Най-много румънци и турци са били у нас през април

Колко хотелиери съкратиха персонал през месеца?
4
Най-много румънци и турци са били у нас през април
Снимка: БГНЕС

През април 2021 г. в условията на продължаващата епидемична обстановка пътуванията на български граждани в чужбина са 271.2 хиляди.

Посещенията на чужденци в България са 282.5 хил., като транзитните преминавания са 61.7% (174.4 хил.) от всички посещения на чужденци в страната, по данни на НСИ.

Още по темата
Делът на гражданите от Европейския съюз е 37.7%, или 106.6 хил., като най-голям е броят на посещенията от граждани на Румъния - 47.3%, Гърция - 15.7%, Германия - 9.4%, и Полша - 7.1%.

Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ са 141.7 хил., или 50.1% от всички посещения в България. Най-голям брой посещения са регистрирани от Турция - 81.5 хил., или 57.6% от посещенията от тази група.

Относителният дял на посещенията по цели е -  с други цели - 68.7%, със служебна цел - 19.8%, и с цел почивка и екскурзия - 11.5%.

През април 52.1% от анкетирани управители на места за настаняване са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 60.5% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 42.8% - на нощувката.

По отношение на наетия персонал 15.1% от ръководителите са предприели като мярка "неплатен отпуск", следвана от "платен отпуск" - 14.2%, и "освобождаване/съкращаване" - 11.9%. От "преминаване на непълно работно време" са се възползвали 8.3% от мениджърите, 4.9% са предприели мярката "намаляване на възнагражденията на персонала", а 3.2% - "дистанционна форма на работа".

Същевременно 26.8% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите. През април 51.1% от анкетираните управители посочват, че няма промяна в приходите от дейността им в сравнение с предходния месец, докато 32.5% отчитат спад.

През следващия един месец 48.7% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат до 50% от разходите за дейността със собствени средства, 28.1% - че ще успеят до 100%, а 22.6% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 59.8% от ръководителите смятат да продължат да работят, 28.1% - да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 8.1% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 2.5% прогнозират да я прекратят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: приходинсинощувки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ви се пада, соц-мутрета - за толкова бетон, такива прошляци! Ковида ви бил винжвин, Боко ви бил крив - хайде де! Ако искам бетон, ще си стоя в "Люлин" - "перлата" на тошо-панелките, ако искам лай...на - оставам си в Банишора, ако ми е домиляло за кал - отивам си при тъщата в парвенюшката Малинова долина, ако искам мутри - в наша Бояна мутра до мутра, за скъпотията не ми се говори. Е, че сте събрали накуп и бетон, и мутри, и обирджийство, и простащина - това ли е "морето"?
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румъния преминават за Гърция а Турция за Сърбия.