Летният сезон успешен, българи и румънци колкото преди пандемията

Очакванията за следващия са водещите пазари да се запазят без промяна
26
Летният сезон успешен, българи и румънци колкото преди пандемията
Снимка: БГНЕС

Очакванията за летен сезон 2022 са водещите пазари да се запазят без съществена промяна - България, Румъния, Полша, Чехия, Украйна и др.

Основно  предизвикателство е да се възстанови туристопотокът от Великобритания и Русия, Израел, пише в анализ на Министерството на туризма за изминалия летен сезон.

Към момента броят на планираните чартъри за летен сезон 2022 г. е малък, но това е нормално. Не се очаква равнищата от 2019 г. да бъдат достигнати преди 2024 г., особено при организирания туризъм от чужбина.

Според ведомството е важно летен сезон 2022 г. да започне навреме, а очакванията са напредване на процеса на ваксинация да се отрази положително.

До момента летен сезон 2021 г. протича значително по-благоприятно спрямо първоначалните очаквания. Общият брой на туристите в места за настаняване е близо 3,7 млн. по неокончателни данни от ЕСТИ за периода май – август 2021 г. От тях над 2,3 млн. са българи, а чуждестранните туристи са близо 1,4 млн.

Постигнатите резултати са несъпоставимо по-високи спрямо летен сезон 2020 г. За периода май до 22 август 2021 г. общият брой туристи нараства с около 1,6 млн. или с над 70% спрямо същия период на 2020 г, но се очаква забавяне на ръста във връзка със започващата четвърта вълна на коронавирус в последната седмица на август. Ръстът на българските туристи е с над 780 хил. или над 50%. Чуждестранните туристи се увеличават поне с 820 хил. или над 2 пъти.

Данни по пазари  

По неокончателни данни за периода от 1 май 2021 г. почти до края на август 2021 г., броят на румънските туристи в местата за настаняване вече е около 580 хил. и с ръст поне 2 пъти, полските туристи са над 120 хил. и ръст над 90%, германските туристи са над 105 хил. и се отчита сериозен ръст, чешките туристи са над 79 хил. и ръст над 2 пъти, украинските туристи са над 86 хил. и ръст над 2,5 пъти. Не се наблюдава възстановяване на туристопотока от Великобритания и Русия.

Пазар България

Вътрешният туризъм се възстанови напълно от пандемията. Общият брой български туристи е над 2,3 млн. за периода май-август 2021 г. по данни на НСИ. Ръстът на българските туристи е с над 780 хил. или над 50%.
В най-общ план за периода май – август 2021 г. малко под 60% от българските туристи са избрали почивка в област с излаз на море, а останалите малко над 40% са избрали друг вид туризъм. В началото на летния сезон значителен дял от българите са избрали СПА туризъм, но с напредването му този дял рязко спада за сметка на морския туризъм.

Водещи дестинации за лятна почивка на българските туристи за периода от май почти до края на август 2021 г. /без да се включва София/ са община Несебър – над 285 хил. български туристи, община Варна – над 176 хил. български туристи, община Приморско – над 135 хил. български туристи, община Созопол – над 114 хил. български туристи, община Велинград – над 106 хил. български туристи и др. Например, община Несебър постигна ръст на българските туристи над 45%, а община Варна – над 40%, община Банско – над 2 пъти, но спрямо по-слабия за тях период май – август 2020 г. В противовес, ръстът в общините Царево и Созопол е доста по-скромен, но спрямо силния за тези общини период май – август 2020 г. Много висок ръст на българските туристи – над 65% за периода май – август 2021 г. се очертава във водещите СПА дестинации - Велинград, Хисаря и Разлог.

Пазар Румъния

Туристопотокът от Румъния също се възстанови напълно. По неокончателни данни за периода от 1 май почти до края на август 2021 г. броят на румънските туристи в местата за настаняване вече е около 580 хил. и ръст поне 2 пъти. Значителна роля за бързото възстановяване на туристопотока от Румъния има и фактът, че румънските туристи пристигат предимно с личните си автомобили, поради което на практика рискът от заразяване при пътуване е нисък.

За разлика от предишни години, когато румънските туристи почиваха предимно по Северното Черноморие, през настоящият летен сезон водеща дестинация за тях е Слънчев бряг. За периода от май почти до края на август 2021 г. румънските туристи в община Несебър са над 223 хил. и ръст над 2,5 пъти, в община Варна – над 189 хил. и ръст над 81,2%, в община Балчик – над 74 хил. и ръст 61%, в община Каварна – над 25 хил. и ръст 23,1% и др.

Много сериозен е и ръстът на посещенията на румънски туристи с цел културен туризъм. В община Велико Търново те са над 7500 за периода от май почти до края на август 2021 г., като ръстът им е над 3 пъти.

