Gravity Payments: Бизнесът да плаща повече на служителите

Дан Прайс, основател и директор на Gravity Payments
1 юни 2021 19:10, Анисия Иванова
24
Gravity Payments: Бизнесът да плаща повече на служителите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Интервю на Дан Прайс, основател и директор на Gravity Payments, пред Bloomberg.

Когато обявих, че се ангажираме да плащаме на хората, които реално създават стойност за компанията прилично възнаграждение, нищо особено, но нещо, което би трябвало да е напълно нормално, и те, и аз бяхме осмяни. Наричаха ги мързеливи, разглезени, но нищо от това не беше вярно за служителите ни. По същия начин, по който това не е вярно и за типичния, среден американски служител. Това въобще не е така.

Как служителите ви използваха увеличението на заплатите си?

Служителите ни с готовно споделиха неща като факта, че 70% от тях плащат дълговете си, че спестяват двойно и тройно повече, както и факта, че имаме бум на новородените и на закупените нови жилища от служители на компанията. Служителите ни с радост споделят тези неща. До момента имаме 60 новородени за 6 години в сравнение с периода преди увеличаването на заплатите, когато годишно нямаше нито едно раждане или се раждаха максимум 2 бебета.

Как убеждавате критиците, че трябва да последват примера ви?

Възпитан съм като консервативен християнин. Там, където съм роден, общо взето презумпцията е, че свободният пазар би решил всички наши проблеми. После започнах да уча и открих, че свободният пазар не е решил проблема с 80-часовата работна седмица, свободният пазар не е решил проблема с робството или принудителния труд, нито пък проблема с детския труд.

Победата над тях е благодарение на колективните действия, на промените в закона и силните профсъюзи. Ненавиждам, когато хората казват „системата работи и свободният пазар решава проблемите“. Защото аз доказах точно обратното, че системата не работи.

Показах, че буквално можете да плащате на хората повече пари, можете да им плащате подходящата сума или поне сума близка до нея и точно затова бизнесът ще успее.

Какво ви вдъхнови да създадете Gravity Payments и какво се надявате да постигнете с нея?

Когато бях хлапе в Айдахо, не знаех много за бизнеса и предприемачеството. Учих навсякъде, където можех. Но знаех, че искам да помагам на хората и да се опълча на силните.

Имаше едно кафене и собственичката му, Хедър Хемпъл и тя е в Айдахо, а я цените ги налагат големите институции по крайбрежието. Идеята да надвиеш тези големи компании от крайбрежието и да се застъпиш за една дребна дама каквато беше Хедър Хемпъл, собственичката на кафене в градчето ни в Айдахо -  това беше нещо, което можеше да ме накара да се усмихвам и да вървя в правилната посока през целия ми живот.

Видеото с интервюто - на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
яяяя преди 2 години
Прикрепяйте към статията и оригинала пък било то и на корейски. Така има шанс да се разбере за какво иде реч.Моме,моме списвачко! Дано поне за друго да ставаш...!
4
0
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ИСТИНСКИ СЛУЧЕЙ В БЪЛГАРИЯ-ЕДИН РАБ0ТИЛ НА НЕКАКЪВ 5 ДНИ-ВСЕКИ ДЕН РАБ0ТДАТЕЛЯТ-В КАВИЧКИ-МУ К0ПУВАЛ ЦИГАРИ.-НА КРАЯ НА СЕДМИЦАТА РАБТНИКЪТ МУ КАЗАЛ ДА СИ 0ПРАВЯТ СМЕТКИТЕ.-РАБ0Т0ДАТЕЛЯТ ВЗЕЛ М0ЛИВА И ПРЕСМЕТНАЛ ЧЕ-РАБ0ТНИКЪТ МУ ДЪЛЖИ 25 ЛВ.
3
0
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
Всъщност, статията е дословно копирана (дори с грешките) от Bloomberg TV Bulgaria, но там се мъдри името на Кирил Петков като преводач. Я дайте сега да се уточним, кой е писал статията, Кирил Петков или *** Христова? Или е един и същ човек под две (измислени?) имена?
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова неграмотно и нескопосано написана статия, че нищо не се разбира. За пореден път, и пак същата "журналистка".
1
4
 
0
 
! Отговори
Каньо преди 2 години
А пари за фризура кога? Кога?