Дистанционната работа може да засили аутсорсинга към други държави

50% от компаниите в Лондон ще продължат с работата от вкъщи и след пандемията
22 юни 2021 21:21, Анисия Иванова
8
Дистанционната работа може да засили аутсорсинга към други държави
Снимка: Pixabay

Почти половината от лондонските компании, чийто персонал може да работи от вкъщи, очакват от тях да правят това до пет дни в седмицата дори след приключване на пандемията, а по-малките фирми са по-склонни от по-големите да продължат с дистанционната работа.Това сочи анкета на 520 бизнес лидери от Лондонската търговско-промишлена камара, която също установи, че малко повече компании казват, че основната причина за безпокойство на служителите относно завръщането на работа е рискът да се заразят с вируса по-скоро при пътуване до работното място, отколкото да се притесняват от сигурността в офиса.

Повечето икономисти са съгласни, че отдалечената работа вероятно ще продължи под някаква форма. Обявените данни обаче предполагат бъдещо сериозно въздействие върху работното място, което може да се отрази като под формата на намален човекопоток в големите градове и по-ниски продажби за бизнеса, който разчита на хората, които посещават офисите.

В същото време около 6 милиона работни места в Обединеното кралство, в които дейността може да се извършва дистанционно, рискуват да бъдат възложени на външни изпълнители в други страни, според отделен доклад на Tony Blair Institute for Global Change - изследователската група, основана от бившия британски премиер Тони Блеър.

Той предупреди, че „масовият експеримент“ с дистанционна работа означава, че компаниите, загрижени за разходите, могат да решат да запазят само основния персонал, необходим за съвместна дейност и вземане на решения.

В България „10-11% от компаниите смятат да върнат съществена част от служителите си в офисите тази есен. Около 50% се подготвят за частично връщане при гъвкав модел на ротационен принцип, хот дескинг, или заради определена дейност“, заяви по-рано този месец Явор Костов, партньор в Cushman & Wakefield Forton, в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

Пандемията от друга страна може да доведе до нови офис концепции с по-голяма дистанция между служителите и повече индивидуално пространство, което от своя страна да насърчи креативността и ефективността.

Костов обаче не очаква преобладаващата част от компаниите да намалят офис площите си с повече от 10%. Реорганизацията по време на кризата е засегнала не толкова площите и разходите за наем в България, колкото осигуряването на удобства и възможности на работещите от вкъщи служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква работа......а какво в туй..аут..аутсординг или там кво.
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да споменавам фирмата, една от най-големите в София вече освободиха две от сградите. Остават под наем само в една, над 80% от служителите си продължават home office след направен анализ, че продуктивността даже се е повишила, та дотук с надеждите за големи печалби от наем на халета.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще разрушат бетонните офиси и ще направят слънчеви паркове на тяхно място. Фирмите за имоти ще загубят но никой не е вечен.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно вярно, всеки от ИТ сектора трябва да се замисли дали си заслужава продължава да работи за БГ работодателя си тип мутро-чалгар или да си намери примерно нова дистанционна заплата към фирма от Англия, Германия и прочее.
1
2
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
То няма къде. Нивото извън Европа и САЩ е потресаващо ниско, с изключение на Сингапур и Дубай, но там аутсорсинга не ги вълнува.

Спонсорирани публикации