Шопската салата поскъпна, ръст на цените на домати, сирене

Най-голямо е поскъпването при краставиците
13
Шопската салата поскъпна, ръст на цените на домати, сирене
Снимка: Pixabay

Любимата на чуждите туристи у нас шопска салата поскъпва. Това е поредният удар по родния туризъм, след като само за седмица цените на основните й съставки - домати, краставици и дори сиренето с растителни мазнини, което основно се слага в салатата в ресторантите у нас, са се повишили, пише „Труд“.

Най-голямо е поскъпването при краставиците – цената на вносните се е вдигнала с 9,1% и се продават по борсите по 1,80 лв. за кг, а на оранжерийните – с 10,2 на сто и на едро стигат до 2,40 лв. за килограм. При доматите увеличение има на стоката от парници с 4 на сто само за седмица, като на тържищата килограм от тях вече струва над 3 лева. С 2 на сто е поскъпнало сиренето с растителни мазнини, което се продава по 3,60 лева килограм. Заради далеч по-ниската си цена именно него използват в салатите и пиците в заведенията. Цената на истинското сирене – от краве мляко намалява, но дори и така не пада на борсите под 6,80 лв. за килограм.

Продължава да се вдига и цената на олиото, като литър вече се продава по 3,14 лева и то на едро, а в магазините на дребно гони 4 лева.

Повече от началото на април плащаме и за фасул, и брашно, като цените им са се увеличили съответно с 2 и 4 на сто за седмица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
и като пишете тези статии защо не пишете каква е причината защо олиотопоскъпва защо внасяме турски домати и чушки гръцки ягоди нали маститибизнесмени с кюлчета получават евросубсидии и не плащат рента за заграбенитеземи
12
0
 
6
 
! Отговори
Будител преди 2 години
В цяла Европа цените падат. У нас всичко е надуто изкуствено. Туризмът, горивата, млечни продукти и т.н. всичко се командва от мафиотски структуриНяма дуржава,няма контрол.
11
1
 
8
 
! Отговори
Хо,хо,хо,ооо... преди 2 години
У България, пролетната трева е пълна с витамини ,а копривата е без пари.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2012 бях у Франция и гледам новините от България точно в този сайт в който пиша сега и пише: "Олиото поскъпна и струва 2,40 лв".След това отидох в Лидъл и гледам олиото е 80 цента.
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само домати и краставици? Нещо за цялостната инфлация, която е сигурно 7-8% и отгоре.А банките раздават кредити като пуканки за 3% лихва, а ако сте вложител то получавате 0%След таксите на банката лихвата ви като спестител е отрицателна. Е на това му се казва фалшива парична политика и краят и ще е СРИВ, предизвикан от банкерите.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЪВ ПОРТУГАЛИЯ АЛИ СУПЕР ЗИМАТА 70 90 ЦЕНТА ДОМАТИ И ПИПЕР В ЛИДЪЛ 50 ЦЕНТА ИСПАНСКИ ДОМАТИ ПРЕДИ 5 6 ГОД. А ТУК БЯХА 4 5 ЛЕВА ТОГАВА. ВЗИМАХ 1250 ЕВРО ЧИСТО А В БГ 475 ЛВ ЧИСТО КАТО СЕ ПРИБРАХ.
7
2
 
14
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Според Баце с тоя газов "хъб" имаме евтино гориво, нафтата е по-евтина от миналата година, ел. енергия има минимален ръст...Би трябвало даже да има спад в цените, още повече има намалени доходи и даже безработица. Май пак някакви "пилета" ни кълват джобовете под зоркото МУ око!
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и без това тази година няма да има чужди туристи, така че не е проблем
5
2
 
12
 
! Отговори
ъм преди 2 години
До Ъ -то според вас,гейберите най-добре и да не ядем.
4
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойдоха паважните и държавата започна да се чупи.
3
14
 
8
 
! Отговори
Ъ преди 2 години
Нормално! Насадети си вие домати и краставици и не купувайте от магазините... Доматите са си с нормална цена, даже са евтини. Никъде в Европа няма цена от 2лв.кг за домати. Вчера купих домати, да гръцки са, но са вкусни.
2
4
 
1
 
! Отговори
Alb iv 11g f s xot. преди 2 години
Div bokai karas noj ligi zl pp var mionx dobr 4yjjb....,,
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Претоплена новина...

Спонсорирани публикации