Жилищата ще продължат да поскъпват, цените са скочили с 4,6% за година

Домовете се продават само с 8,2% по-малко от пика в края на 2008 г.
175
Жилищата ще продължат да поскъпват, цените са скочили с 4,6% за година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата ще продължат да поскъпват през второто и третото тримесечие на годината, запазвайки тенденцията от 2020 г. Това прогнозира Българската народна банка в новото издание на своя “Икономически преглед”. И посочва, че цените сега са само с 8,2% по-ниски от пика им в края на 2008 г.

Причината за очакваното поскъпване е в засиленото търсене на имоти заради по-големия интерес от страна на домакинствата, показвало наблюдение на НСИ от януари 2021 г. В края на 2020 г. цените на жилищата са нараснали във всички големи градове, тъй като кредитната активност се повишава на фона на понижение на лихвите и таксите, казват от БНБ. Освен това се натрупвали спестявания, а липсвали алтернативи за инвестирането им. Така общо за миналата година цените на жилищата се качват с 4,6% на годишна база, допълва „24 часа“.

Още по темата

В същото време централната банка наблюдава спад на потребителските кредити и такива за инвестиционни цели заради икономическата несигурност и затягането на условията от банките. След изтичащите срокове по мораториума върху плащанията има възможност да се увеличи делът на необслужваните кредити, което може да доведе до повишение на лихвените проценти по новите кредити.

Доходността при депозитите ще се задържи на исторически ниското си ниво до края на третото тримесечие, смятат още централните банкери. Въпреки това спестяванията в банките ще продължат да нарастват.

Възможно е допълнително понижение на нивата на поддържаните от банките свръхрезерви по сметки в БНБ. Заради високата ликвидност в банковата система и забавящия се растеж на кредитите за частния сектор банките ще търсят по-доходоносни възможности за инвестиране на свободните си ликвидни средства чрез увеличение на чуждестранните си активи и на портфейлите си от ДЦК на българското правителство.

Очаква ни и плавно ускоряване на инфлацията заради покачването на международните цени на храните и петролните продукти. И в първите месеци на годината наблюдавахме повишение на инфлацията. Храните обаче вече не поскъпват с такива темпове, както през миналата година.

Условията на пазара на труда и икономическата активност ще продължават да се подобряват. От края на миналата година безработицата спада, а заплатите се вдигат.

Според централната банка реалният БВП ще нарасне с постигането на групов имунитет срещу COVID-19 през следващите месеци. Тенденциите в стокообмена и международната ситуация индикират за значителен ръст на външното търсене на стоки и услуги през лятото, но той ще е основно заради ниската база през миналата година.

Ако пандемията успее да се овладее, салдото на страната ще остане на плюс през първата половина на 2021 г. При реализиране на прогнозираното увеличение на приходите от туризъм и транспортни услуги бюджетът би трябвало да се увеличи през третото тримесечие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: БНБжилищаценилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
днес бг . Колко взимате за такавА уж скрита реклама ??
107
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този имот е близо доLedoño, вЛа Коруня(регионGalicia).8 мин от центъра на града6 мин от училищата4 мин от летището8 мин от морето7 мин от парка4 мин от автомагистралата.255 000?
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТОЧНО ТАКА Е...В САМОКОВ НАПРИМЕР ОГРОМНИ РОМСКИ КЪЩИ СЕ ПРЕДЛАГАТ ЗА 30 000 ЛВ.ПАРЧЕТО.МАСОВО РОМСКИ ПАЛАТИ СА ЗАПОРИРАНИ ОТ БАНКИ И СА НАТРУПАЛИ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ ЗА ТОК И ВОДА,А ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ И ЗА ГАЗ(ГРАДЪТ Е 100 %ГАЗИФИЦИРАН) И ЗАТОВА СМЕ СТИГНАЛИ ДО ПАРАДОКСА ОГРОМНА ДВУЕТАЖНА КЪЩА С ГАРАЖ,ДВОР,КАНАЛИЗАЦИЯ,ТОК,ВОДОПРОВОД ,ГАЗИФИКАЦИЯ(НЕЩО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СКЪПО)В САМОКОВ ДА СЕ ПРЕДЛАГА ЗА МАКСИМУМ 30 000 ЛВ.
105
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Частния сектор нищо не издържа, а само ограбва държавата и работниците си... Лъжат НАП по всички възможни начини, а работниците осигуряват на минималната работна заплата.
104
25
 
