Хотелиери и ресторантьори искат помощ за туризма до 2024 г.

Едва тогава секторът щял да започне да се възстановява от кризата
36
Хотелиери и ресторантьори искат помощ за туризма до 2024 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От ХОТРЕК (Европейската асоциация на хотели, заведения, ресторанти и кафенета) призовават Европейската комисия да удължи държавните помощи за затруднените в резултат на кризата, породена от епидемията от КОВИД-19 бизнеси и след края на 2021 г.

От ХОТРЕК припомнят, че държавите-членки могат да направят постъпления за това с краен срок до 16 юли, а до средата на септември могат да внасят и уточнения. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е единствен пълноправен член на ХОТРЕК за България и като такъв получава изпреварваща информация за новините в сектора.

БХРА подкрепя позицията на ХОТРЕК за необходимо удължаване на срока на действие на механизмите за подкрепа на ЕС. А именно от Европейската асоциация предлагат държавната помощ да бъде удължена и след декември 2021 г., като при нужда действието на схемите за помощ към бизнеса да бъдат с времеви период до 2024 г., когато според експертите най-пострадалите сектори на икономиката, сред които е и туризмът, ще започнат да се възстановяват от кризата.

От ХОТРЕК настояват и за удължаване на мярката за преобразуване на заеми в безвъзмездни средства поне до края на 2022 г., за подкрепа за непокрити фиксирани разходи, както и за пояснение кога държавите-членки могат да използват чл. 107/2 от Договора като правно основание за подкрепа. Освен това стартиращите предприятия, създадени след 01.01.2021 г., също трябва да бъдат част от държавната помощ, категорични са от ХОТРЕК.

Европейската асоциация на хотели, заведения, ресторанти и кафенета подчертава, че избягването на свръхзадлъжнялостта и загубата на кредитоспособност на ценни компании трябва да бъде приоритет на правителствата и в политиката на ЕС. От организацията настояват и за превръщането на механизма Sure в постоянен механизъм, който да се използва в случай на извънредна ситуация.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: кризатуризъмпомощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
2
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Като ми продават чаша бира за 6 лева не реват. Сега реват. Помощи до 2125 година не искат ли?
30
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
стига сте се оплаквали продаваите какво имате за продан или фалираите такае при капитализма стига с тази държава
29
1
 
1
 
! Отговори
ACAB преди 2 години
Ричард Алибегов като стане министър на туризма, другите сектори тотално ще погинат. Всичките пари на данъкоплатците ще се вливат директно в Raffy. От там ще има леко преразпределение по другарска линия за някои хотели на бетономорието.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 25_ Четем, ама не само тая статия. Тия пари дето ще отидат за хотелиерите, ще трябва да дойдат от другаде. Ще се пренасочат европейски плащания от проекти за развитие и др. , ще има и вътрешно съфинансиране, та - НЕ! Мерките трябваше да бъдат спрени в момента в който ги отвориха. Сега искат да ги финансираме още няколко години. От къде? Няма ли да е по-добре да се финансират хората и те да ги харчат при когото решат? Да ама тогава ще трябва да работят, а това на повечето не им се отдава.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия пък се ненаядоха. Спирайте им помощите и това е. Ремонтирайте болниците с тия пари, защото в ресторанта не може да те излекуват, а всеки рано или късно отива в болница. А не хората да си тръгват болни от плачевните услвия там и да се чудите, защо докторите бягали в чужбина.
26
1
 
2
 
! Отговори
Ганьо преди 2 години
https://dnes.bg/obshtestvo/2021/07/12/stotici-turisti-blokirani-na-gkpp-kalotina.496713,1Ето я Вашата статия. Нали не си противоречите в тази медия...
25
1
 
