Родният бизнес скоро ще има достъп до е-услуги в целия ЕС

Удобството и динамиката на тези услуги е, че всичко става веднага, заяви проф. Георги Димитров
7 сеп 2021 19:45, Анисия Иванова
3
Родният бизнес скоро ще има достъп до е-услуги в целия ЕС
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Частните схеми за електронна идентификация ще дадат възможност на гражданите да участват електронно в живота на държавата: да могат да заявят услуга от държавата, да подадат искова молба, да имат достъп до здравния си статус. Това каза проф. Георги Димитров, председател на фондация "Право и Интернет", в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Той коментира решението на българското правителство от края на август, с което беше дадена зелена светлина за въвеждането на частни схеми за е-идентификация.

Гостът допълни, че в момента има възможност частни лица и доставчици да издават удостоверение за електронен подпис и това също представлява средство за електронна идентификация. А с напълно изградената електронна идентификация може гражданинът да има достъп до публичните услуги на държавата от всеки доставчик, който ги интегрира.

Частните схеми насърчават въвеждането и предоставянето на електронни и административни услуги в страната.

По думите на госта българският бизнес сега не може да се възползва от възможността за достъпа до електронни услуги в страните от ЕС.

"В Европа и по света, идентификацията, възможността на гражанина да каже кой е той, дава тласък за развититето на публичните услуги в една държава. Идеята да може с частна схема, нотифицарана схема, да се представи лицето пред Европейската комисия. Така българският гражданин ще може да се идентифицира пред всеки публичен орган на всяка страна членка на ЕС. Ще придобият възможност да участват електронно и да имат достъп до всички публични услуги на страните членки, изцяло дистанционно от вкъщи.”, обясни гостът.

Компаниите имат нужда от електронен достъп, но в момента са лишени от възможността да подават декларация пред белгийските митници или данъчна декларция пред испанския НАП.  

Докато в Германия и в Белгия гражданите и фирмите ползват електронна идентификация.

“Българският бизнес е лишен от тази възможност, защото до момента не е имало механизъм за уведомяване на схема за електронна нотификация. Решението на Министерски съвет на първо място дава на вече съществуваща схема участие в живота на единния европейски пазар. Достъпът до електронните услуги на публичните органи и всичките администрации на страните членки на ЕС би дал огромен тласък на развитието на българския бизнес.”

Удобството и динамиката на тези услуги е, че всичко това става веднага, допълни гостът.

Повече за въвеждането на елетронната система може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всичко е с цел тотален контрол и подчиняване,опитът зануляването е в ход ,ще има ответна реакция ,ще видим кой ще е зануленият в крайна сметка
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хихи ей сега едни фирмички с контакти тук-там ще се напънат да взмат едни ОГРОМИ пари за да из сер ът един софтуер за който ще е необходима регистрация в 7 институции едновременно, ще трябва да се платят едни таксички и след като се регистрират ще разберат,че очакванията са изпреварили многократно реалността и едни реазбирачи ще обясняват по телевизията каква логика с изкуствен интелект на 4 нива са измислили и как е нормално да има леки грешки.

Спонсорирани публикации