7
 
! Отговори
ИМОТИ преди 2 години
Имотите в България са все още евтини. Тепърва ще поскъпват и най гадните имоти , защото онези убафци дето печатат еврата и доларите нямат спирка.
103
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е лошо инвеститорите в имоти първо да проверят какви са данъците върху имотите в Западна Европа, защото това много скоро ще стане и тук ! Ами многократно по-високи са , а нашите данъци ги държат засега ниски, докато се набълбукат мераклиите с имоти - след това ще има яки данъци, съчетани със срив на цените специално в БГ ...
102
2
 
20
 
! Отговори
"скрита" р преди 2 години
за умрелия пазар на имоти в София и големите градове! Хората търсят селски имоти.А ситуацията с наемите е още по-трагична - работа, обучение онлайн.Студенти освободиха квартири, много фирми съкратиха наетите площи на половина или повече. И този режим в голяма степен и след пЛандемията. По изгодно и удобно е. Да се оправят тези с многото имоти и бизнес сгради - не са за жалене.Какви ги пускате 5за4, белким клъвне някой балък?Българи сме, в България живеем и на медии трудно вярваме, даже хич!
101
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това е спонсорирана "констатация", за да може да си купувате. При тази голяма смъртност и вдигане на лихви от банките и наличието на куп празни и пустеещи имоти в столицата не виждам точно колко ще продължават да се вдигат. Идва и инфлация, което ще ограничи големите покупки и харчове.
100
2
 
37
 
! Отговори
хаха преди 2 години
абе всяка седмица ли ще ни облъчвате с подобна фейк реклама.Фирмите се борят с разни схеми 60/40 да оцелеят. Вие ми приказвате за забогатял българин койтовидиш ли търсел пид дърво и камък да инвестира заплатката си оъ 1500 кинта в ново жилище...жалки брокерчета
99
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимени след това ромите я залагат тази къща на банката,банката им я взема,но въпреки това ромите продължават да живеят в нея.в самоков масово ромите живеят в запорирани от банките имоти.
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Истиназависи какво и къде продава
97
3
 
33
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Цените растат и имотите си стоят.Комшията вече година си продава имота, иначе голямо търсене ... на опашка се редят.
96
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БГ има много пари от корупция и укриване на данъци и осигуровки, и те се набутват обикновено на жилищния "пазар" , затова цените са безумни ! Скоро обаче ще влезе в сила приказката " откъдето дошло - там отишло" ....
95
1
 
14
 
! Отговори
До 107 преди 2 години
В коя провинция бе пич?И аз не живея в някой от големите градове, ама като гледам имотите не ги раздават без пари в нашият град .Цените са по 1000 лв квадрата.
94
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който има спомени за Виденовата зима и онези мили инфлационни години, знае кое колко струва. Радвам се, че има толкова успели с инвестиции и наследства, които кешират наеми, но масовият случай е човек с кредит да живее в жилището. За всеки случай имайте предвид къща извън града с малко земя и кладенец, че иде интересно....Ако успеят онез и в апартамент на Оборище до Докторската да си, ще гладуваш като куче.
93
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не пишете че това се отнася за София елате в провинцията бягат оставят къщите на малцинствата и те се обезценяват една къща масивна върви вече по 5 бона то кой ще я купи при такива, съседи
92
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно продажбите не вървят и са решили да напишат статия за да хората тръгнат да купуват току виж да не се набутат с по-високи цени в бъдеще.
91
1
 
20
 
! Отговори
До Предприемача преди 2 години
И като не съм купил жилище, не ходя на почивка ли?В случая говорим за такива, които купуват имот като инвестиция. Не за такива , които да живеят в него.Инвестиция в жилище при тези покупни цени и ниски наеми я се избие след 30 години я не.
90
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В следващите няколко години инвеститорите в жилища в БГ ще изядат едно огромно дърво - много по -голямо от 2009-2015 година ! В държава, пълна с бедни селяни, роми и мутри , и управлявана от мафията, ще ми инвестират в жилища ?! хахахахаххахахахах
89
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За София-безумни цени,места за паркиране няма,а цените на гаражите са още по-безумни!Места в детските градини няма, препълнени паркове и улици,липса на каквато и да било инфраструктура за масов спорт.Човек,ако може да работи от вкъщи,което става тенденция,не знам кой ще продължава да купува с тези темпове и при тези условия в града...

Спонсорирани публикации