Вадим по 70 000 евро за селска къща с две спални в провинцията

Най-търсени са тези, които нямат нужда от много ремонт
Обновена: 20 сеп 2021 10:41 | 20 сеп 2021 07:17,
212
Вадим по 70 000 евро за селска къща с две спални в провинцията
Снимка: БГНЕС

70 000 евро достигна цената на селските къщи в провинцията. Във Великотърновско например най-много се търсят жилища с минимум две, че и три спални. Новите им собственици искат те да са с дворна площ между 800 и 1000 кв. м.

А цените на подобни къщи варират между 50 000 и 70 000 евро.

Брокери разказват, че на най-голям интерес се  радват жилищата, които струват под 50 000 евро и нямат нужда от големи ремонти. По думите им имоти на село купуват предимно хора, които не искат да се занимават с майстори.

Освен от необходимия ремонт цените зависят и от наличието на обзавеждане и пълно оборудване, както и от това дали къщата е част от затворено селище с допълнителни услуги за собствениците и техните гости, пише „Монитор“.

Старите къщи край София са достъпни и за хора с по-ниски доходи, като цената им варира от 50 хил. до 130 хил. евро. В близките села до София обаче като Мировяне, Мрамор, Доброславци, Кубратово и Волуяк за стара къща в лошо състояние вече искат поне 80 хил. евро. “Има клиенти, търсещи луксозни имоти на по-високи цени, но там имотите намаляват още повече и в момента почти няма предлагане”, коментира брокерът на имоти Калоян Ганев. Отчита също, че в момента има слабо търсене на парцели за строителство.

Още по темата
Забелязва се и тренд за изместване на интереса към къщи от южното към северното Черноморие. Търсят се селски къщи в близост до морето на цени между 50 000 евро и 70 000 евро. Интересът към селските къщи не е временно явление, породено от коронавируса, а ще се запази и като тенденция и през следващите години, прогнозират брокери. Това доведе до бързото изчерпване на най-хубавите имоти, включително и на такива, които дълго време не можеха да намерят своя нов собственик. Дефицит на качествените селски имоти заради голямото им търсене се наблюдава в почти всички региони на страната, коментират брокери.

„Пазарът е доста обран и има недостиг на качествени и хубави имоти. Разбира се, продължават да се предпочитат селата с удобни транспортни връзки с града, наличието на качествен интернет, магазини, аптека и др”, обясни Калоян Ганев цитиран от „Янтра днес“.

Статистиката сочи, че средната цена на купените селски къщи през 2020 г. е била 41 500 евро, докато през предходните години е била около 20-25 хил. евро, показват данни на компания за недвижими имоти. Причината за това не е само поскъпването на имотите, а насочването на купувачите към по-хубави имоти, които предлагат възможност за обитаване през всички сезони на годината.

Стремежът към уединениe и по-голяма самостоятелност поддържа висок интереса към къщи в южните райони на София, близо до Витоша.

Запитванията са както за самостоятелни къщи, така и за редови къщи част от комплекс. Бюджетите на клиентите за този тип имоти са приблизително 320 000 - 345 000 евро в зависимост от локацията и площта, обясняват брокери.

Близо 60% от купувачите, търсещи да закупят жилище ново строителство, предпочитат да имат баня към всяка спалня, сочи проучване на голяма компания за недвижими имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-големи глупости за къщи не бях чел досега ! По българските села има някакви подобия на къщи на по 100 години, които предстои да се срутят при следващия полъх на вятъра !Ако има ***.оти да дават по 70 х. евро за тях , значи ***.отизма е избуял жестоко ...
142
1
 
26
 
! Отговори
Kolio преди 2 години
До ненормалните със селските къщи село без път слевд всеки дъжд багер,без канализация без училище искат 30-70 хиляди,керпич които вече се туши,Питам аз психиатрите какво правят лудите навън?
141
1
 
30
 
! Отговори
циник преди 2 години
Поредни балон се готви за пукане. На троловете от агенциите ще им напомня колко струваше апартамент в Банско 2009г- 60 000 ЕВРО! Сега е пълно с такива за по 30 000 евро. Край с митовете за печалби от имоти. След година ще е пълно със селски къщи за по 50 хил. ЛЕВА, щото ще се окаже, че просто няма кой да живее там. В София, Пловдив и Варна е малко по различно, но и там се пригответе за 25-30% надолу. Аре сега у лево в кюшето можете да вряскате и истерясвате до посиняване....
140
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние продаваме къща на пъпа на Казанлък и никой не се интересува вече 6 месеца, не знам как е във Велико Търново.
139
1
 
