Ще ядем ли продукти второ-трето качество след покачването на цените?

Коментар на бизнесмена Кирил Вътев и Богомил Николов от "Активни потребители"
8 юли 2021 09:06, Ния Христова
79
Цените на основните хранителни продукти също нарастват след скока на тока и горивата. Колко повече ще трябва да плащаме за тях?
 
"Не може да се даде еднозначен отговор с колко ще поскъпнат месото и останалите храни. Всеки производител има различен начин, по който сформира своите разходи. Предлагането на месо на пазара е много голямо, никой не реагира веднага. Изчаква се и в един период всеки производител поема тези разходи за собствена сметка. Ще поскъпнат фуражите, те консумират доста електроенергия, след това ще поскъпне цената на килограм живо, чак тогава ще поскъпне месото. Сега никой няма да реагира", коментира собственикът на месопреработваща компания Кирил Вътев пред Bulgaria ON AIR.
 
Председателят на асоциацията "Активни потребители" Богомил Николов посочи обясни, че има две теории, които икономистите изповядват. 
 
"Едната казва, че това е нещо временно, свързано с възстановяване от Ковид кризата, и след 3-6 месеца всичко ще стане нормално. Другата теория казва, че това поскъпване е глобален феномен, предизвикан от политиката за лесни пари. По време на пандемията правителствата отпускаха различни помощи, което означава пари в ръцете на търсещите, а от другата страна имате затворени бизнеси. Нормално е да тръгне световна инфлация", обясни той.
 
И добави, че когато има вид повишаване на цените, винаги има производители, които решават, че ще запазят атрактивни цени за потребителите като компрометират качеството. Николов даде пример с имитиращите продукти при сиренето.
 
"Това е най-големият риск - да не започнем да ядем продукти второ, трето и четвърто качество. Вносът е неизбежното зло, той създава този феномен - повишаване на цените. Възможно е и решението да дойде отвън, но имаме изключително много собствени резерви. За основните храни може да се прилагат по-ниски ставки на ДДС, вторият фактор е субсидирането на производството на храни. Срам ме е, когато в магазина видя домати от Полша и продукти от страни, в които традиционно сме изнасяли храни", каза още Богомил Николов.
 
Вътев посочи още, че търговците, които също били в жестока конкуренция помежду си, също имат основна роля.
 
"През последните години търговците продължават да задържат цените, дори когато трябва да се повишат. Производителите у нас винаги са под натиск. Пазарът иска ниски цени, разходите отдолу растат. Производителите са в преса", подчерта той.
 
По думите му у нас има много сериозен сив сектор, който се дължи както на някои наши производители, така и на контрабанден внос. "Статистиката не отчита нито контрабандния внос, нито сивия сектор", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
от много преди 2 години
време българина консумира продукти 6-7 качество. Замразени 50 годишни меса от незнайни държави, найлонови домати и краставици ,пипер изгнил още в магазина . Така че , 2-3 качество е направо лукс за потребителя.
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не зная има ли все още производители у нас. Те всички отидоха по градовете и всички искат да са с големи заплати и зад бюро. Тези, които не успеят стават сервитьори или продавачи в молове. Много ми беше смешно, като чуя, че имало безработица. Или хора, които са млади, здрави и са на помощи...Не зная вече дали и големи стимули ще върнат хората по родните им места.
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 3Те сега си заминават комунистите. Бойко не беше ли охрана на Живков? Безпартиен пожарникар хахаха
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен74Това са глупости. И със сигурност не го мислиш.Откакто сме в ЕС стоките са в пъти с ниско качество, но цените европейски. Всеки, който е пътувал го знае. Ако говориш нарочно и хвърляш политика в темата, да питаме Бойко защо е така...???При неговото управление ни имат за втора ръка хора. Даже и една ваксина само имахме, тази дето я спряха по света. Ако не бяхме надигнали глас още да ни ваксинират с най-евтината.Герб са корумпирани крадци.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние си говорим от години и сравняваме с цените в Европа, но никакъв резултат. Откакто сме в ЕС качеството на храната и не само, няма нищо общо със стоките в другите държави.Вече почти всеки е излизал някъде и много добре знае, че у нас се вкарват направо да си го кажем ***. Но цените са европейски, че и по-високи. Години наред така живеем.
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
комунисти на власт=бедност, инфлация, високи цени, фалит на държавата (2 пъти), е за тези ли да гласуват хората?... интересно ми е какво си мислят, че сме забравили?...
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние и сега ги ядем! От 16-то качество материали-първо качество продукция!Като знам в Гърция нектарините колко са едри!? Тук ги ядем едри като кайсии с цената като за едри! Имам чувството, че изхвърлените като негодни за продажба на пазара там, ние ги купуваме като годни и качествени. Разбира се, това е тема на вносителите, може би.Не ми се мисли след покачването на ел.енергията, а след като влезем в еврозоната!?Да му мислят пенсионерите. Време е за търсене на сметка и основание за повишенията!!
61
1
 
