ЕБВР: България може да излезе от кризата до края на годината

Възстановяването ще зависи от ваксинирането и политическата стабилност
30 юни 2021 09:55, Анисия Иванова
24
ЕБВР: България може да излезе от кризата до края на годината
Снимка: БГНЕС

Растежът на българската икономика през 2021 г. може да достигне 4.5% и така в края на годината страната може да е компенсирала спада от 4.2% от БВП през 2020 г. Това до голяма степен ще зависи от засилване на масовото ваксиниране и нивото на политическа стабилност след изборите, гласи прогнозата на Европейската банка за възстановяване и развитие за страната, пише Bloomberg TV Bulgaria.

В юнската прогноза подобрението за България спрямо предишната прогноза от септември 2020 г. е с 1.5 процентни пункта. Но при съседна Румъния корекцията е от 3% на 6% растеж през тази година.

Българската икономика се е свила с 4,2% през 2020 г. поради спад на износа и инвестициите от съответно 11,3% и 5.1%. За разлика от други страни в региона, частното потребление не намалява през 2020 г., главно поради относително по-меките мерки за ограничаване и силен растеж на заплатите през годината, гласи прогнозата.

Правителствените разходи се увеличиха значително през 2020 г. със 7,5%, чрез увеличаване на минималните и публичните заплати и мерки за подкрепа на стойност около 3% от БВП. След няколко години фискални излишъци, правителственото салдо беше -3.4% от БВП през 2020 г., като подобен дефицит се прогнозира и през 2021 г.

Износът на стоки се възстановява по-бавно в сравнение с други страни в региона, докато износът на услугите (включително туризма) бяха сериозно засегнати и е намалял с 28,6% през 2020 г. Имаше сигнали за възстановяване през първото тримесечие на 2021 година (2,5 на сто на тримесечие) въпреки новите мерки за ограничаване, наложени през март.

Ръстът на потребление и заплати може да подобри резултатите на българската икономика, но политическите трудности по-скоро биха отложили публичните инвестиции и използването на еврофондовете от Плана за възстановяване, посочват от ЕБВР.

Банката предупреждава, че в приблизително половината държави - предимно от бившия съветски блок - в които действа, възстановяването спрямо 2019 г. няма да се случи и тази година. През 2020 г. четири страни - Турция, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, са отчели ръст и тази година ще останат лидери по темп на растеж, а други ще се присъединят към тях през тази година, но има държави, като Черна гора например, която основно заради зависимостта си от туризма ще се възстанови през 2022 г.


24
Още от Общество
Правителството одобрява промените по мярката 60/40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 3 седмици
Няма да излезнем от тази криза. Първо някои индивиди трябва да погладуват още малко, докато се научат да не си носят маската под носа, и да не философстват глупости относно ваксинирането.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интересно,ръст са отчели страни извън ЕС.А сега,де!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Идеалния европеец е ваксиниран, неутрален, веган на велосипед, с фотоволтаик на челото и еко-перка отзад под кръста!
21
3
 
1
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 3 седмици
При ГЕРБ няма криза ! Тя е при управлението на Президента !!!
20
0
 
3
 
! Отговори
Фактите ! преди 3 седмици
Постоянно все излизаме от кризата , а тя става все по-голяма !Има ли логика ?
19
1
 
4
 
! Отговори
ДА ВЕ ! преди 3 седмици
И как ще стане на практика , след като , ВНОСЪТ НА СТОКИ В БЪЛГАРИЯ Е 93 % ,...Нерде Стамбул , нерде Бг-икономиката ...
18
5
 
2
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
С фигурантско -чалгарско правителство доминирано от интересите на Черепа измъкване не се очаква!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много положителна прогноза, не забравяйте че ГЕРБ ще се явяват на избори и що се отнася до гласуването не забравяйте какво е казал Джордж Карлин - Никога не подценяват силата на т*ъ*пи хора на големи групи
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Възстановяването на икономиката зависи да спрете с измислените локдауни на фалшивата ви пандемия от грипен вирус. И да спрете да въртите наратива - вие слагате локдауни и спирате обществения и икономически живот, продажни политици, роби на кабала.
15
1
 
0
 
! Отговори
Някой преди 3 седмици
Няма Нинова, няма ГЕРБ, няма нищо друго освен БКП+ДС. Който не го е разбрал досега и вярва на театъра, който ни играят.... Наистина съжалявам за него.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От коя от безкрайното число кризи по-конкретно ?
13
4
 
6
 
! Отговори
12 преди 3 седмици
И хиляда минуса да ми цъкнете това не променя факта, че ГЕРБ са комунисти!Кой гласува против закона за лустрацията? Ако ГЕРБ не бяха попречили този закон да бъде приет (като имаха мнозинство), сега всички бивши членове на БКП щяха да бъдат уволнени.Нещо което сега прави служебното правителство.
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До: номер 9 ГЕРБ са възможно най-червените комунисти които някога съм виждал!
11
2
 
9
 
! Отговори
Доста забавно преди 3 седмици
заглавие - "може да достигне ако се засили ваксинирането и политическата стабилност след изборите" хаха - тоест никога.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това ми звучи като "един човек може да дойде и да ви даде 5000 лева подарък". Може.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЕРБ колко са комунисти като приеха закона за Народния съд и подписаха Решението на източноевропейските страни за безчинствата на Червената армия в Изт. Европа? За тия закони Нинова искаше оставки. Всички останали протестърчета плюс БСП са много-по-големи комунисти. И си им личи по служебното правителство.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Че то България кога е излизала от кризата? Все сме последни по показатели. Ние не излизаме от криза - само временно забавяме задълбочаването й. Скивай Румъния, скивай Сърбия. Остана само северномацкедонците да ни задминат без да са в ЕС. Де факто само те и окраинците са по-зле от нас.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЕРБ са комунисти.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Освен вируса и нежеланиеото на хората да се ваксинират, виновни са СССР и комунизма.
5
12
 
4
 
! Отговори
и те така преди 3 седмици
може , ама ако бсп-радев не е на власт , или мая общата и славчу да са във властта .