Българският суперкомпютър привлича интереса на бизнеса в Югоизточна Европа

Гeopги Poбeв, търговски директор за Европа и Централна Азия, "Софтуер Груп"
10 май 2021 15:47, Анисия Иванова
6
Българският суперкомпютър привлича интереса на бизнеса в Югоизточна Европа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новият суперкомпютър на България вече е във финалната фаза на тестване и би трябвало в началото на юни да е пълнофункционален. Към него има предварителен интерес - за изненада той е основно от компании в региона на Югоизточна Европа, не толкова от български дружества. Компаниите, които искат да го ползват, са секторите на фармацията и здравеопазването и производството. Това заяви Гeopги Poбeв, регионален търговски директор за Европа и Централна Азия, "Софтуер Груп", в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Робев коменитра представянето на банковата система у нас.

“Банковата система в България е изключително стабилна. През четвъртото тримесечие на 2020 г. активите ѝ се повишават с 8,6% или 124 милиарда лева”, посочи той. По думите му здравната криза ускори много процеси, които технологичните компании очакваха да се случат по-рано. Тя накара потребителите да минат в много по-голяма степен на дигитален режим.

Робев отбеляза, че банките вече могат да предоставят изцяло дигитално обслужване, включително със самата регистрация на нови клиенти и законовите проверки, които се изискват в такъв случай. "Технологията дори не е толкова съществена, важна е промяната на мисленето”, допълни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той добави, че все пак банковата система остава консервативна и не се очакват резки промени в нея.

“Балансираният подход предостави възможност дигитализацията да се случи по правилен начин, без тя да компроментира области като сигурността”. Гостът коментира и отварянето на екосистемата в сектора.

"До скоро банките бяха доста капсулирани. Те разбраха, че успешността - поради високата степен на конкуренция, поради навлизането на гъвкави играчи, трябва да отвори екосистемата и те да могат да си партнират с различни други институционални играчи”.

По отношение на навлизането на изкуствения интелект Робев заяви, че въвеждането на технологиите се случва внимателно.

“Има много морални теми, много аспекти, които са свързани с етика и затова банковият сектор е по-внимателен, когато адаптира тези процеси. Ще мине време”, каза още той.

Георги Робев ще вземе участие във форума „Банки и финанси“, който водещият икономически сайт Investor.bg организира. Двете оналйн издания ще се проведат на 12 и 19 май, от 14:15 часа, и ще се излъчват на живо в дигиталната стрийминг платформа за събития Investor Media PRO, както и на www.investor.bg/live.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Bloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка позитивна новина е задължително оплюта и омаловаженапот простия български народ, който после се чуди защо не му се получават нещата.
5
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
хм!...От "Регионалния търговски директор на "Софтуер груп"-ДВЕ ИЗРЕЧЕНИЯ за "софтуерното и хардуерно чудо "..българския "Суперкомпютър.ДВЕ!..Останали СТО изречения тоя ги посвещава на...БАНКИТЕ и банковата политика!!!Е?...Глашатай на "Софтуерния груп" ли е,или..задкулисен служител на банките?...М/у другото,"банковата система" в България не може да не е "стабилна"!ЧУДОВИЩНИТЕ ЛИХВИ,които са НАТРЕСЛИ на клиентите си, ГАРАНТИРАТ това!По света има отдавна НУЛЕВИ лихви,но у нас 50 процент
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А най великото е, че пали на манивела.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не било суперкомпютър, а било суперкомпот. По-нататък знаете продължението.
2
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 2 години
Компютрите рабтят със софтуер. Пуснете му ексел, ще работи страхотно!
1
1
 
5
 
! Отговори
5G преди 2 години
С тия скаларни оръжия които изпробват върху българите, забравете за бизнес!