Мними фермери прибирали по половин милион лева за 1000 овце на хартия?

БАБХ твърди, че има динамика на броя на животните, а не виртуални
Обновена: 8 май 2021 12:28 | 8 май 2021 12:03, Камелия Цветанова
135
Мними фермери прибирали по половин милион лева за 1000 овце на хартия?
Снимка: Pixabay

Преброяването на земеделските стопанства доказва твърдението на браншовата асоциация на овцевъдите, че в България има стотици хиляди животни, които съществуват само виртуално. Така чрез тях се източват европейски субсидии, каза за БНР съпредседателят на Асоциацията Симеон Караколев.

Още по темата

Един милион и 276 хиляди са преброените овце в стопанствата у нас. Един милион и 476 хиляди са овцете, които са вписани в електронната система "Векис" на ветеринарните власти, казва Симеон Караколев.

"Около двеста хиляди животни са тези, които липсват при преброяването, а са налични в системата. Това са и въпросните "виртуални овце", за които ние алармираме вече две години, че това са виртуални животни" - виртуални, защото ги няма във фермите, но са вписани в системата и за тях се получават пасища, за които пък Европа дава субсидии. Простата сметка показва, в някои райони за една овца се дават десет декара пасища, за всеки декар субсидията е между 30 и 50 лева, така при хиляда овце собственикът на виртуалното стадо може два се сдобие с половин милион лева финансиране годишно", обясни той.

Какво трябва да се направи според бранша.

"Пълен анализ, съпоставка на засечените данни с тези, които са налични във ветеринарната система, проверки на място, изчиствания, наказания и сезиране на компетентните органи".

Към месец април 2021 година в Интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС са регистрирани общо над 1, 476 млн. броя овце, кочове и идентифицираните им млади приплоди (агнета на възраст под 12 месеца),  съобщиха от БАБХ.

Съгласно предварителните данни от преброяването на земеделските стопанства, извършено в периода 1 септември – 18 декември 2020 г. в страната са се отглеждали 1, 277 млн. овце.

В периода след преброяването до април 2021 година се проведе агнилната кампания или обичайното време, в което овцете раждат нови малки. Нормално е да се появи разлика между броя на животните към декември 2020 година и април 2021 година. Броят се живи животни, динамиката в числата е очаквана, допълват от БАБХ.

В същото време Интегрираната информационна система - ВетИС не е единствената база, на която животновъдите получават субсидии.

Справката, която Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) извършва в нея е само част от проверките по отношение на стопанствата, заявили животни, за които да получат субсидии. Фонд „Земеделие“ извършва допълнителни собствени проверки в животновъдните обекти.

В тази връзка, за последната кампания през 2020 година субсидия от ДФЗ са получили общо 1,115 млн. овце и кози, заедно.

ВетИС е информационна система, в която стопаните имат задължението да регистрират животните си, с цел да се гарантира здравният статус на животните, изпълнението на националната профилактична програма и коректното извършване на движението на животните извън обекта, в който са регистрирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: овцесубсидии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
15
 
! Отговори
Знае се! преди 2 години
Когато премиер-министърът е неграмотен невежа, не знае каква работата му и тича само ,,мачлета" и разходки с джипа, в държавата МУ настъпва хаос, корупцията е до небесата.
70
4
 
21
 
! Отговори
до 71 преди 2 години
А кой трябва да следи дали се краде? Кой трябва да иде да провери преди да отпусне парите.. не гледат защото и те пребират... Баце и неговата шайка разбойници са виновни за всичко през последните 11 години и заслужават съд и затвор
69
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 65 Мая ти Манолова не само че няма да иде да ги брои тя не знае какво е това овца освен ако не е разфасована. Мислиш ли че ще й понесе миризмата на овце? тя само знае да лала, за друго не я бива. недей да търсиш нещо там където го няма.
68
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 66не ви ли омръзна бе,лаладжии такива? Кой според вас прави измамите , ББ, така ли? не ви ли е срам, крадци, а викат дръжте крадеца. Държавата дава възможност да се развива една дейност а някои се възползват и крадат на поразия. Тия схеми не ги прави филанкишията. няма да се учудя ако точно един такъв сега в момента лае срещу правителството. Затова тази държава няма да прокопса.
67
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОЩЕ ли се чудите защо всички - и куцо и сакато, искат всичко да мине виртуално? защото по този начин най - лесно се лъже и най - лесно се краде. Компютрите са нож с две остриета. Затова най - добре е всичко да се води и на хартия. Хубаво са казали хората - ръкописите не горят. А компютрите се хакват и през тях много лесно се укрива и изкривява информация. Затова ми е смешно това прехласване по компютрите. За определени ситуации те изобщо не са подходящи
66
0
 
