНО.-КАТО БОЙКО.
28
7
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен23Златото било дадено на концесия преди 20г. не от Борисов!-от който и да е, тази концесия сигурно си има своите условия и е интересно какви са те за нас в момента, сигурно все пак ни носят нещо..Иначе, Борисов дава на концесия на база търсене-предлагане сигурно - по принцип търсенето на България не е много високо в инвестиционния свят поради нестабилното ни политическо положение и висока корупция..Така че, не може да се каже че сделките са лоши, вероятно - по-добре нещо отколко нищо