Експерти предупреждават: Ще плащаме рекордно скъп ток

Въпросът бил не дали ще има увеличение на цената, а кога
Обновена: 21 сеп 2021 21:38 | 21 сеп 2021 21:38, Камелия Цветанова
66

Очаква ни много тежка зима. Ще плащаме рекордно скъп ток, а въпросът е не дали ще има ново увеличение, а кога и с колко. Това прогнозираха енергийните експерти Васко Начев и Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

"Дори и непросветените, които са далеч от енергийния сектор, виждат какво се случва и какво предстои. Нямаме полезен ход изобщо като държава, тъй като между нас и Европа почти няма разлика в сравнение с други пъти. Преди ние си натискахме да потъваме в блатото, този път Европа е в блатото", заяви Васко Начев.

Явор Куюмджиев е съгласен, че България е в безизходица, но по думите му преди години е имало изход.

"Ако бяхме разумни като нация и си бяхме построили АЕЦ "Белене", сега щяхме да имаме уникален инструмент за поддържане на цената по-ниска. Не само това, а и да правим колосални пари. В момента АЕЦ "Козлодуй" е най-печелившата компания", посочи енергийният експерт.

И двамата са съгласни, че цената расте заради така наречените "зелени сертификати". Такива се издават на производители за всяко месечно произведено количество електричество от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Начев ги определи като "рекет под формата на емисии".

"Ако от ЕС не искат кулата от илюзии да се срине тотално, трябва временно да дадат дерогация на рекета", отсече той.

Според Начев "зелените сертификати" се използват като параван и зад тях стоят огромни финансови институции.

"Зелена енергия звучи много примамливо и това се използва като параван, но отзад се разиграват финанси. Тази алчност изпреварва възможностите на бизнеса и крайния потребител и затова сме изпаднали в тази ситуация. Затова и Европа мълчи и не иска да посегне на единствения инструментариум, с който разполага – въглеродните емисии", изтъкна енергийният експерт.

Куюмджиев е на мнение обаче, че посоката на "Зелената сделка" е необратима.

"Тя е като 500-хиляден танкер, който върви напред. Много време ще му отнеме да завие наляво", смята той. "Ако не завие, на следващите избори ще бъде пометен", отвърна Начев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: ток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да са ни честити РР и служебното правителство!
52
0
 
0
 
! Отговори
нн преди 2 години
Дойде времето на тока. Къде са *** дето казваха, че АЕЦ Белене не ни трябва, 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй, също. Най-големите *** са от ДБ начело с Радан Кънев. ГЕРБ и Бойко и те имат огромна вина. Същото ще стане и с газа, Бойко и там има вина за Южен поток, а бе с две думи български глупости.
51
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната Продължава! По-скъп ток, хляб, парно, олио, и каквото се сетим! Каква невероятна промяна само ни врътнаха Фигуранта и Сие.
50
1
 
7
 
! Отговори
либерализация преди 2 години
Изнасяме най евтин ток и някой много печели а българите плащат въглеродни емисии.
49
1
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Вдигат тока, ноооо, на този нисък стандарт в България за разлика от западните европейски държави, тук нещата наистина ще станат много трагични!!!
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЕЦ-а трябваше да е готов преди 15 години. И днес да беше готов - пак щеше да е на печалба. И след 5 години да е готов - пак ще е на печалба. АЕЦ на загуба в света - няма. Колкото и да ви е гадно си е така. Аре сега зимата се топлете на фотоволтаици и перки, хахха. Или на руската газ, дето я няма, щото и нея не я харесвате, както не харесвахте Белене. А що не вземем да спрем и Козлодуй, нали и той е ядрен, нали и той е руски? Ей, пр03дт народ, слаба държава. Тя зимата ще ви оправи.
47
9
 