Пазар Полша

За периода от май почти до края на август 2021 г. полските туристи са над 120 хил. и ръст над 90%. Въпреки това резултатите са значително по-ниски спрямо периода май – август 2019 г., когато само в местата за настаняване с 10 и повече легла са били над 246 хил. полски туристи.

Основната част от полските туристи избират почивка в област Бургас, а сравнително малко по Северното Черноморие. Водещи дестинации за полските туристи за периода от май почти до края на август 2021 г. са община Несебър – над 62 хил. полски туристи и ръст над 71%, община Варна – над 33 хил. полски туристи и ръст над 2,5 пъти, община Приморско – над 4 хил. полски туристи и ръст близо 2 пъти и др.

Пазар Германия

Германските туристи са над 105 хил. за периода от 1 май – почти до края на август 2021 г., като ръстът е над 50%., но резултатите са много по-ниски спрямо същия период на 2019 г., когато в местата за настаняване с 10 и повече легла са пренощували 331 хил. туристи.

Причината за трудното възстановяване на туристопотока от Германия до равнищата от летен сезон 2019 г. е, че пазар Германия е силно зависим от организирания туризъм. Туроператорите не можаха да функционират в нормален режим през есента на 2020 г. и зимата 2020/2021 г,. когато се извършват ранните записвания за летен сезон 2021 г. Късните записвания не са достатъчни, за да компенсират това изоставане.

Водещи дестинации за периода май – август 2021 г. са община Варна – близо 35 хил. немски туристи, община Несебър – над 31 хил. немски туристи, Столична община – близо 11 хил. немски туристи, община Балчик – близо 6 хил. немски туристи, община Поморие – над 3800 немски туристи за периода от 1 май почти до края на август 2021 г. Сериозен ръст на немските туристи за този период се наблюдава в община Варна – над 2 пъти, както и в Столична община, а ръстът на немските туристи в област Бургас е по-скромен.

Пазар Чехия

Пандемията влияе по необичаен начин върху туристопотока от Чехия. През зимния сезон отбелязахме ръст на чешките туристи, а през летния сезон организираният туризъм с чартъри от Чехия се възстанови в приемливи рамки. За периода май почти до края на август 2021 г. броят на чешките туристи е над 79 хил., като ръстът спрямо същия период на 2020 г. е над 2 пъти. За сравнение през периода май – август 2019 г. чешките туристи са били 106 хил., но са се отчитали само места за настаняване с 10 и повече легла.

Една от характерните особености за чешкия пазар е, че почти всички чешки туристи почиват в област Бургас. Интересът на чешките туристи към Северното Черноморие е доста скромен.

Водещи дестинации за чешки туристи за периода май почти до края на август 2021 г. са община Несебър – над 42 хил. чешки туристи и ръст над 2,5 пъти, община Приморско – над 11 хил. чешки туристи и ръст – над 3 пъти, община Варна – над 10 хил. чешки туристи и ръст над 3 пъти, община Царево – над 2500 чешки туристи, община Поморие – над 2300 чешки туристи, община Созопол – над 2 хил. чешки туристи.

Пазар Украйна

Възстановяването на туристопотока от Украйна протича с много бързи темпове. За периода 1 май почти до края на август 2021 г. украинските туристи са над 86 хил. и ръст над 2,5 пъти. За сравнение през периода май – август 2019 г. украинските туристи са били 108 хил., но са се отчитали само места за настаняване с 10 и повече легла.

Водещи дестинации за украински туристи за периода от май почти до края на август 2021 г. са община Несебър – близо 40 хил. украински туристи, община Варна – над 14 хил. украински туристи, Столична община – над 6 хил. украински туристи, община Балчик – над 5600 украински туристи и др.


26
Още по темата: туризъмлетен сезон
Още от Бизнес
Над 300 производители на е-коли в Китай, обмисля се консолидация
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
успех с ЛАЙНА! преди 6 дни
Докато бяха проблем превърнаха се в чудо!
23
0
 
1
 
! Отговори
банда лъжци и крадци преди 6 дни
КОЙ ЩЕ ВИ ПОВЯРВА НА ЛЪЖИТЕ?КАКВИ СА ПОКАЗАТЕЛИТЕ?
22
0
 
