Жилищата ще продължат да поскъпват, цените са скочили с 4,6% за година

Домовете се продават само с 8,2% по-малко от пика в края на 2008 г.
175
Жилищата ще продължат да поскъпват, цените са скочили с 4,6% за година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата ще продължат да поскъпват през второто и третото тримесечие на годината, запазвайки тенденцията от 2020 г. Това прогнозира Българската народна банка в новото издание на своя “Икономически преглед”. И посочва, че цените сега са само с 8,2% по-ниски от пика им в края на 2008 г.

Причината за очакваното поскъпване е в засиленото търсене на имоти заради по-големия интерес от страна на домакинствата, показвало наблюдение на НСИ от януари 2021 г. В края на 2020 г. цените на жилищата са нараснали във всички големи градове, тъй като кредитната активност се повишава на фона на понижение на лихвите и таксите, казват от БНБ. Освен това се натрупвали спестявания, а липсвали алтернативи за инвестирането им. Така общо за миналата година цените на жилищата се качват с 4,6% на годишна база, допълва „24 часа“.

Още по темата

В същото време централната банка наблюдава спад на потребителските кредити и такива за инвестиционни цели заради икономическата несигурност и затягането на условията от банките. След изтичащите срокове по мораториума върху плащанията има възможност да се увеличи делът на необслужваните кредити, което може да доведе до повишение на лихвените проценти по новите кредити.

Доходността при депозитите ще се задържи на исторически ниското си ниво до края на третото тримесечие, смятат още централните банкери. Въпреки това спестяванията в банките ще продължат да нарастват.

Възможно е допълнително понижение на нивата на поддържаните от банките свръхрезерви по сметки в БНБ. Заради високата ликвидност в банковата система и забавящия се растеж на кредитите за частния сектор банките ще търсят по-доходоносни възможности за инвестиране на свободните си ликвидни средства чрез увеличение на чуждестранните си активи и на портфейлите си от ДЦК на българското правителство.

Очаква ни и плавно ускоряване на инфлацията заради покачването на международните цени на храните и петролните продукти. И в първите месеци на годината наблюдавахме повишение на инфлацията. Храните обаче вече не поскъпват с такива темпове, както през миналата година.

Условията на пазара на труда и икономическата активност ще продължават да се подобряват. От края на миналата година безработицата спада, а заплатите се вдигат.

Според централната банка реалният БВП ще нарасне с постигането на групов имунитет срещу COVID-19 през следващите месеци. Тенденциите в стокообмена и международната ситуация индикират за значителен ръст на външното търсене на стоки и услуги през лятото, но той ще е основно заради ниската база през миналата година.

Ако пандемията успее да се овладее, салдото на страната ще остане на плюс през първата половина на 2021 г. При реализиране на прогнозираното увеличение на приходите от туризъм и транспортни услуги бюджетът би трябвало да се увеличи през третото тримесечие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: БНБжилищаценилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
28
 
! Отговори
123 преди 2 години
Най-бедни в Европа. Потреблението ни паднало с 40%, но иначе заплатите се вдигали и всички се избиват да придобиват имоти....Кои заплати са се вдигнали, на държавните кърлежи ли? Защото в частният сектор, който ги издържа не помръдват!!!
87
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
голяма част от жилищните сгради в българия са зле поддържани и вече са опасни за обитаване.и въобще що за "умник"трябва да си та да купуваш апартамент в сграда,която е на път да се срути.
86
3
 
9
 
! Отговори
до 95 преди 2 години
Аз къде съм казал да се инвестира в имоти?! Това е инвестиция за соц бабички и за типичния Бай ***- рентирер, който се радва на 500лв. на месец приход или за берачи на малини. Това е най-глупавата инвестиция. Казах за имотите от гледна точка на това, че европейските заплати са взимани от много десетки хиляди млади хора, които купуват жилище и то не с цел инвестиция.
85
2
 
17
 
! Отговори
Предприемач преди 2 години
До 96Кратуне, всяка ипотека е вързана със застраховка живот. Застрахователя ще плати ипотеката. Жилището ще си е на децата. Спи спокойно. Не се радвай на злото споходило другите!
84
1
 
16
 
! Отговори
до 96 преди 2 години
Някоя друга глупост има ли? Ипотеката върви задължително със застраховка.
83
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютна глупост е да се купуват апартаменти със заем. Мои познати бяха купили преди 2 години и миналия месец загинаха в катастрофа. Децата им са малки и няма, как да плащат заема. Банката сега ще вземе апартамента, а парите вече ги няма... Днес човек е жив и здрав, а утре може да не е... Някои хора забравят, че са смъртни и трябва да се радват на всеки ден вместо да правят сметки за години напред...
82
3
 
26
 
! Отговори
пепе преди 2 години
До тоя с Европейските заплати... за щастие аз и жена ми вземаме такива пари и по твоята схема избутахме 20год ипотека за 6 години (имот взет 2012 - евтино). ..Но!!!! Никога не би ни хрумнало да вземаме друг имот, защото просто няма как да се откупи при тези нива на наеми и продажна цена.Парите не трябва да стоят, но "инвестицията" в имот не е инвестиция към днешна дата!
81
14
 