14
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
А другата измама?Със земеделската земя,която общинските служби по земеделие без съгласието на собственика обябябат за "бяло петно" и я дават на някакви мними фермери,които получават субсидии за нея.Може и да не я обработват.А собственикът-ако е в България и си потърси правата,получава 1 лев на декар.За да не му я откраднат-ЕЖЕГОДНО трябва да подава декларация и куп документи или задължително да има договор с арендатор.Ето-и това трябва да се разследва.Също е схема за измами.
65
0
 
14
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 2 години
В България точно в този момент няма повече от 50 000 овце! Който не вярва да започне да брои!
64
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така се првят пачките от чекмеджетата.Само че Каскета си чеше топките щото е на заплата при Пеевски и Боко.
63
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са обикновени бушони за пълнене на шкафчета с пачки и кюлчета на Бойко
62
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комисията за ревизия на М. Манолова да провери този случай.Да отиват да броят овцете.Това е истинска измама.
61
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еей, много измами в тази държава.А не е трудно да се контролира.
60
0
 
10
 
! Отговори
Из народния хумор преди 2 години
.......започва да брои пак:- 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, девет! Бай Петко, сбъркал си. Докарал си девет.Бай Петко: - Е, девет де, девет.БИРНИК: - Е да, ама те не трябва да са девет, трябва да са десет.Бай Петко: - Е, десет де, десет...
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да се реши лесно проблема с слагане на трансподери (чипове) на овцете.Така винаги ще има яснота, но си е скъпа инвестиция.Но явно няма друг начин да се внесе яснота по въпроса , не се ли направят подобни инвестиции няма как да има проследяемост и темата ще остане спорна в всички други случай.Както се казва и за фермерите на прави изключение съвременните технологии и няма да имат избор да ги избягват.
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преброяване на овце е трудно и лесно може да минеш с 110 овце при наличие на 100.Естествено лесно може да се преброят просто като ги прекараш стадото пред тесен участък където могат да минат само една по една и прекараш през него стадото, но проверяващите не могат да правят навсякъде такъв канал, а собственика не е длъжен да има такова съоръжение . И оттам идва проблема.Дори с съвестните собственици няма желание да инвестират в такива съоръжения.
57
0
 
19
 
! Отговори
Смеевски преди 2 години
До ИлчовскиАз се сещам за онзи на Пършевица - Зоров. Не, че няма овце, но трябва да бъде проверен колко има и какво е получил. Не е лошо да се провери имотното състояние на Ивайло Арбов - фонд земеделие София град. Пълно копие на дебелия.
56
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
За неграмотния балкански комплексар да обясня, че думата за рушвет в немските езици е Schmiergeld - пари за смазване на икономиката. Свикнали са с това от деца. Неслучайно немците са известни по света като търговците с куфарчета Schmiergeld и заедно с аглосаксонците узакониха лоцизма в ЕС.
55
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако си близък с ГеП не ти трябва ни една овца ! - пишете хартиите ,Делите ,и готово - Милиончета в джоба - нали така каза министърката от ГеП танева оная с брадавиците !
54
1
 
7
 
! Отговори
Див преди 2 години
А закона ЛУЧНИКОВ, защо всички управляващи тарикати до днес не направиха възможното хората да получат собствеността си?
53
14
 
6
 
! Отговори
АЛТЕРНАТИВНИ ОВЧАРИ: преди 2 години
РУМЕН РАДЕВ - СЪВЕТСКАТА МУТРАМУМИЯТА ТРИФОНОВ - БАШ ПЕВЕЦА НА ВИС1/2СЕСТРА ГАЛЕВАБОЙКИКЕВ - КОМУНИСТА-ТЕРОРИСТК. НИНОВА-ИМПЕКСОВА..... ....... ОЛЕ, МАЛЕ......
52
0
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Както един бивш министър заяви преди месец: ес субсидиите са тор за корупцията в европа.

Спонсорирани публикации