Горивата поскъпнали с 22% за година, няма да поевтинеят

Потреблението скача, но нови находища не се проучват
95
Горивата поскъпнали с 22% за година, няма да поевтинеят
Снимка: Pixabay

В рамките на три месеца повишението на цените на горивата беше с около 7%, а в рамките на година е около 22% в зависимост от вида им, съобщи Светослав Бенчев от  Българска петролна и газова асоциация пред bTV.

По думите му от 6 месеца има тенденция за поскъпване на горивата, от около месец има стабилизация.

"За да има повишение, или понижение на цените на пазара, трендът в цените на международния петрол трябва да бъде постоянен в продължение на 10-15 дни, уточни експертът. Това се дължи на цената на суровия петрол.

Потребителят от касовата бележка може да види колко е цената на самата суровина, на труда и на това, което държавата прибира като акциз и ДДС. Ние няма къде много да оперираме в тези 60% акцизи и ДДС и тези 30%, които остават за всички останали разговори“, обясни Бенчев.

Той отрича да има спекулативно поскъпване на горивата у нас през лятото.

"Обратна тенденция на поевтиняване едва ли ще има, защото през последните години не се проучват нови находища за природен газ и за нефт, а потреблението ще продължава да се повишава, което ще води до повишаване на цените", прогнозира представителят на Българска петролна и газова асоциация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
радев -фигурантът на мутрите ВЪН
72
1
 
1
 
! Отговори
фигурант преди 2 години
това е началото!какво съм ви приготвил по-нататък?кирчо и асенчо обещаха да ми пълнят пликовете. искам да задмина боковите кюлчета!а пък какви самолети ще ви купя и как ще ги свалям с пилотите защото са по-добри от мен
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вменяемите политици слушат Путин много внимателно. Преди дни той каза, че за наблюдаваното повишение на цената на газа на еесовските борси, вина има предишното русофобско еесовско управление. ФРГ няма проблем, тъй като германските политици са сключили дългосрочен договор с Русия и "Газпром" продължава да продава газ на Германия по $220 за 1 000 куб. м.
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако щете вярвайте във Виена в района на централната автогара има една малка бензиностанцийка на ВР с цена дизел1 евро, пи ниска от Марешки, хайде помислете си кой ви прибира париците
69
0
 
3
 
! Отговори
до амин преди 2 години
або скоро няма да е, споко, Русия и Сащ имат нефт за още 60 години поне
68
2
 
2
 
! Отговори
амин преди 2 години
Ще си държите колите , като паметници пред блоковете , то се е видяло , че петрола залязва , като гориво.
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес ходих на апетека Марешки ,имаше цени на дизела и бензина ,не да мръднали нагоре днес рдинпрпекбср каза по тв че се съобразявани с цените в ЕС ,алу ,що лъжел гад
66
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи при ГЕРБ и Бойко Борисов горивата поскъпваха, но дойде служебното правителство и постепенно спря това поскъпване. Защо така?
65
0
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Няма начин цената на литър бензин или дизел да бъде еднаква при цена за барел нефт от 150 долара и 75 долара!Планетата има ресурси да потдържа живота на 19 милиарда души , но не и на 1 милион алчни бизнесмени !
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До FjfjТоп си викаш? В Германия цената на дизела 1.15 евро. В Германия минималната заплата не е 300 евро. И ти викаш че сме топ? По скоро ти си т*п.
63
4
 
12
 
! Отговори
etu преди 2 години
Що не протестирате сега заради високите цени бе, *** нещастни??? Преди за 10 стотинки все Боко ви беше виновен без значение за цени на ток, вода, олио, хляб или горива.... Сега "управлението" на Ушаткин ви повиши цените на всичко с над 30 %-вие си кротувате?!?!? Овце затъпели...*** от глад!!
62
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е всички превозни средства с ДВГ да бъдат забранени, за да може планетата да си вземе малко почивка и природата поне отчасти да се възстанови.
61
7
 
7
 
! Отговори
mene преди 2 години
Бензинът - 3лв!
60
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наскоро петрола беше поевтинял , но ни обясниха, че ще мине време докато се усети тук. Сега с новините за повишаване да разбирам, че трябва директно да очакваме увеличение и ще пропуснем периода на намалението. А някои ще си генерира допълнителна печалба. Май така излиза. Цените тук знаят само папка нагоре независимо от обстоятелствата.
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обратна тенденция на поевтиняване едва ли ще има, защото преди два дни Австралия, Наглобритания и Пиндостан обявиха създаването на нов военен блок АUKUS.
58
11
 
7
 
! Отговори
Едно към едно преди 2 години
Нa 13.03.2020 година, при обявяването на пандемията у нас, заредих пълен резервоар на цена 2,33 лв. Сега е 2.27 лв. Няма поскъпване. Всяка година има движение нагоре-надолу, което оправдава поскъпването на стоките и услугите.
57
2
 
24
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Значи, аз понеже съм от село и не ги разбирам много нещата, смятам така. Газта по бензиностанциите по това време миналата година беше ако не се лъжа около 80 ст. , сега е 1.17, с моя *** акъл смятам увеличението 46%. Това е крайния продукт. Мен друго не ме интересува. Олиото беше 1.90 сега е 3,80 и толи е 20% поскъпнало.
56
5
 
8
 
! Отговори
до 62 преди 2 години
Автомобилите в целия свят едва ли употребяват и 1% от световния добив на горива.
55
1
 
2
 
! Отговори
Ко? Не? преди 2 години
"защото през последните години не се проучват нови находища за природен газ и за нефт" ?!?! Тоя си лъже юнашки ама нали трябва да има оправдание да дере с цени. Точно в последните години се влагат колосални пари в проучването на нови находища. Включително от България и Турция. За "големите" в бизнеса пък изобщо не говоря!
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прекалено много нарасна населението на света и продължава да расте, няма толкова ресурс, че всички да си позволят коли, изходите са или намалявне драстично на световното население, или отказ от лични превозни средства и преминаване само на обществен транспорт, който в някои райони напълно липсва.

Спонсорирани публикации