7
 
! Отговори
НЕ НА АЕЦ БЕЛЕНЕ! преди 2 години
Колкото и да вдигат цената на тока, за да плашат населението, комунистите никога няма до построят допотопната АЕЦ Белене в земетръсната зона. По-скоро ще започне Ядрената война, отколкото рестартирането на този губещ проект, погълнал милиарди в полза на руските колонизатори.
46
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали искахте ЕС, нали закрихме абсолютно изправните блокове в Козлодуй ,нали спряхме Белене понеже била руска ,сега ще затворим и мините и тецовете за да сме истински европейци - сега няма да плачете ,а ще плащате и мълчите както сте свикнали!
45
2
 
21
 
! Отговори
Селянин с колело преди 2 години
Де ги сега Мартин Димитров и компания да обяснят защо не ни трябва втора АЕЦ.Аз знам защо-защото щеше да е с руски реактори.България никога не е имала по-продажни и корумпирани политици.Не проумявам политическото невежество.От държава,която сама можеше да си произведе почти всичко,сега внасяме почти всичко-в това чесло и ток.Усещам как посред зимата някои управници ще ядят сопата.Те не поумяват,че на глад не се търпи.
44
4
 
8
 
! Отговори
Rrr преди 2 години
В Болгарии кроме Аец Козлодуй и Марица-Изток которые строились Советским союзом, за тридцать лет ничего не построили. Эконоиику свою всю просрали. Даже Южен поток не построили, газ ролучаете через Турцию. Ничего не можете. Сами ответьте себе на вопрос - кто вы?
43
11
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Да ни е честит! Да благодарим на президента и неговото служебно правителство, лично на успешните министри Кирчо и Кокорчо! Гласувайте за тях!
42
4
 
16
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
/Експерти предупреждават: Ще плащаме рекордно скъп ток/- Да ни е жив и здрав Байдън и Новия му зелен проект. И Путин и Меркел и останалите човеколюбци. Да не пропусна детето-чудо Грета.
41
5
 
21
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Ай сиктир бе, аман от *** ***. Искате ли истината? Истината е че един комунист тарикат се е намърдал на изхода на Козлодуй и препродава в чужбина евтиния ток! Позната схема от 90-те! Същото се случи и с олиото тази година, а някога и с житото! Докато не ги избесим комунистите така ще е ! Язък,че не ги изтрепахме навремето като в Румъния! Най-мръсното животно на света е по-чисто от комуниста!
40
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спира се износа от АЕЦ Козлодуй и се пуска за вътрешно потребление. Всички "зелени" енергии да си продават тока на борса а не държавата да им го изкупува на високи цени.
39
0
 
20
 
! Отговори
наивен преди 2 години
Имаме мини за въглища и електроцентрали, които да ги горят. ЕС да си гледа работата. Пускайте евтиния ток докато се пусне АЕЦ Белене, след това махайте тия на твърди гориво. Защо нещо толкова логично е така трудно изпълнимо от 240 капацитета в народно?
38
17
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Така и трябва :))) За да могат мал0yмните комунисти и антигербаджии да усетят промяната, която търсеха. Боко беше първичен, ама точен. Когато някой постъпеше така, директно уволняваше, а на ония от КЕВР не смееха да гъкнат. Сега ще търпите да ви тъпчат Фигуранта и п0дл0гите му с лъскави харвардски обувки :)))) Ахахахаха, голям КЕФ. КЕФА ЦЕНА НЯМА !!!! Аз съм много богат, в чисто материално измерение, но вие, бедните да ще го dyхате :)))))
37
1
 
14
 
! Отговори
Куку преди 2 години
Другарю Живков, на кого ни остави?
36
16
 
8
 
! Отговори
Благодаря! преди 2 години
Благодаря, "президенте" Радев! На теб е на твоето служебно правителство! Благодаря!
35
0
 
43
 
! Отговори
Стария Джо преди 2 години
България единствената страна в света с площадка за Аец Белене, готов проект, налични и платени реактори, а централа няма. Всички казват, че щяло да е нерентабилно. Тогава защо дотук потънаха близо 8 млрд за горните неща?
34
4
 
31
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
Само ви се чудя на самочувствието на ,,ДЕМОКРАТИТЕ,,....През социализЪма тока беше 1,6 стотинки дневна енергия и 1,1 стотинки нощна !!!Как ви търпи тоя глупав народ????!!!

Спонсорирани публикации