7
 
! Отговори
Морския преди 6 дни
Нека ви кажа какво мисля аз като един жител на град край морето - имаше ръст и "преоткриване" на българското черноморие от българите само заради корона вируса и затрудненото влизане в Гърция.Но за това пък кръчмарите и магазинерите, чисто по Бай Ганьовски, така надуха цените за да си избият загубите от миналата година, че догодина когато мерките на границата с Гърция ще са по-леки, оцелелите въобще от тези две години, ще вият на умряло от глад и ще си викат "Що така стана".
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Мерки тази година по морето нямаше никакви, абсолютно нищо не се спазваше. Маска в хотела носеха единствено момиче и момче от Англия и всички ги гледаха като извънземни. Само една кака пръскаше ръцете на туристите преди да влязат на ол_инклузивът. То това е хубаво да се прави и без да има пандемия.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Пак лъжете, как "колкото преди пандемията" от 30г. все по нашето черноморие съм, такава гмеж не е било. Айде стига оправдания за укритите данъци.
19
0
 
5
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 6 дни
Тази година специално , записахме безспорно най-силният летен сезон в историята особено на южното черноморие, рекорден брой туристи и настанявания , никога не е бил по-силен ! Адмирации и благодарности за подкрепата от държавата
18
0
 
8
 
! Отговори
Геогри преди 6 дни
Как да не е успешен, аз за първи път виждам толкова натоварена магистрала тракия. Всички ходиха на море буквално като за последно. За първи път ми се случва в 9-10:00 да няма свободен чадър.
17
0
 
13
 
! Отговори
от плажа преди 6 дни
е да видим какъв приход ше обявят морските хотелиери и кръчмари , щото не са спирали да се оплакват че сезона е слаб .
16
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 6 дни
До xaxsasбПич, еваларка ти бича!
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
яко ни свалиха кожите тая година ана пак ще пищят само да се махне тая гад ковид
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А защо не питате най-потърпевшите - хотелиерите - дали им стига това?! Някакви си там българи и румънци само! Дали не са пред фалит, дали не страдат за поредна година? Тръпнем, цял сезон следим драмата, вече имаме сълзи в очите и очакваме знак, за да ги изпуснем.
13
3
 
0
 
! Отговори
1 минута преди 6 дни
До почти празните банкови сметки на Ангелов, но са си празни, защото трябва да си върна каквото са ми дали, но нямаше да се налага да взимам назаем, ако 15 000 не бяха наказани и имаше изкуство в България 15 000 учители са все още наказани по Г.а.н.ь.о.в.с.к.и.Колеги честита нова учебна година. P S. Все още ми дължат 61 000 лева и не само на мен!
12
1
 
1
 
! Отговори
27 минути преди 6 дни
До празните сметки на Ангелов!Тази малка творба отнела 48 часа скоро ще е приключена.Тя ясно доказа няколко неща.Нищо не в такова каквото изглежда.Някой хора и династии никога не се променят.Манталитета на държавата е като Бай Ганьо що се отнася до публичното образование!А на мен все още ми дължат 61 хиляди лева за несправедливостите извършени срещу мен!
11
0
 
17
 
! Отговори
Логика преди 6 дни
Следвайки логиката на мотото "сезон година храни" значи бизнеса няма право да претендира за компенсации, след като пенсионерите умират от глад с мярката 30/30 - 30 кисели млека и 30 хляба в месеца. Ако искате народа да е съпричастен към заведенията, не си изхвърляйте храната, а си оптимизирайте бизнеса и дарявайте излишната храна на пенсионерите - нашите баби и дядовци, майки и бащи! (ама от де толко акъл)
10
3
 
4
 
! Отговори
xaxsasб преди 6 дни
Тази година почивах 365 дни въпреки, че бях на работа и въпреки, че не излязох от София. Почивка е начин на мислене и начин на живот. Докато съм почивка си почивам от работата, докато съм на работа си почивам от почивката. Като пиша си почивам от четенето, като чета си почивам от писането и общо взето съм се научил да си почивам постоянно, но това е защото съм достатъчно отговорен винаги да бъда там където съм, а не като други дето на работа ми говорят за почивка, а навън ми лафят за работа.
9
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Това лято пет пъти ходих на почивка в България. Много съм доволен и догодина пак ще ходя поне толкова.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Аз нямам пари за катък "Веселина", а вие за почивка и море пишете.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Колко данъци укриха, 80% или 90%?
6
3
 
12
 
! Отговори
Хемус преди 6 дни
Много хубави румънски котки имаше това лято
5
2
 
6
 
! Отговори
xaxsasб преди 6 дни
Нормално, старо куче нови номера не играе. Маковият човек е научен, че лятото се ходи на море и точка по въпроса. Нямаме корони, няма бобони. И между другото един забавен факт - Нютон е успял да намери начин за изчисляване на числото Пи докато е под карантината заради бобонната чума. :} Играе си с формулата за Питагоровите триъгълници и успява да докаже, че обиколката на една пица е равна на 3.14 пъти радиуса й. (Нямам и с ударение, извинявам се, но то пък днесбг не го разпознава тъй или инак:})