15 000 българи с отказ да живеят и работят във Великобритания

Краят на юни е срокът за получаване на статут на уседналост
10 юни 2021 11:08, Елка Василева
199
 15 000 българи с отказ да живеят и работят във Великобритания
Снимка: архив, БГНЕС

Близо 260 000 българи са получили до момента правото да живеят и работят легално във Великобритания. Над 15 000 са обаче сънародниците ни, получили отказ.

По-малко от месец преди крайния срок – 30 юни, хиляди българи все още не знаят дали ще могат да продължат работата си на Острова.

Българите могат да останат във Великобритания 6 месеца в рамките на годината, но само за туризъм или посещение при близки. За да работят, трябва да имат генериран код, който удостоверява статута им на уседналост или трудова виза, обясни посланик Марин Райков.

В противен случай ще бъдат репатрирани. Тези, които се опитат „да измамят системата“, могат да бъдат санкционирани и не само те, но и фирмите, които ги наемат.

Още по темата

В интервю за bTV посланик Райков обясни още, че се водят разговори с ЕК за предоставяне на консулска защита на гражданите, които подлежат на депортация. Това означава консулството ни във Великобритания да бъде предупреждавано за тези случаи.

Разговори се водят и по друг въпрос, а именно факта, че визите за сезонна работа за българи са по-скъпи от тези, които се издават на други граждани от ЕС.

„Този въпрос е поставен и от ЕК пред британската страна. Нямаме никакво обещание, че това неравно третиране на българските граждани ще бъде преодоляно в скоро време. Но поне ни уверяват, че има разсъждение в добра посока. Това е неравно третиране на нашите граждани и за нас това е неприемливо, защото освен това дава и конкурентни предимства на работници от други страни членки на ЕС“, коментира Марин Райков.

Най-голямото предизвикателство пред организирането на изборите във Великобритания на 11 юли е осигуряването на достатъчно членове на секционните избирателни комисии и съответно помещенията за тях, обясни още посланик Райков.

„Това е нашата работа – сега при 120-130 секции във Великобритания да осигурим членовете са секционните комисии. Ако приемем, че са 120, трябва да има 5 души на комисия. Това са 600 души. Трябват и помещения да се осигурят и с интернет. Не е достатъчно да има 40 заявления, за да станат нещата автоматично“, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
6
 
2
 
! Отговори
Депортируем преди 2 години
До kk --- //// Няма да се върнат 99% от депортираните. Хоум Оффис им дава право на избор на Евродържава и ще ги транспортира БЕЗплатно. Много от нелегалните вече си стягат багажлъците за скандинавските държави, а там се говори английски. Значи, не познавам бачкатор в западна държава, да се е пренасочил към същия вид работа във васточна дэржава. Преди години имаше двама напуснали САЩ доброволн, но и двамата бяха с видими психични заболявания.
132
4
 
2
 
! Отговори
да си стоят преди 2 години
Най-добре ще е тези хора да намерят начин да останат там. По една-единствена причина - цялото войнство ще остане в София, още от летището. В София вече място няма - повече то половината България е тук. Не че нещо, демократично е, но наистина вече няма накъде...
131
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ започнаха да ги Бият по Парите БСП от давна са Голи И Боси
130
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите на Слави за изборите в Англия са Заловени 260 000 роми берачи на ягоди нарциси и други остават без пари
129
2
 
20
 
! Отговори
справка преди 2 години
На моя позната титулован и нафукан английски професор онколог й направи такава операция, че жената едва не умря. Платиха му луди пари обаче. Тя се лекува после дълго време в Турция, а роднините й писаха до британския парламент, с оплакване от "работата" на професора. За разлика от нашия парламент, техният се задейства светкавично, за късо време установиха пропуските. Изплатиха й огромно обезщетение. Тоест и там ги има доктори като тукашните, но държавата все пак пази правата на хората.
128
1
 
10
 
! Отговори
kk преди 2 години
Мдааа, 15 000 инвеститора в България се връщат
127
1
 
0
 
! Отговори
kk преди 2 години
До Анонимен Интересно... как 'работиш като вишист'? Образованието или го имаш, или го нямаш.
126
1
 
9
 
! Отговори
мангела меркел soros преди 2 години
До Анонимен 136 "Ако тръгна да ти разказвам хорър истории от техните лечебни заведения ще ти настръхне косата"у германистана медицината е същото шайзе. и пълно със много сокердес от цял свят
125
3
 
