Българинът все повече строи едноетажни къщи от дърво

Два пъти ще се повиши цената на строителния дървесен матерал
7 сеп 2021 11:14, Анисия Иванова
28
Българинът все повече строи едноетажни къщи от дърво
Снимка: Pixabay

Пандемията накара хората да останат вкъщи и сами да си поправят къщите и градините. Оттогава започна да се използва все повече дървесина у нас, а дървесината е суровина, която изчезва. Амазонските сечи, сечите по Африка са много мащабни и затова цената на материала е висока. Това каза Иван Пенков, председател на Асоциацията на горските фирми, в ефира на предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Гостът допълва, че и при нас е дошла тенеденцията за покачването на цените на дървесината. Някои артикули са поскъпнали двойно, но все пак увеличението не е 4 пъти, както стана на повечето пазари през юли.

Иван Пенков обясни, че двойното увеличение тук се дължи на устойчивия пазар, който се поддържа благодарение на икономиката.

"Заради пандемията се повишава интересът, а покупателната възможност на хората си остана. Дървесината е естетически и качествено по-добър матерал.”

Гостът допълни, че у нас има все повече построени малки ниски едноетажни къщи, изцяло от дървен материал и този процес ще продължи. По неговите думи: “българинът обича да е самостоятен и да има собствен дом и собствена градина”.

Предимствата на дървото се крият в това, че представлява жива материя, която отдава влага и топлина. Бетонът ще отсъпва пред метала и дървото в бъдеще, а пластмасата и другите производства ще се използват като крепежни елементи.

Най-много се търсят иглолистни дървесни видове за строителство и поправка на съществуващия сграден фонд. Гостът допълва, че мебелната индустрия е футуристична и не играе кой знае каква роля.

"Докъм 2 пъти ще се повиши цената на строителния дървесен матерал, но и това не е много, спрямо другите увеличения на продуктите в страната. В материала за огрев – изненадващо в цената няма да има голямо повишение. До 10-20% ще се повиши. Също така до 100 лв. ще излезе пространствен кубик дървесина, закупена от склад. Като това са конюктурни цени.", допълни гостът.

Повишението на цените се дължи заради недостига. Тендцията за забрана на сеч в старите гори не е обсонована правилно, а друг фактор, който кара цените да растат, е и зелената енергия.

“Цени, които са изкуствени, имат определена граница за растеж, след това стават некомерсиални и е крайно време да гледаме комерсиално на гората, която създаваме и отглеждаме. Ако започнем да мислим икономически, ще имаме по-добро отношение и ползване на горите.”, допълни той.

За индустриалното производство подходящите дървесни видове, които са бързо растящи, са тополите и иглолистните, с които може да се направи промишлена култура в перида на 20-40 години. От тези видове може да създават къщи, мебели и други производства.

Гостът заяви, че при нас собственикът на горите е държавата и всичко трябва да дойде от нея.

“Малко е частният капитал, който влиза. Лицето трябва да има гората, а все още няма такива горевладелци у нас, за да могат да го направят.”, каза Пенков.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Тя зимата иде
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поредната глупава, празна статия. няма цифри а само някакви зародиши на анализ. Ако е имало 100 къщи, а сега 130 и това е 30% увеличение то това не показва че все повече се строят, просто има 30 повече от миналата година. Но ако вземеш че това е 0.000001 от всички къщи и разбираш че това е или реклама или празна статия.
17
0
 
4
 
! Отговори
Дедо Цецо преди 2 години
До АбеТополата е дърво колкото Gея е мъж.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са красиви, но ми изглеждат значително неустойчиви на природни бедствия, пожари, вредители по дървото и времето. Една приятелка в щатите бяха викали служба за борба с термитите, защото там къщите са им бутафорни и ги бяха сайдисали значителна сума, както и цялата къща им беше покрита с химия, иначе каза, че буквално могат да ти изядат къщата.
15
1
 
3
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Тополата освен за производство на палети, за друго не става.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горите трябва да се залесяват с това което се изсича. Не ми хвалете чама и тополата, те са меки и не много качествени дървета. В същото време от България се изнасят бук, дъб, череша и др. които и намаляват значително, защото на тяхно място се съдят иглолистни и тополи. Това трябва да се задължат фирмите за добив - без голосек и задължително залесяване на територията със същите дървета, като отсечените.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
13кво стана Дженаро?дубката ли та засърбе?
12
3
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Проблемът е, че си ***.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накрая винаги става като с трите прасенца, в България хората са благословени че имат евтини тухли, дялан камък, керемиди и цимент, но нали е модерно от дърво, пък и в Канада и Щатите така ги правят къщите...
10
2
 
21
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Хахахахахах цената на дървесината в африка и амазония оскъпявала дървесината у нас ще се пръсна, господи колко сте умни
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема е че се запалват лесно .преди година се радвах на такава къща на стойност 200 000еуро седмица по късно бе останала само пепел ...
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И нощем не можеш да заспиш от шума на дървоядите хрус хрус хрус хрус
7
3
 
7
 
! Отговори
Pinocchio преди 2 години
Дървото и продуктите от дърво в България по необясни за мен причини необосновано скъпи. Цените са най-малко 2 пъти по-високи от колкото в Обединеното Кралство, което не е производител на дървесина като нас и 3 пъти по-високи от цените в Америка. Аз мисля, че това е така заради малкото търсене, а не обратно. Финландия, САЩ, Канада, Беларус, Румънияи Русия са огромни производители и не е вярно, че няма достатъчно сеч. В момента е по-евтино да се купува финландски дървен материал от Китай.
6
0
 
16
 
! Отговори
до 6 преди 2 години
Абе и ти си прав :) аз се преместих извън града преди 8 месеца и да ти кажа нещо нямам намерение да се връщам в града :) тука е такава свобода :)))
5
0
 
12
 
! Отговори
Баба Яга преди 2 години
Ако продължават с ковидпростотиите, хората ще се върнат да живеят в пещерите, не само в дървени къщи в гората, освен това в магазина продават двустайни палатки с климатик, което също е опция.
4
2
 
23
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
Зависи от много неща. В САЩ и Канада например къщите се строят от дърво защото дървения материал е невероятно евтин и лесно се правят реконструкции. Колкото за топлината вече има толкова много видове изолационни материали че и от картон да я направиш пак ще си ок. При нас обаче дървото е много скъпо за това строим с тухли и подобни.
3
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дървото отдавало топлина... Дървото е компромис, истинската къща е от камък или тухли.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Амазонските сечи, сечите по Африка са много мащабни ----///------ "Сеч" само по себе си е множествено число, така че "сечи" е нонсенс. Колко амазонски "сечи" има? Има една Амазония и една амазонска сеч. Същото е и с Африка - Африка е една и има една обща африканска сеч. Езикът преди всичко е логика и истинност, а не лалане без конкретика.
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бах тоз българин не се спря купува панелки за по 200к еврака, измира от ковид, напуска държавата, строй къщи, със 200 евро си позволявал неща за 2000 еврака.

Спонсорирани публикации