Битката за бъдещето ще бъде в сектора на високите технологии

Проф. Димитър Хаджиниколов, катедра "МИО и Бизнес", пред Bloomberg TV Bulgaria
14 юни 2021 23:45, Анисия Иванова
30
Битката за бъдещето ще бъде в сектора на високите технологии
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В сферата на изкуствения интелект, дроновете, 5G мрежата се извършва глобална битка. Всяка една държава, която се превърне в лидер в тези сфери, ще диктува бъдещето. Именно в сектора на високите технологии ще бъде натискът, който се оказва върху Китай. Това смята проф. Димитър Хаджиниколов, катедра "МИО и Бизнес", УНСС, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Под влияние на САЩ няколко европейски държави ограничиха китайските компании за изграждането на 5G инфраструктура. Този процес засегна и България, където също са други доставчиците.

"Това ще бъде и пътят на европейските държави. Затова беше и приетият от Сената Закон за инвестициите и конкуренцията. Неговата цел е да регулира това САЩ да не загубят своите водещи позиции в областта на чиповете и новите технологии, свързани с изкуствения интелект“, обясни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

По време на срещата на Г-7 в обща декларация световните лидери критикуваха Китай.

Гостът коментира, че тези търкания между САЩ и Китай не се случват за първи път. Новото е, че САЩ искат да обединят в тази своя позиция и европейските страни.

"Германия е изключително заинтересована от китайския пазар. В Китай например повечето таксита са Volkswagen. Германия е отворена икономика и двете страни имат общи интереси в развитието на глобалната търговия. Трудно бих допуснал, че там могат да възникнат противопоставяния. Същият е случаят и с Италия.  Източна Европа 17+1 е процес, които се развива. Срещата на Г-7 не очерта някаква разделителна линия”, каза още експертът.

Когато става въпрос за икономическите отношения между ЕС и Китай, трябва да разграничаваме търговията и инвестициите.

"В сферата на търговията ребалансирането изглежда като трудна задача, тъй като Китай е основният доставчик на стоки. В инвестиционната схема Пекин не допуска чужди инвестиции в определени отрасли. Беше постигнато мащабно инвестиционно споразумение, което беше замразено от Европейския парламент. За момента европейската позиция е в областта на инвестициите да се оказва натиск върху Китай“.

На срещата на Г-7 се спомена, че е възможно да се запазят големите емитенти на въглероден диоксид, ако те успеят да въведат технологии за улавяне и складиране на този въглероден диоксид.

"България е една от най-големите замърсители в Европа главно заради нашата икономика. Би трябвало да се имплементират технологии за улавяне и складиране на въглероден диоксид у нас“.

Друга тема от разговора бе новината, че страните от Г-7 постигнаха напредък относно данъчното облагане на големите компании.

"Ние имаме най-ниския корпоративен данък в ЕС – по-нисък от Кипър и Ирландия. Това не доведе до бум на чуждите инвестиции. Проблемът в България е средата за развитие на бизнеса“, допълни проф. Димитър Хаджиниколов.

 

Целия разговор вижте във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Високите технологии не се ядат!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така, а вие продължавайте да учите децата си на железния светилни, под игото, алгебра, физика, литература и 100 шитниии. После,ще ходят да мият Чинии при богатите високотехнологични държави. Защото вие сте глупуватии и още живеете в миналото. Цялата учебна програма трябяа да бъде сменена и насочена към бъдещето. Охльови
17
0
 
0
 
! Отговори
. преди 2 години
Юдрав дух в здраво тяло. Какви технологии ще ползват разни болнави същества?
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 6г бях в Сингапур. В техния технически университет е като филм в бъдещето. Учителите са на по 40г а не като у нас пенсии с дъх на мухъл и носталгия по соца. Никога няма да се оправим, не сме 100г назад а направо 1000г.А колко е чисто там, просто няма да го казвам. Като се върнах тук имах чувството че съм в Столюпиново а то се оказа столицата.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква битка фе, ние едни клечки за зъби не произвеждаме а тръгнали да ми развиват теории за нано технологии.На Китайците ще им дишате пръднятаа
14
0
 
4
 
! Отговори
ДЕДО Ванго преди 2 години
Жълтата раса победи с труд,постоянство и знания.Джендъризма у кереча.Казано е.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България и икономика ***.Замърсител щот гори бокл луците на ЕС.*** страна с още по *** и крадливи управници
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Киро Рамбото, няма как да съм по-съгласен.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайееба и кумунуида ***. Битката за бъдещето винаги е в сектора на технологиите. Още от ВСВ е така, да не кажа още от зората на човечеството. Дайееба и смотаняка на хранилка.
10
1
 
9
 
! Отговори
Ричард Груев III преди 2 години
Kaкво бъдеще ще има, като отдавна в софийските села забравиха да кръщават внуците си Лазар и Нано!?
9
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
новият геноцид и зависимости..."високите технологии"новата дрога,а земята ни,а водата ни,а въздуха ни,отнемате ни ги за...злато...а Справедливостта и Свободата...до кога ще заменяте божите и човешки ценности с ...измислени от псевдо тарикати...за хонорари...кога Справедлив и Солидарен Свят...тарикат,до кога ти ще живееш добре за сметка живота на децата ми???милиарди сме...идваме за вас...нещастници!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13 - Абе, не че нещо, ама не си точно прав ;)
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7 - Проектирай и сглоби боен дрон сам вкъщи, че и си го програмирай и туйти уйуй ти ...
6
0
 
10
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
И такива мухлясали професори учат наивните младежи, които си въобразяват, че ще излязат от университета образовани.
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7 - Изобщо знаеш ли що е изкуствен интелект? Само не ми казвай Терминатор 2 и Скайнет!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7 - туй-онуй вика ... АХХАХАХАХХХАХА. И не, има стабилна разлика между средно по 400-500 кб/с и 1500 мб/с пренос на данни.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ami proizvodstvoto na tikvichki, lut piper, zele, morkovi, magdanoz, menta, safran? ili ste planuvali import ot mars?!
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ohaaa...razbrah sekreta...she proizvejdate piloti, profesori i akademici s izkustveno osemeniavane ;)
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
monika iossifova stanisheva technologie: vashite dobri pari v nashite dobri race...samo s edno dokosvane ;)

Спонсорирани публикации