Куба разрешава създаването на малки и средни предприятия

Последните месеци страната ускори реформите в икономиката
3 юни 2021 08:27, Анисия Иванова
49
Куба разрешава създаването на малки и средни предприятия
Снимка: БГНЕС

Кубинското правителство даде зелена светлина за съществуването на малки и средни предприятия в страната, съобщи официозът "Гранма", цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че мярката е била очаквана от частния сектор, който има все по-голямо присъствие в икономиката на комунистическия остров.

Решението обаче засяга само малък брой дейности и ще влезе в сила едва след приемането на съответен закон.
Наскоро кубинските власти разрешиха частната инициатива в повечето от икономическите отрасли (с изключение на ключови области като медиите, здравеопазването и образованието).

В частния сектор вече работят 600 хиляди кубинци - 13 процента от населението в трудоспособна възраст на острова с общо 11,2 милиона жители. Те обаче искат правна рамка, за да могат да основават собствени компании. "С това решение, ние одобряваме начина на организиране на икономическите актьори, далеч отвъд просто признаването на някои от тях", подчерта кубинският президент Мигел Диас-Канел, цитиран от в. "Гранма" - печатен орган на Централния комитет на Кубинската комунистическа партия. Той обясни, че оттук нататък властите ще работят по правните аспекти на тази реформа.

"Увеличаването на дейностите", в които е разрешена частната инициатива, обаче "не води до процес на приватизация (на икономиката), защото съществуват граници, които не може да бъдат преминати", предупреди в същото време кубинският премиер Мануел Мареро. Кубинското правителство на практика разрешава на американски граждани и компании да правят преки инвестиции и да отпускат кредити на частния сектор на острова, съобщи БТА.

През последните месеци Куба ускори реформите с цел модернизиране на икономиката, изпаднала в най-тежката си криза от 30 години заради американските санкции, пандемията от новия коронавирус и бюрократичната тромавост, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Jkl преди 2 години
Цикличност на кризите е харектерна за капитализма.При социалистическата икономика кризите са малко защото стремеж към печалбата не е така хищен,но продуктите на капитализма тук трудно ще го разберат:)
15
2
 
4
 
! Отговори
Мумий Трол преди 2 години
Айде и тия гризнаха дървото!До едно поколение са отново американска колония,както преди 100 години...
14
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ще ни направи Китай на балканите - модерен комунизъм ръководен от един човек с много предприятия и работа за всички, но за без пари и роби
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само едно уточнение, Китай не е комунизъм а отдавна е капитализъм. Разликата между Китай и Америка е, че в Китай правителството се меси до голяма степен в частния свктор, докато в Америка не.
12
10
 
8
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Куба тръгва по пътя на комунистически модерен Китай и ще успее. Ние тръгнахме по пътя на западното робство и вече сме под 7 мил. ФАЩ от 31 % дял в Световния промишлен брутен продукт през 1995 вече през 2020 са 19,5 %. Китай от 11 % вече са 17 %. В Куба вече има 10 модерни китайски производства, вкл високотехнологични. Нашите медии са фейк.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а у нас комунизъма теперва набира сила
10
14
 
6
 
! Отговори
Ден първи преди 2 години
Това е началото на края на кубинската трудова, организирана и мирна държава.Вижте какво стана в България за 30 години капитализъм. Частната собственост помете всичко хуманно и превърна страната ни в разграден двор......
9
8
 
15
 
! Отговори
Рейгън преди 2 години
Просто поредният разгромен комунизъм, нищо ново под слънцето, тази сбъркана идеология си е бита карта по дефолт; доктрината е изцяло мъртво родена...
8
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2..Не е нужно да живея в Куба примерно за да видя каква е мизерията там.Ти само виж какви коли карат,опашки пред магазините,типично за периода у нас преди 89 год.Абе Вие на раменете си глави ли имате да видите истината или шамандури..
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2Ясно, че е ***, но на такива не трябва да се отговаря защото от това се хранят. Колкото повече отговори, толкова повече поводи да драска глупостите си и да печели. Не забелязваш ли, че всички коментарии тук са негови. Игнор и това е. Не му давайте повод да изкарва пари на чужд гръб.
6
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност всяка комунистическа(социалистическа) икономика накрая стига до тежка икономическа криза. Китайската икономика е капиталистическа, но под еднопартийна диктатура.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3Хахахаха, трола го е срам от професийката му. Сори pi4 от няколко дни ти чета коментариите и лъсваш от всякъде, не си от най-кадърните. Един съвет, спри с тая 89-та година ако искаш да не си личи кой си. Повтаряш се постоянно...Чудя се как ви плащат на такива, но нивото на сайта е такова...В другите сайтове поне троловете ги бива.
4
8
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахааааа, айдеее и там цъфна и върза комунизЪма :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
3
7
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
руския комунизъм накрая разбраха че са се натресли на *** на историята
2
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен2 Не съм ***,но ти със сигурност си...Точно вие промитите *** казвате на бялото черно.Кажи къде остана комунизъм,ТКЗС или частна собственост.Закостенял комунистически *** си..
1
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде просъществува КомунуизЪма..СоциалиЗъма...никъде..Единствено в Китай но там е доста различен от общоприетото.Говорим за развита страна а не примерно за Северна Корея където са умрели от гъдел.И нашите ...жалеещи по изгубената младост преди 89 год....да си го набият в промитите мозъци.

Спонсорирани публикации