Бизнесът ще усети високата цена на тока в края на месеца

На моменти е по-скъп с цели 70% от този в Германия
25
Бизнесът ще усети високата цена на тока в края на месеца
Снимка: Pixabay

Малкият и средният бизнес ще усети високата цена на тока в края на август, когато им пристигнат сметките, прогнозира Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България пред Нова телевизия.

Преди ден бизнесът заплаши с протести заради високите цени на тока за индустрията, който в определени часове е 70% по-висок от този в Германия например.

Още по темата

Добрин Иванов обясни, че причината е хроничния дефицит на ток на Българската енергийна борса.

"Там няма достатъчно предлагане, а се изнася, защото имаме свързаност на пазара в Гърция", обясни той.

По думите му 600 000 са българите в индустрията и интересът на държавата е да се осигури евтин ток.

Той даде и пример с цените у нас и в Германия на 4 август, когато се е очаквало да са особено високи.  У нас тя била 330 лв. на мегават, в пиковите часове дори 400 лв., а в Германия 95 - 98 евро на мегават.

Добрин Иванов добави, че от вчера започнало включване на допълнителни блокове в ТЕЦ "Марица 2". Той припомни, че бизнесът има опит с протестите, защото преди 5 г. отново беше организиран такъв и то пак заради високата цена на тока. Синдикатите също ги подкрепяли. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: токбизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искахте пазарна икономика, диверсификация и свързаност на европейските енергийни системи................Получихте ги. Ще плащате пазарната цена. Купете си евтин ток от Германия................
24
2
 
6
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Както е тръгналом скоро народът ще скочи с тоягите......
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министрите на енергетиката и на икономиката обясниха ли защо се получава да плащаме по-скъп ток от Германия и ще предприемат ли някакви мерки това да не се случва и в бъдеще. При тези цени на тока плащаме десетки милиони повече от западноевропейците. Скъпият ток оскъпява стоките и намалява конкурентноспособността.
22
7
 
3
 
! Отговори
Нмк преди 2 години
Оставка на мутрата радев !!!ОСТАВКА МУТРО
21
7
 
3
 
! Отговори
РоРо преди 2 години
Гарантирано от радев и хунтата му
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асвалт не се яде, ток не се яде, газ не се яде и така нататък
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17 От какво си се притеснил бе приятелю? Чалгата засега е безплатна.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто печелят големите пари при износ и не ги интересува, че ще трябва да се купува по-скъп ток от чужбина за сметка на хората, важното е да се вземат кинтите от продажбата. И после ми говорите за политика и управление...
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
онзи мухълбоико лъжлив казва че всичко било наред в бг
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като има свободен пазар на цените на тока за какво е тази измислена комисия КЕВР коя цена точно контролира. Мошенниците правят договори и купуват на ниска цена и после не им пука да си платят глобата и да продават извън страната. Всичко е сбъркано и от самолет се вижда, че КЕВР е само хранилка за свои хора, нищо не може да регулира. Тези близо 200 човека там, тежат на джоба на всеки българин.
15
5
 
12
 
! Отговори
Ко? Не? преди 2 години
Нали имахме излъшък на ток? Нали в следващите 30 години нямаше какво да го правим? Те румънците и турците сигурно са по *** от нас, че си развиха ударно ядрените мощности!
14
3
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До нали === Ако Буснат АЕЦ Белене тока ще скочи не със 70%, а с 270% над този в Германия. И оправданието ще бъде: Дадохме незнамсиколко милиарда за този АЕЦ и сега трябва да избием разходите, после ще падне цената, като се изплати :))) Аз досега съм видял да падат цените само на кюспето и на цвик-а от кисело мляко :)))
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оная с устата насади на пачи яйца. Свободен пазар. Те ви свободен Мутренски пазар. Щяла цената на тока на свободният пазар да е по ниска от фиксираната. Ето ви по евтина. Направо без пари. За населението също са подготвили същият дебел с котешка глава. Да обаче мен ще ме гепят за долу подписания да ме поразведат. Преди 10 години инвестирах изкараните с робски труд по строежите в чужбина пари и ги инвестирах в собствен енергоизточник. Откачих се от мрежата на чезните в ушите
12
9
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"На моменти е по-скъп с цели 70% от този в Германия" === Нищо, това не е важно за комунистите и чалгопитеците. Важното е, че Боко го няма и ги управлява Фигуранта на мафиота Череп. Кефа цена няма, нъл тъй, дрогаре :)))
11
3
 
21
 
! Отговори
. преди 2 години
Забрана за износ на ток и износ на жито. Това са стратегически ресурси. Толкова ли е трудно??
10
4
 
13
 
! Отговори
Теменужка непослушка преди 2 години
между шамарите ни мушна.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вижте сега, на робите в Булгаристана може и 170%. те поемат какводо и да им подхвърлите, само им давате хляб и вода и готово. овце а не народ е това
8
3
 
18
 
! Отговори
нали преди 2 години
ни обещаваха, че като пуснат цените токът ще стане по-евтин. Глупости на таркалета. Тези не разбраха, че без АЕЦ Белене ще плащаме още по-скъп ток и ще го внасяме. 30 години водят антибългарска политика в областта на енергетиката.От първа енергийна сила на Балканите, ще станем енергийно джудже, заради личните интереси на малцина!
7
5
 
18
 
! Отговори
Мислеща преди 2 години
Нека отново излезе вездесъщата енергийна експертка Теменужка Петкова и пак да обясни на нас простите, как щял да стане по-евтин тока като минем на свободния пазар!!!
6
2
 
10
 
! Отговори
А ние ще усетим преди 2 години
Дългия на Дългия ......... хахахахаха!

Спонсорирани публикации