22
 
! Отговори
Blondie преди 2 години
Ауу, в София , още познато като Голямото Село, толко се извисиха, че вече освен на провинция, делят и на селски и градски. Напрау Лондон да ви завиди :))))
138
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Га намерите къща с две спални, двор и гараж...елате да ми се обадите да я купя веднага! Ако е някоя съборетина за събаряне, на пичка си лелина...да. Но кой иска да се забие там. Нали трябва да има живот, близо до град, инфраструктура и т.н. Нормалните къщи на два етажа, сравнително ново строителство почват от 200.000е и нагоре!
137
0
 
27
 
! Отговори
СТР. ТЕХНИК преди 2 години
Който е писал това , си няма и понятие от строителство, и покупко -продажба на имот.Пълно награмотен и неосведомен човечец.
136
0
 
25
 
! Отговори
Роко2 преди 2 години
"За хора с ниски доходи къщи по 130 000 Е " хахахахахахахаСмахната рбота един учител или мед сестра или военен трябва да работи 2 живота за такава къща....Може да са ни мега ниски доходите,но са ни мега скъпи жилищата.Май вторите по ум в Света сме доста зле в имотите и инвистициите.Наливаме всичко в бетон и чекаме чудо.
135
0
 
44
 
! Отговори
Бочко преди 2 години
Комшията си взе страхотна къща в Белгия с първоначална вноска 10 хиляди Е+500 Е на месец вноски.Ако иска може да я даде за 1200Е под наем и ще има чист приход 700Е на месец.Това е влагане на пари в имот,а не да се набуташ 70 000 Е за къща край Велико Търново и ако я оставиш 10 дена без надзор да ти изтръгнат даже кабелите от стените крадците с каруците.А наематели нема.... има само разходи...
134
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей такива брокерчета не ги обичам. Заработвате си процентите, но пишете глупости за очевадни истини!
133
0
 
26
 
! Отговори
Кого лъжат??? преди 2 години
Брокерите лъжат, че пара се вдига! Влизали ли сте в селски къщи - изоставени от години, с течащи покриви и мухъл, уж вътрешна тоалетна, но се ползва само външната. Няма лекар, няма магазин. Ако има авария с тока или водата, чакай със седмици, дори месец...докато храната в хладилника и фризера се развали!
132
0
 
24
 
! Отговори
Падаря преди 2 години
Аре теа мошенници брокерите налазиха и кандидат селяните от градо.Край Ловеч има къщи за по 2 500 Евро.с по 2-3 декара дворове.
131
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имотите поскъпват, само че в българия сега се надува имотния балон. Цените вървят нагоре и заради "галопиращата" инфлация. Властта безмерно печата пари за да финансира КОВИД кризата и за да обезцени парите. Населението е "луднало" за имоти за да си спасява парите. Брокерите надуват имотния балон защото от това печелят. Всеки е прав за себе си. В КРИЗА СМЕ ! Иначе, българското население намалява с по 50 000 човека всяка година. Празни имоти колкото щеш!
130
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът на селата става следния. Доскоро беше евтино да живееш на село, а заплатата ти да идва от града. Изкарваш 2000 лева, ядеш хубави и евтини яйца на село. Обаче скоро и там няма да има евтино, яйчицата като има повече ядачи и плащачи ще поскъпнат. Та не се радвайте толкова. Това, което следва съвсем скоро е бензин 4лв и хляб 2.50. Отделно и гипскартон и армарура поскъпват. И добре дошли - вашите хубави доскоро заплати от по 5,6 хилки ще станат окей заплати , ако няма кредити, ама имате.
129
1
 
12
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 години
Лудите немат свършак.
128
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До София цените са съвсем други 300-400 хиляди евро, което другаде в България струва 50-70 хиляди евро.
127
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде ги вадим, че да отида да си извадя и аз?
126
0
 
10
 
! Отговори
До 137 преди 2 години
Бояна, Банкя, Симеоново, Драгалевци- това са СЕЛА до София, населени със шопи (шопите обитават СЕЛАТА около София). Хората кореняци имат вили в тези СЕЛА от десетилетия. И аз имам вила там, но не се кефя- мръсен е въздухът. Под наем я дадох след основен ремонт, а самият аз редувам имот в полите на Витоша и къща на 25км от града. Порай хоум офиса даже си стоим вече година тук.
125
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако броите Банкя и Бояна за села, тогава може такива да се цените за селските къщи там.
124
2
 
31
 
! Отговори
Селянин преди 2 години
Иска ви се брокерчета, селските къщи да се продават по 70 - 100 000 евро. Реално цените са 3-4 пъти по-ниски. А в Северна България, където върлува един познат етнос са направо за без пари: двуетажна тухлена къща с 2 декара двор за 5000 лева ги дават.

Спонсорирани публикации