ЕБВР: България може да излезе от кризата до края на годината

Възстановяването ще зависи от ваксинирането и политическата стабилност
30 юни 2021 09:55, Анисия Иванова
24
ЕБВР: България може да излезе от кризата до края на годината
Снимка: БГНЕС

Растежът на българската икономика през 2021 г. може да достигне 4.5% и така в края на годината страната може да е компенсирала спада от 4.2% от БВП през 2020 г. Това до голяма степен ще зависи от засилване на масовото ваксиниране и нивото на политическа стабилност след изборите, гласи прогнозата на Европейската банка за възстановяване и развитие за страната, пише Bloomberg TV Bulgaria.

В юнската прогноза подобрението за България спрямо предишната прогноза от септември 2020 г. е с 1.5 процентни пункта. Но при съседна Румъния корекцията е от 3% на 6% растеж през тази година.

Българската икономика се е свила с 4,2% през 2020 г. поради спад на износа и инвестициите от съответно 11,3% и 5.1%. За разлика от други страни в региона, частното потребление не намалява през 2020 г., главно поради относително по-меките мерки за ограничаване и силен растеж на заплатите през годината, гласи прогнозата.

Правителствените разходи се увеличиха значително през 2020 г. със 7,5%, чрез увеличаване на минималните и публичните заплати и мерки за подкрепа на стойност около 3% от БВП. След няколко години фискални излишъци, правителственото салдо беше -3.4% от БВП през 2020 г., като подобен дефицит се прогнозира и през 2021 г.

Износът на стоки се възстановява по-бавно в сравнение с други страни в региона, докато износът на услугите (включително туризма) бяха сериозно засегнати и е намалял с 28,6% през 2020 г. Имаше сигнали за възстановяване през първото тримесечие на 2021 година (2,5 на сто на тримесечие) въпреки новите мерки за ограничаване, наложени през март.

Ръстът на потребление и заплати може да подобри резултатите на българската икономика, но политическите трудности по-скоро биха отложили публичните инвестиции и използването на еврофондовете от Плана за възстановяване, посочват от ЕБВР.

Банката предупреждава, че в приблизително половината държави - предимно от бившия съветски блок - в които действа, възстановяването спрямо 2019 г. няма да се случи и тази година. През 2020 г. четири страни - Турция, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, са отчели ръст и тази година ще останат лидери по темп на растеж, а други ще се присъединят към тях през тази година, но има държави, като Черна гора например, която основно заради зависимостта си от туризма ще се възстанови през 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
5
 
! Отговори
Може може преди 2 години
Може и да не излезе. Правителството щом е заделили пари за евентуално ново затваряне, значи ще има такова.

Спонсорирани публикации