Даниела Бобева: Кабинетът трябва да обясни защо приемаме еврото

Не е направен анализ за ефектите върху икономиката, смята тя
6 юли 2021 11:52, Анисия Иванова
61
Даниела Бобева: Кабинетът трябва да обясни защо приемаме еврото
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ентусиазмът за членството на България в еврозоната се загуби, а отношението към еврозоната е като отношението към Европейския съюз. Причината за това е ниското ниво на информация в обществото. Най-важното нещо, което трябва да направи правителството и централната банка, е да обясни защo приемаме еврото. Това заяви Даниела Бобева, бивш вицепремиер и министър на икономиката, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Ние бяхме сред страните с най-голям оптимизъм за влизане в ЕС. Оставаме по БВП на човек на населението и покупателна способност на последно място. Фрустрацията покрай развитието на икономиката и жизнения стандарт допринася за прехвърлянето на ЕС на нашите проблеми.

Още по темата

Отрицателното отношение на българите към собствените ни институции се пренася и към европейските, смята Бобева. "Ние сме на първо място по скептицизъм за ООН", добави тя. "Голяма част от българското население е настроена скептично към всичко."

Според нея това не е напълно неоправдано, зашото невинаги ЕС взима решения, които са в полза на България, като пакета "Мобилност".

Това недоверие си личи и от липсата на въпроса за въвеждането на еврото в предизборните програми на партиите, каза Бобева пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Институциите не си свършиха работата. Изготвеният план (за приемане на еврото - бел.ред.) е технически документ. Но не сме направили анализ за ефектите от приемането на еврото върху икономиката." Трябва да се обясни на домакинствата, че процесът е все по-политически, но и какви ще са реалните въздействия върху всекидневието, заяви Бобева.   

Няма да има особена промяна във фискалната политика на страната, каза Бобева, давайки за пример процеса на приемане на еврото в прибалтисийте републики.   

"Ше имаме стабилен растеж през 2024 г. и устойчиви публични финанси. Тази спокойна икономическа обстановка ще е благоприятна среда за приемане на еврото", каза Бобева. 

Целият разговор - във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Не стига че грозна ами и нахална
45
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне, ако вкараме еврото ще имаме ли наше си евро? Както примерно гърците си имат гръцко евро? Поне малко идентичност да ни остане?
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чрез валутният борд левът е фиксиран към еврото и тази система работи. Каква е логиката да премахнем лева?
43
2
 
9
 
! Отговори
Лева преди 2 години
Има логика в това да се даде адекватно обяснение, защо наистина трябва да се приеме евро!Лева като валута е стабилна и дава фискална дисциплина, от там идва въпроса, защо да губим нещо, което работи?И съответно гаранциите след приемане на еврото, че няма да има във времето промяна на цените се обяснява от господа в публичното пространство, че е гарантирано!Аз не вярвам , че това може да е 100% гарантирано!Гърция след приемане на еврото доказаха, че цените на стоките и услугите се увеличиха!
42
5
 
4
 
! Отговори
Zlatka преди 2 години
Ще има пари за всички. Това казват новите господари. Няма да се плашите.
41
2
 
6
 
! Отговори
преди 2 години
Дефакто се превърна в една латино империя, която с глобализацията си унищожава идентичността на малките народи и най-вече на славяните! Крайно време да ни питат като народ искаме ли или не еврото. Не ни питаха за ЕС и за НАТО, поне сега от кумова срама да ни питат
40
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ще бъде спокоен за парите си, колкото и да са, когато в БГ бъде въведено еврото!
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали имаме валутен борд, за какво ни е евро?
38
1
 
12
 
! Отговори
Падаря преди 2 години
Ние еврото го приехме още 1998г след като Жан Виденов с комунистите за пореден път фалираха и ограбиха България и заплатата беше 4 $ на месец ,а 1$ беше 3200лв.Тогава ни вкараха във валутен борд 1Е=1,95лв и до ден днешен е така.Ползваме лева ей така за носталгия .
37
4
 
7
 
! Отговори
ЕВРО ли беше преди 2 години
Една измъчена валута, за една измъчена страна ... предвещаваща края на тук таме средната класа и затвърждаване на позициите и голямата разлика между бедност и крайна бедност ... и богати и много богати ... спасявайте се докато можете .. ако не вие децата ви ... !!!
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живков трябваше да плаща външния дълг и репарации за 20 милярда долара от царя......... Глупости на дудулета като слуха че бил син на Фердинанд, БКП Форевър няма никога да престане с лъжите! Тежко и горко на "веруещите" баламурници в България. :)))))))))))))))
35
3
 
16
 
! Отговори
Мечо Кух преди 2 години
Отказът от националната валута, практически е отказ от суверинитет
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 37 Живков трябваше да плаща външния дълг и репарации за 20 милярда долара от царя.
33
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бащата на валутния борд: Влизането в еврозоната ми мирише на измама, ще има хаос, а не ползи
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен това се ликвидира и лева, който е от 200 г. парите на България и символ на България. Все едно се маха герба или знамето. Не казват и колко евро ще получи България, защото по сегашния курс на Костов хората обедняха масово особено пенсионери.
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На времето никой не ни пита дали сме съгласни да отворят Корекомите, тъй че БКП Форевър:))))))))))) ...И това стана когато царуваше "извън брачния" син на Фердинанд, Тошко правешкия! :))))))))))))
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-лошото е огромния дълг на еврозоната. България също ще задлъжнее. За банките и кредитните милионери и политици и футболисти е добре но само за тях, а останалите ще плащат масрафа.
29
5
 
7
 
! Отговори
Бай Баяни преди 2 години
Работих в международна организация и бях учуден защо аржентинците спестяват в евро, филипинците също и т.н. Еми,еврото е по-сигурно валута от долара. Питайте и руснаците,вашите ментори,позитански ***.
28
2
 
5
 
! Отговори
Все ще сме зле преди 2 години
КАКВОТО и да приемат за нова валута. Само това е сигурно.
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, въобще няма вина служебното правителство само дето вече вдигна тока и парното и категорично заяви, че ще наложи еврото.Предадоха ви интересите по елементарен начин,а вие се вързахте да гласувате за тях.