4
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Нито ГМО соята, нито палмовото масло, които са във всякакви храни са безопасна храна. А антибиотиците в месото? За безалкохолните напитки с китка от 3 всеки поотделно вреден подсладител да не говорим. Оцветители, ароматизатори, консерванти и стабилизатори са просто есенцията. Знаете ли, че има котки, дето сурови краставици ядат, но кренвирши не искат? Вземете си поедно коте, или предложете от покупката си чуждо.
60
6
 
7
 
! Отговори
3 преди 2 години
Идват комунистите на власт и почва условията със стандарта на живот.Дайте пример , кога при комунистите сме били наред!?
59
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РусенецЪ Да, обаче ще се намерят сега сума ти хора да ти кажат, че няма откъде да си купиш "българско" щото ги мързи да гледат, камо ли да потърсят "българско".
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Срам ме е, когато в магазина видя домати от Полша и продукти от страни, в които традиционно сме изнасяли храни", каза още Богомил Николов." От какво те е срам? Тогава изнасяхме, защото на нас ни беше разбрешено да изнасяме храни в СИВ. На поляците не им беше, затова те не изнасяха. Сега поляците изнасят за цяла Европа ... защото могат. Впрочем, в България се произвежда доста, просто всичко отива за износ. Продаваме скъпо .. купуваме евтино ...
57
1
 
6
 
! Отговори
Вейхайвей преди 2 години
Че то и сега си ги ядем, с много малко изключения.
56
1
 
6
 
! Отговори
РусенецЪ преди 2 години
Наистина не разбирам защо пък трябва да ям некачествени храни? От години олио, картофи и агнешко си купувам от Гюргево /Румъния/, че ми е на 5 км. Сирене, кашкавал, кисело мляко, масло и телешко и пилешко си купувам от бай Юмер от едно съседно селце. Градински домати и чушки се продават навсякъде. Сигурно от 10 години от магазин с касова бележка съм си купувал само сол и захар.
55
3
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Защо не подписваме договори от селскостопански тип с Китай? Това е спасението.
54
1
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
Добрите прасета ядат каквото им се даде!
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След "промяната" да не започнем да ядем храна втора употреба?!
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и сега ядем дедовия, нищо ново под слънцето .
51
3
 
8
 
! Отговори
Не съм Изненадан преди 2 години
И всичко това след 31 години Демокрация ,ЕС, ценности, НАТО и т.н. Дано след още 10-20 години да не започнем да се ядем един други.*** се политиците *** се системата *** се ЕС. По-добре си беше през "лошия" социализъм
50
1
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Аз много пъти тук съм писал, че моята любовница има мандри. Според думите й най-продавания продукт е имитиращ продукт (на сирене) с палмово масло
49
5
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Важното е че Борисов вече го няма, нали дрогаре? :))) Цените не е важно колко растат, вие се храните с радостта, че вече ваши хора са на власт и те ви дерат....хахахаха