7
 
! Отговори
Ганьо преди 2 години
Нали преди малко имаше статия, в която се казва, че на ГКПП Калотина има стотици коли с туристи, които искат да почиват в България. Щом има такива опашки от желаещи да почиват в българските хотели, значи бизнеса на хотелиерите върви повече от добре. На българските хотелиери и ресторантьори в такъв случай трябва да им се откаже помощта и европарите да се разпределят в други сектори. Дори и ДДС-то трябва да им вдигнат пак на 20%.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е айде стига глупости! Които не работи не трябва да яде!
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вия в тази България като коментирате нещо поне четете ли го или сте на принципа като лаят другите що и аз да не ударя два три лафа .В статията изрично е казано че това е искане на хотелиерите в целия ЕС ,а не само на българските .
22
1
 
8
 
! Отговори
Бирник преди 2 години
Тия бандити смучат долари и марки .... помощи за народа трябва :)))
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никви помощи. Имаш хотел или ресторант - оправяш се сам, нали бизнеса си е твой. Ко са ревнали пак? Да не би само те да са пострадали? Ми нас, нормалните хора кой да ни помогне? Държава няма, иначе сметките си вървят и ако не платиш - пак държава няма, има бааммм. Режат те отвсякъде. Държавата да помисли за хората си а не за хотела на някой си или кръчмата му. Той като собственик, няма пари и не заделял - ми те и да му дадат, той и тях ще профука и пак ще реве че бизнеса му затънал. Никва помощ.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам фирма и никой не ми е помагал, нито преди пандемия, нито по време, нито след....Колкото и да ми е трудно се боря. Не чакам от никого помощ. Отдавна разбрах, че малък и среден бизнес в България се унищожава умишлено и банките колкото и да си изряден помагат на определени хора, близки до управляващите. Не оправдавам искането на хотелиерите и ресторантьорите, защото риска си е лично на всеки, който се занимава с частен бизнес. А и точно те не направиха нищо да привличат туристи, напротив....
19
1
 
11
 
! Отговори
Аноном преди 2 години
За какъв търизъм става въпрос. Тези,които работят на принципа ден година храни те ли ревът.Туризмът в бг ще пропада още с този манталитет.Искат платежоспособни туристи да идват но не могат да го обслужват,защото нямат квалифициран персонал.Просто не искат да им плащат.И туриста до като стигне до слъчака му изпадат пломбите от друсане по пътищата и втори път неидва.Без инфраструктура и обслужване на коректни цени туризъм не се прави.Нека да фалират
18
1
 
16
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Много нагли,ей!Има хора от 15 - 20 години не са ходили на море,ама,видиш ли, тия искат от техните данъци да се издържат!А намаленият данък на 9 %?....НАГЛИ до безобразие!Няма да ги храним тия- НЯМА!
17
1
 
11
 
! Отговори
БОРУНА ЛОМ преди 2 години
А ДРУГИТЕ НЯМАТ ЛИ ЗАГУБИ ИЛИ ВИЕ СТЕ НА СЪДИИ, ПРОКУРОРИ И ДЕПУТАТИ И ДР. БОГОИЗБРАНИ. ХИЩНИЦИ
16
3
 
5
 
! Отговори
Плюете соца...но преди 2 години
тогава платежоспособните туристи доволни повтаряха Лято след Лято.Мутрите хотелиери и ресторантьори ги изгониха и има бедни социалтуристи!!
15
1
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ей сега ше им дам пачките народа нема пари за море :))))
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 2006 г не съм стъпвал на бетономорието и нямам намерение ,до като не почнат да бутат наред с булдозерите !
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо данъкоплатеца ще отговаря за ресторантьори и хотелиери? Има си т.н. бизнес риск, ако започвам някакъв бизнес има и някакъв риск, който не се разпределя по данъкоплатците а се поема от т.н. бизнесмен! Айде стига социализъм ако губя губите всички, ако печеля си остава за мен!
12
1
 
27
 
! Отговори
Offff преди 2 години
Бе фалирайте бе!!!!Никой не ви е длъжен да ви хрантути частния бизнес.Народа за механи стотинки работи цяла пандемия. Масово без никакъв доход останаха. Не получиха подкрепа от държавата, че децата и разходите не можаха да си поемат с тая пандемия.Те видиш ли, най - нуждаещите се , туризма.Няма такава наглост.Мафиоти просто пари само. Като не издържат на пазара, затваряне и се учите да работите, за за изкарване пари!

Спонсорирани публикации