8
 
! Отговори
Божо преди 2 години
Частно си има в Англия, струва пари, проблемът при нас е че като кажат някаква сума и за нас е скъпо. Аз ходих на скенери 1.5 верно в бг щях на частно да платя примерно 1000. Проблемът не в Англия а в нас защото сме бедни и все искаме най доброто ама ефтино да минем. А лекарски грешки стават навсякъде. Малко хора ли умориха в бг под предлог лекарска грешка
124
0
 
11
 
! Отговори
Оучууден преди 2 години
Свирепо интересно е, как българи пристигнали на територията на UK след 1-ви Януари 2007, когато молеха нашенците и румънягите да им дадат NIN (Нашънъл Иншурънс Нъмбър) и да ги регистрират в таксовите офиси на HMRC, да не са се заинтересували от легализиране. Подобни елементи явно са работили, или работят все още нелегално, за да избегнат плащане на данъци и т.н. Логично ше духат супата. Нямаш документи - нелегален си, прашчай Григорий. Така е във всяка нормална страна - и на Острова и зад Океана
123
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До божо В бг директно си отивам на частно без да се занимавам с държавни глупости или да чакам 2 седмици да ме насочи някакво безмoзъчно GP. В Англия частно де факто почти не съществува и е рядък и непостижим за плебса лукс. Ако тръгна да ти разказвам хорър истории от техните лечебни заведения ще ти настръхне косата. За малко не убиха един приятел.
122
6
 
8
 
! Отговори
Божо преди 2 години
В България ако не си платиш направо отивай в практикер и си купи лопата да се самозариеш. Алчни поставят диагнози без да ти има нещо само и само да се печели, това по добре ли е? И тука има частно плащаш си и ти обръщат повече внимание. А иначе дано на никой не се налага да се лекува за сериозни неща. Живи здрави всички.
121
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мен са ценни хора, които са добри. Които ще ти помогнат, ако имаш нужда. Това опира основно до характер. Няма гаранция, че високо образован българин, работещ като висшист в Англия е "добър човек", дори може да много завистлив и високомерен неприятник, независимо, че работи като висшист. Аз гледам душата на човека.
120
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубавото е че само 5% от чагопитеците на Слави ще се върнат от там. По принцип от нашите емигранти най голямата yтaйkа е концентрирана в Англия. Нв знам защо, сигурно защото английски е най лесен, но е факт.
119
2
 
12
 
! Отговори
мен преди 2 години
Моля да си ги задържат, заедно с всичките брат-чеди. Искаме да живеем чисто и спокойно в България. Сега ще им откажат право да пребивават и ние тука ще трябва да търпим родоотстъпниците.
118
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До божоМоли се никога да не ти се налага да търсиш медицинска помощ за нещо по сериозно в ЮК.
117
5
 
28
 
! Отговори
Ива преди 2 години
Дъщеря ми се яви на конкурс за работа в Научно изследователски институт за изследване на рак.Две от конкурентките-дъщери на професори в същата област.След две седмици ,тя и една китайка започнаха работа там,двете момичета не ги приеха,нямали необходимият успех от университета и квалификации.Това тук за съжаление не може да се случи.Затова е там.
116
5
 
9
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Нормално! Нали за това излязоха от ЕС. За да могат да си подбират емигрантите.. да не са по-будали от Америка. Ако им трябват ниско квалифицирани, ще си вкарат. Но иначе само интелигентни хора ще ходят. Никоя държава, нито пък общество няма интерес от безделници и неграмотници. Младите хора, които четат това да се стягат ! Не след време, а в момента няма грамотни хора, а работа и пари има колкото искаш. Няма кой да ги изработи
115
14
 
10
 
! Отговори
БоЖо преди 2 години
Държавата ууредена, парата силна, медицината на най високо възможно технологично ниво. Какво имате в България. Въшки имате.
114
10
 
16
 
! Отговори
ДО бай Хой преди 2 години
Понякога заплата не е основната движеща сила. Примерно и с 10 бона заплта, България изглежда като страна от третия свят. Хората озлобени бедни. Ти с 10 бона и още пет души. Всичко друго ач кьопеци. Тука си пиеме гледаме мачове с ингилизите мн по приятно е. Август сме на почивка в лас палмас една агитка. Развивайте българия, но да не се лъжем и след 100 години няма да сте развити колко тука,