15 000 българи с отказ да живеят и работят във Великобритания

Краят на юни е срокът за получаване на статут на уседналост
10 юни 2021 11:08, Елка Василева
199
 15 000 българи с отказ да живеят и работят във Великобритания
Снимка: архив, БГНЕС

Близо 260 000 българи са получили до момента правото да живеят и работят легално във Великобритания. Над 15 000 са обаче сънародниците ни, получили отказ.

По-малко от месец преди крайния срок – 30 юни, хиляди българи все още не знаят дали ще могат да продължат работата си на Острова.

Българите могат да останат във Великобритания 6 месеца в рамките на годината, но само за туризъм или посещение при близки. За да работят, трябва да имат генериран код, който удостоверява статута им на уседналост или трудова виза, обясни посланик Марин Райков.

В противен случай ще бъдат репатрирани. Тези, които се опитат „да измамят системата“, могат да бъдат санкционирани и не само те, но и фирмите, които ги наемат.

Още по темата

В интервю за bTV посланик Райков обясни още, че се водят разговори с ЕК за предоставяне на консулска защита на гражданите, които подлежат на депортация. Това означава консулството ни във Великобритания да бъде предупреждавано за тези случаи.

Разговори се водят и по друг въпрос, а именно факта, че визите за сезонна работа за българи са по-скъпи от тези, които се издават на други граждани от ЕС.

„Този въпрос е поставен и от ЕК пред британската страна. Нямаме никакво обещание, че това неравно третиране на българските граждани ще бъде преодоляно в скоро време. Но поне ни уверяват, че има разсъждение в добра посока. Това е неравно третиране на нашите граждани и за нас това е неприемливо, защото освен това дава и конкурентни предимства на работници от други страни членки на ЕС“, коментира Марин Райков.

Най-голямото предизвикателство пред организирането на изборите във Великобритания на 11 юли е осигуряването на достатъчно членове на секционните избирателни комисии и съответно помещенията за тях, обясни още посланик Райков.

„Това е нашата работа – сега при 120-130 секции във Великобритания да осигурим членовете са секционните комисии. Ако приемем, че са 120, трябва да има 5 души на комисия. Това са 600 души. Трябват и помещения да се осигурят и с интернет. Не е достатъчно да има 40 заявления, за да станат нещата автоматично“, посочи той.
 


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
1
 
1
 
! Отговори
европеец преди 2 дни
Тепърва ще има да го гризнат англичаните... С тоя брекзит такъв автогол си натресоха, че ще има да се чудят откъде им е дошло...Така става с всички които живеят в миналото... мислят си че като излезнат от ЕС автоматично ще станат пак велика сила и ще командват морета и океани... Тая е умряла за тях още през 19-и век ама те още не са го разбрали... Перли в короната, кралици и прочее... Пълни ***
166
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 152Изобщо не е вярно това. Отдавна са пренаситени от чужденци и изобщо не им интересно. Днешните британци са пълни темерути, едни от най-малко любопитните хора в света. Нищо не знаят, нищо не ги интересува. Могат с часове да говорят за незначителни неща. По-лесно е да се сближиш с крокодил, отколкото с британец.
165
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 159Съгласен. Не става за живот. Хората са много кофти като цяло, не стават ни за колеги, ни за приятели. Скучни и бездушни, което май е едно и също. Ако си млад и ти самият си интересен, ще ти е интересно, но като удариш трийсетака, виждаш нещата такива каквито са. Трябва да си *** бачкатор, за да те кефи да живееш там. Но те простите бачкатори са си ок навсякъде, стига да има кльопачка и пиачка.
164
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 157В никаква каса не бъркаш. Социалните помощи там са един голям мит. Ако кандидатстваш за жилище, ще чакаш години наред, за да получиш. Даже британци чакат поне 2-3 години, а след това те настаняват където те искат, а не където ти искаш, може и в някой малък град, където никога няма да си намериш друга работа, освен чистач. Финансови помощи се дават в рамките на макс 2-3 месеца, и то незначителни, след това - оправяй се.
163
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 162Живял съм във Великобритания и точно така мисля британците, но не си прав в заключенията си. Може да са хитри, но са страшно некадърни и британците не искат да ходят при лекари индийци и пакистанци. Кабинетите им са толкова мръсни и вонливи, на всички без изключение, а те самите са най-големи единствено в едно - непрофесионализма си. Ставал съм неколкократно свидетел как британци вдигат скандали, че не искат да посещават джи пи, което индиец или пакистанец, особено ако е мъж.
162
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До мангела меркел 138 и 141 sorosАбсолютно се съгласявам с вас. Някои доктори бъркат здравеопазването с иманярството. Не питам полагали ли са Хипократова клетва. Няма смисъл да питам.
161
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Болшинството англичани са безразлични към източна европа. Това, че я мразели е лъжа. Една малка част са почивали там и я харесват, а такива дето ще ви мразят за произхода са изключително малко. А за хора от бившите колонии - за мен е редно да са с предимство, те са били част от империята, ние не. Не ми пречи техния цвят на кожата и не ги имам за по-долу от себе си, дори напротив. Мога да ви кажа, че индийци и пакистанци са едни от най-хитрите, те са висшисти - доктори, счетоводители, зъболекари, бизнесмени търговци, ако си мислите, че не учат в университет и че не са с висок доход сте в голяма
160
4
 
