Жилищата ще продължат да поскъпват, цените са скочили с 4,6% за година

Домовете се продават само с 8,2% по-малко от пика в края на 2008 г.
175
Жилищата ще продължат да поскъпват, цените са скочили с 4,6% за година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата ще продължат да поскъпват през второто и третото тримесечие на годината, запазвайки тенденцията от 2020 г. Това прогнозира Българската народна банка в новото издание на своя “Икономически преглед”. И посочва, че цените сега са само с 8,2% по-ниски от пика им в края на 2008 г.

Причината за очакваното поскъпване е в засиленото търсене на имоти заради по-големия интерес от страна на домакинствата, показвало наблюдение на НСИ от януари 2021 г. В края на 2020 г. цените на жилищата са нараснали във всички големи градове, тъй като кредитната активност се повишава на фона на понижение на лихвите и таксите, казват от БНБ. Освен това се натрупвали спестявания, а липсвали алтернативи за инвестирането им. Така общо за миналата година цените на жилищата се качват с 4,6% на годишна база, допълва „24 часа“.

Още по темата

В същото време централната банка наблюдава спад на потребителските кредити и такива за инвестиционни цели заради икономическата несигурност и затягането на условията от банките. След изтичащите срокове по мораториума върху плащанията има възможност да се увеличи делът на необслужваните кредити, което може да доведе до повишение на лихвените проценти по новите кредити.

Доходността при депозитите ще се задържи на исторически ниското си ниво до края на третото тримесечие, смятат още централните банкери. Въпреки това спестяванията в банките ще продължат да нарастват.

Възможно е допълнително понижение на нивата на поддържаните от банките свръхрезерви по сметки в БНБ. Заради високата ликвидност в банковата система и забавящия се растеж на кредитите за частния сектор банките ще търсят по-доходоносни възможности за инвестиране на свободните си ликвидни средства чрез увеличение на чуждестранните си активи и на портфейлите си от ДЦК на българското правителство.

Очаква ни и плавно ускоряване на инфлацията заради покачването на международните цени на храните и петролните продукти. И в първите месеци на годината наблюдавахме повишение на инфлацията. Храните обаче вече не поскъпват с такива темпове, както през миналата година.

Условията на пазара на труда и икономическата активност ще продължават да се подобряват. От края на миналата година безработицата спада, а заплатите се вдигат.

Според централната банка реалният БВП ще нарасне с постигането на групов имунитет срещу COVID-19 през следващите месеци. Тенденциите в стокообмена и международната ситуация индикират за значителен ръст на външното търсене на стоки и услуги през лятото, но той ще е основно заради ниската база през миналата година.

Ако пандемията успее да се овладее, салдото на страната ще остане на плюс през първата половина на 2021 г. При реализиране на прогнозираното увеличение на приходите от туризъм и транспортни услуги бюджетът би трябвало да се увеличи през третото тримесечие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: БНБжилищаценилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купуват се апартаменти, но след известно време ще стане като с апартаментите на морето. Навремето купуваха, а сега се продават и независимо, че цените са паднали, няма купувачи. И в София ще е същото. Въпрос на време.
67
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 69 Няколко човека ти обясниха , че ако има инфлация жилището не ти върши работа , трябват ти пари за храната , мед.разходи и децата , всичко друго няма значение -набий си го в главата Жилището е необходимо само за да живееш в него , ако имаш второ жилище е за децата и толкоз . Аз съм ял соев заместител на месо , защото месото беше недостижимо да се купи -анадън мо ? При тази ситуация всичко спира , коли , молове, театри , кина , спортни събития , студентстване , екскурзии , ВСИЧКО
66
20
 
3
 
! Отговори
Качо преди 2 години
Скоро инвестирах във второ жилище. Зех на 1600 евра в Оборище. Може да са много но е топ и ще носи дългосрочно ползи. Можех да купя двойно по- голямо за тези пари в гетото - Младост, Дружба или Люлин, но реших да е локсозно и в топ центъра. Гроздето е високо де за хейтарите. Ха наздраве. Чакам си наема!
65
1
 
14
 
! Отговори
Станишката преди 2 години
Тая Здравка е 100% т р о л.Подвизава се и с други имена!!!
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПритесненаВ ДРУЖБА 2 Е НАЙ-ДОБРЕ...ИЛИ ЛЕВСКИ Г
63
19
 