4
 
! Отговори
до 92 преди 2 години
Никакъв кеш не събирам, аз имам финансова култура, парите се обезценяват. Държа дребна сума в разплащателната си сметка от рода на 40-50к за спешни разходи. Влагам ги из фондове, акции, криптовалути и какви ли не инвестиции. Но не и в имоти. Изплатих прекрасен тристаен в София и забравих. Сега още 6 години изплащам вила до София и забравям. Просто коментирам защо има огромно търсене и какво гледам около себе си. Всеки се надпреварва да се изфука с последен модел кола или ново жилище.
80
14
 
6
 
! Отговори
Предприемач преди 2 години
Тук явно коментират такива, които чакат голямото пръсване на балона за да вземат кимизарник. Чакайте, още 15 години. За всички останали живота си тече, отдавна си изплатиха жилищата, ходят по почивки, гледат си децата и ги боли фара за цените на имотите от които вие сън не ви хваща!
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 85 Ами в този случай е много по-добре да продължавате да събирате кеш и когато удвоите например сумата която споменаваш , да започнете активно търсене . По този начин печелиш повече кеш , повече време и повече свобода при избора .Тази констатация изобщо не отменя факта , че цените са безумни
78
2
 
26
 
! Отговори
безсмислено преди 2 години
В София в гъстонаселените квартали е безсмислено да се взима апартамент. Места за паркиране НЯМА!!! А един гараж стига до 40хил лева (!!) - примерно в Лозенец. Докато не се ограничи автомобилният трафик в София е тотално безумие да се купува жилище.
77
0
 
16
 
! Отговори
Св преди 2 години
На пазара има два вида клиенти - купувачи и продавачи. А , има и трета страна - банките. Сега излиза че купувачите са най - умните - дават парата на продавачите, и вземат кредит с 2% лихва. Е аз пък се питам - продавачите ли 9строители и собствениците) са баламите после с тоя кеш, банките ли дето не могат да сметнат инфлацията и дават 20 год. кредит на 2% лихва. Те ще обедняват ли?
76
16
 
9
 
! Отговори
Щастливия Рентиер преди 2 години
Ще скачат още цените, който разбира макро икономика вижда нещата. Пикът не е дошъл още 2 годинки. Кой успял да вземе в ниското 2014 сега бере плодовете. Сполай ви, четете повече може и да стане работата. Апропо наздраве от слънчево Халкидики.
75
6
 
28
 
! Отговори
до 85 преди 2 години
Аз съм програмист, приятелката ми работи в кол център. Общо взимаме 8500 лв чисто. Аз имам спестени 80хил тя 20хил (общо 100). Искаме тристаен апартамент в читав квартал. Абоминациите като кв. Иван Вазов , Яворов , Изгрев или Изток изобщо не стоят на масата (2500 евро квадрата е безумие). И както и да го смяташ и да го въртиш в нещо различно от Люлин или Обеля един тристаен отива на 450,000лв (без ремонт и обзавеждане). Нещо сметката за изплащане за 10 години не излиза.
74
2
 
7
 
! Отговори
До здравчето преди 2 години
Тея коментари ги пишеш от години в подобни статии,смени плочата,че се изтърка
73
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Притеснена Ако си продала ниви в Добричко си направила колосална грешка , но както разбирам слушаш брокерката , така че всичко е ясно .Желая ти успех и дано ти дойде акъла макар и късно
72
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е да скачат. Толкова нови компании навлязоха у нас, че двойка, работеща в западна компания изплаща хубаво жилище за има няма 7-10 години и забравя. С кариерното развитие и по-добрите доходи идват и луксозните къщи в полите на Витоша и до София. Не важи за сервитьори, кофражисти, шофьори и подобни. Те няма да разберат никога що е то да получаваш европейска заплата в България. А тези хора с такива заплати хич не са малко.
71
0
 
19
 
! Отговори
обобщение преди 2 години
Намаляващи хора - заради имиграция, застаряване , ковид. Превръщат офиси и хотели в апартаменти. Тия с многото пари са разкешили 2020-та, сега са много по-малко. Ще се вдигнат ипотечните лихви. По-евтино е да се строи къща. В централна европа цените на апартаментите са същите като тук. Наемите падат. Вярно ли е всичко това?
70
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Качо Чакай си наема , имам познати от 2008ма го чакат
69
1
 
26
 
! Отговори
пепе преди 2 години
Напротив, няма накъде при положение, че 25% от жилищата в София са празни. Напливът вече не е такъв, а с масовизирането на онлайн работата, ако мога да стоя на морето или в балкана за какво ми е притрябвало да живея в София. Освен това от любопитство вчера отворих имот.бг за моя квартал и виждам, че цените са надолу (Красно село). Още е далече от реалността, но..тенденция. Иска им се на строители и брокери, ама няма да стане!!!!

Спонсорирани публикации