1
 
! Отговори
ХоХо преди 2 дни
Така, че англичаните с право не ни обичат, наред с румънците. Последната далавера сега стана с държавно гарантираните банкови кредити за малки бизнеси, подкрепа заради ковид. Само, че всеки втори строител от България и Румъния е регистриран като ЕООД, което се води малък бизнес. И понеже банките не си дават зор да проверяват кандидатите, повечето взеха максимума от 50 000 паунда. Доста хора си затвориха фирмите,прибраха се в България, накупиха си къщи и апартаменти, и пей сърце.
159
0
 
1
 
! Отговори
ХоХо преди 2 дни
Абе тези 15 000 най-вероятно са лица от етноса, докарани в Англия колкото да ги регистрират в социалното и да им открият банкова сметка, и после обратно за България. После се почват врътки за точене на помощи и какво ли не още. Това го правят масово и румънците. Пред години бяха хванали едни румънци, с даните и банковите карти на 300(?) души. Бяха източили 3-4 милиона. Вкараха ги в затвора де, ама колко има които не са хванали.
158
1
 
6
 
! Отговори
и аз не знам преди 2 дни
До не разбирамживял съм там понеже работих доста добре платена работа в междунаронда фирма и едва издържах година, посиках от фирмата да ме преместят в техен офис в друга държава иначе бях решил да напуснапросто мястото на острова е невъзможно нормално да се живее
157
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
всъщност в англия има особено голямо значение какво работиш и с какви хора общуваш. много ясно, че ако носиш греди или чистиш мокети, бъркаш в джоба на най-долната класа от местните и ще те намразят. до на-високите слоеве чужденец не може да припари, има единици американци или французи, които са започнали от малки да бъхтят. а средната им класа за презадоволени и наистина ако си образован като тях, те приемат доброжелателно и дори заедно с вас обсъждат политика и ежедневие (но внимателно).
156
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
абе 15.000 отказа на ...???българи?? я пак?? май някой отново бърка паспорта с етноса. а ако ви кажа, че последните 5 или 6 пъти, като летях към острова, самолетът ни беше пълен с индо-българи? балканските бангладешци. те такива не само им отказват, а ги и екстрадират, щото не може някой да праща по 15.000 евро с мъни грам на година, а да няма осигуровки, адрес и да е платил данъци. там номера от ма'алата не виреят много, англичаните се оправят а индусите от столетия.
155
13
 
4
 
! Отговори
От немско преди 2 дни
Чувствам се супер в немско и ще гласувам за " Българско лято" на Божков . Мразя стадото
154
0
 
0
 
! Отговори
До 140 преди 2 дни
15 000 по ай поне по хиляда/две хиляди в джоба средно, тожа са 15/ 30 милиона : ))) Дай боже повече :Д ДД
153
0
 
8
 
! Отговори
до 152 преди 2 дни
Нямам никакво основание да не ти вярвам - сигурно, сигурно е така, както го описваш. И е вярно, че доброжелателната комуникация с местните хора, в чието общество си попаднала, действа отлично на обикновените хора и те те приемат по най-приятелски начин. Случи ми се да пробвам да говоря немски в Австрия, далече съм от отлично владеене, но опитах. Хората така ми се зарадваха, че се старая, спечелих симпатиите им - на местните хора. Така е. Това обаче няма нищо общо с политиката на ЮК към ЕС вече..
152
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
От около 20 години живея в Англия, в малък град. Хиляди пъти съм общувала с англичани. Почти никой не се е държал лошо с мен заради източна европа. Ще ви издам тайната - научете перфектен английски, отворете си устата и говорете, задавайте въпроси, споделяйте, казвайте шеги, интересувате се от човека. Ако мълчите като пънове няма как да ви харесат.
151
2
 
1
 
! Отговори
До 145 преди 2 дни
Това, което твърдиш, че ще ги пренасочат и ще ги превозят безплатно, ми звучи като химера. Но... не споря, просто ще видим. Иначе отвращението от английското високомерие и нагло отношение към източноевропейците вече е видимо и никой не го отрича. И извършителите, и потърпевшите. Дано да отидат наистина в Скандинавието, дано там да им е късметът, ако е вярно твърдението ти...
150
4
 
11
 
! Отговори
Божо преди 2 дни
Има стандарт може да си найголемият професор , объркаш ли я имаш голям проблем. В Лозенец правят трансплантации на поразия един арестуван няма. Един разпитан няма. Шефа го махат, той пак се кандидатира. Абсолютно дъно като ниво на поведение. Няма достойнство няма чест. Кога ще се оправи това. И това е разкритото а колко са неразкрити, един господ знае
149
0
 
1
 
! Отговори
Хоум офис преди 2 дни
Е агенцията по пребиваване ;)
148
2
 
9
 
! Отговори
"Яйцето" преди 2 дни
До kk /////////////// Поразходи се из "Яйцето" (Gherkin building), The Shard, между 21-ви и 29-ти этажи (адвокатските кантори и строителните бюра), Щабквартирите на HSBC и Баркли..., но читающата публика явно е ввиждала само строителни работници, чистачки, дишуошъри, ягодоберачи и кен.ефни санитари. Нямам нищо против изброените, но има и друг свят на българите, който е скрит за чатарите, а и българите тук избягват контакти със себеподобните си по "технически причини".