3
 
! Отговори
Здравчето преди 2 години
1200 на месец са си 14500 на година. Що да ни е лошо, Тея пари са само за почивки, вземаме добри заплати, отделно имаме и родители да помагат и те с някой лев. 14500 са например 7 дни Малдиви за двама, 7 дни Занзибар за двама , 5 дни Гърция и 5 дни ски на Банско. А то разбирача, от Тутракан излизал ли си, че ми мериш инвестицията. Аман от скъсаняци!
62
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ИСКАТ БЛИЗО 1 200 ЕВРО ЗА КВАДРАТ В СГРАДА,КОЯТО Е НА БЛИЗО 80 ГОДИНИ,С МУХЪЛ И ВЛАГА БУКВАЛНО НА ВСЕКИ ЪГЪЛ,ПЛЪХОВЕ В МАЗЕТО,ТЕЧОВЕ НА ВОДА ПО СТЕНИТЕ И ПОДА,ПАДАЩА МАЗИЛКА И ПОКРИВ ПРЕД СРУТВАНЕ...
61
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен да направите няколко фейс групи -не на купуването на имоти , не на високите цени и тн друго не виждам Никой не може да набие акъл на някой който си мисли , че с 1500 лева заплата може да купи нещо за 200 000 лева .За българина имота е всичко , а ако има и една стая повече от на комшията , тогава направо пръска....Няма смисъл да се коментира под такива статии , помня , че през 2008 *** бяха същите
60
9
 
2
 
! Отговори
Край преди 2 години
АААа *** не е задължително да купувате. Дръжте си парите дано ги опазите от инфлацията.Жилището е най-скъпото нещо което трябва на човека за да живее. Парите ни се ядат ни се пият само могат да се печатат повече. Избора е ваш. Ако ги имате. Ако ги нямате - вие сте волан птичка божия - само не се женете и не правете деца.
59
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Троло ве те налазиха сайта
58
17
 
9
 
! Отговори
Притеснена преди 2 години
Отделили сме 120 000 евро да вземем на синковеца хубаво жилище в София. Ниви сме продали в Добричко и цял живот спестяваме за да е добре детето. Чудим се сега ли е момента или да чакаме. Брокерката вика сега веднага. Търсим тристайно сас гараж и да не е по Гетата Люлин, Младост и Надежда. Дайте съвет?
57
1
 
7
 
! Отговори
До здравчето преди 2 години
За толгова голяма инвестиция 1200лв,ви имате ли акъл,бе?!
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименА АЗ БИХ ГО СРАВНИЛ КВАРТАЛ "МЛАДОСТ 2" С ПХЕНЯН,СЕВЕРНА КОРЕЯ!
55
21
 
8
 
! Отговори
Здравчето преди 2 години
Вдигат се цените и съм доволна. Със моя мъж купихме три апартамента 2015 г. Кеш пара от родители к наследства. В единия живеем другите 2 под наем прегъваме 1200 на месец от наем. Доволна съм, с парите ходим по почивки и инвестираме в хубава храна и класни напитки. Да да ни живи и здрави наемателите и дано цените още да скачат така ще се вдигат и наемите
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изкуствено надуват цените, а в новопостроени сгради отпреди 5 години има още непродадени апартаменти. Дoлни ***...
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анониментова е бруталистки социалистически архитектурен стил,който днес има само в северна корея!
52
2
 
0
 
! Отговори
Качо преди 2 години
Бах
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До голямо освобождаванетака е,но заедно с това се засилва и влошаването на състоянието на тези сгради,което е обезпокоително...масово на територията на страната жилищните сгради са в окаяно състояние,с десетки хиляди левове дългове към всичко,което можеш да си представиш...
50
0
 
17
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Някой връзва ли се на лъжите на тия!
49
3
 
3
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
До Анонимен - 45 Ти да не мислиш че аз не съм? И точно това казвам ама мизерните 500 символа коментар (май сървирите са им от 2001-ва година на сайта) налагат съкращения. Същата тази статия казва че предишния пик е 2008-*** когато ФАЩ се срина и повлече и доста голяма част от света със себе си- тогава тук си бяхме повярвали много понеже бензина беше кинта и 20/литъра точно лятото - после 2010-2011 висяха на тогавашните шарани апартаментите по таблата във банките.Сега ще е по-зле.

Спонсорирани публикации