Поскъпването на храните довело до рекордния ръст на инфлацията

Цените им може да скочат още заради увеличението на тока и горивата
63
Поскъпването на храните довело до рекордния ръст на инфлацията
Снимка: БГНЕС

Поскъпването на хранителните стоки е причина за рекордния ръст на инфлацията от началото на пандемията.

По-високите цени на горивата и на електроенергията могат да доведат до допълнителен ръст в цените на основните храни през есента и зимата. Това налага актуализация на доходите на домакинствата, съветват експерти.

Годишна инфлация от три процента и най големи ръстове при хранителните стоки, отчете  националната статистика.

Върху храните се натрупва поскъпването на електроенергията и на горивата. Цените на бензина и дизела са най високите от началото на пандемията и вероятно ще продължат да влияят по веригата.

„Ако действително повишението при тях е над нормалното, то очакваме също и влияние върху основните хранителни стоки, което е фактически основното перо на българското домакинство от порядъка на 30-31,32 процента разходите за храна“, коментира за БНР икономистът на КНСБ Любен Тонев.

Според него нивата на инфлацията ще се ограничат до три или четири процента, но тежката криза, която предстои заради пандемията налага актуализацията на доходите на домакинствата.

„Увеличаване на минималната пенсия, увеличаване на всички пенсии, минималната работна заплата също трябва да расте“, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: хранаинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ТЕ ТАКИВА ЖУРНАРЛИСКИ ДА ИМАТЕ.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През храните плащаме цената на "безплатните" ваксини.
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е ..всеки си продава колко иска ...а има толкова държавни институции но си затварят очите ,особенно по черноморието ,там не ги барат ,особенно хотелите на нашите хора
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама нали до преди няколко месеца експертите разправяха че нямало да има инфлация. Сега по същия начин ви казват че като дойде еврото нямало да де вдигнат цените. Смятайте какво ще става до 2г в БГ. Домати по 4лв, ток най скъп в Европа, бензина е по 2,35.
52
4
 
5
 
! Отговори
доУууу преди 2 години
та кое е на двойни цени, цацата пи морето може би, Ти на Коледа цаца ли ще папкаш.
51
2
 
9
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Мислете му гражданята. От сте все на купило. Ний на селу моем сякък.
50
10
 
2
 
! Отговори
до 41 преди 2 години
и какво, хората да не гласуват щото Гробарите да си цоцате парички с наши фирмички. Ще гласуват хората, това им дава демокрацията, а не гробарската диктатура. Кутията на миг 29 ако искаше някой да не се чете, просто нямаше да я намерят и не летят 3 самолета а 12.
49
10
 
14
 
! Отговори
Ууууу преди 2 години
Аплодирахте фигуранта като мяткаше юмрук, а сега до Коледа всички стоки на двойни цени и ще ви дойде акъла, ама... не е много сигурно.
48
3
 
16
 
! Отговори
Мая преди 2 години
Зеления чорапогащник уреди жена си с хотел от Арабаджията ,затова са на почивка семейно!
47
0
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Но направи много милионери това поскъпване
46
4
 
11
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Ако беше скъпо в Гърция, нямаше да е пълно с българи по гръцките плажове.
45
15
 
7
 
! Отговори
до 43 преди 2 години
знаеш ли тук в Мюнхен кога цената на нещо е като в България, когато е на промоция. Ако смяташ шоколади и бисквити за критерийй ок колкото в Бг са , но месо колбаси зехтин, сирена са като цифра като в Бг но в ЕВРО.
44
2
 
10
 
! Отговори
до 43 преди 2 години
ако беше толкова евтино в Румъния, нямаше северното черноморие да е пълно с румънци. Да не говорим как пълнят колите в Метро Варна на тръгване.
43
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев се ожени за любовницата си една седмица преди да го номинират за президент.Радев докато беше шеф на поделението беше назначил любовницата си на две длъжности и държавата е плащала на Деса по две заплати. Една за ПР на поделението от 3 хиляди лева и една за секретарка на клепоушко за 2 бона. Общо 5 бона за любовницата без никакви конкурси. Това е моралното
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До45 В България всичко е възможно не се учудвай
41
6
 
7
 
! Отговори
причината е във- преди 2 години
-- Мастършкаф ! Така е засилил държавата във трета глуха , че инерцията от икономическият му гении ще затрие всички увеличения на пенсии и прочие . Чака ни не Радева ,а Бойкова зима , па и пролет...
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо има инфлация? Нали инфлацията е невъзможна при валутен борд.
39
12
 
8
 
! Отговори
Същия този фигурант преди 2 години
е най-добрият на този пост изобщо. Не може да се сравнява нито с Първанов, нито със Стоянов, да не говорим за герберската плевня.
38
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минималната заплата в Румъния е 500 евро, а в България е 325, а цените са еднакви.До преди няколко месеца парното беше с 20% по ниска цена. Литър бензин беше с 30% по ниска цена.Цените в Лидл в Германия и в България са еднакви, но разликата е че там заплатите са по 3 хиляди евро.
37
4
 
5
 
! Отговори
до 38 преди 2 години
кои цени са над европейските, говоря за цени за потребителя. Ток, вода, телефони, месо , плодове...в Румъния са едно към едно. Нали се сещаш че ако там беше евтино ,Русенци щяха да ходят да пазаруват в Кауфланд в Гюргево, което не е станало още.

Спонсорирани публикации