Ценови шок: Скокът при природния газ - безпрецедентен, докога?

В ЕС: Необходими са международни усилия, за да се защитим от енергийна бедност
Обновена: 22 сеп 2021 17:55 | 22 сеп 2021 17:45, Веселина Йорданова
178
Ценови шок: Скокът при природния газ - безпрецедентен, докога?
Снимка: БГНЕС

Скокът в цените на природния газ е безпрецедентен и много доставчици може да фалират, предупреди директорът на британския енергиен регулатор Офджем (Ofgem) Джонатан Брайърли , цитиран от Ройтерс.

Според Брайърли досега не е наблюдавано толкова рязко увеличение и то вероятно ще е трайно.

Енергийните министри от ЕС се събраха в Словения, за да обсъдят повишените цени на газа и тока в Общността, които са се увеличи с близо 250% от януари насам.

Според литовския министър на енергетиката Дайниус Крейвюс срещата се провежда в критичен момент:

"Необходими са международни усилия, за да защитим гражданите си от енергийна бедност, но в същото време да постигнем целите си за намаляване на вредните емисии."

Някои страни - като Италия и Гърция, вече обсъждат мерки, сред които субсидии и таван на цените, за да намалят ценовия шок за своите граждани, предаде БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
7
 
25
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Ако България беше избрала пътя към Русия вместо към САЩ сега газа и горивата щяха да струват стотинки. Като искате САЩ и Европа ще си плащате.
87
3
 
12
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Крайно време е еврогейовете да махнат всички ограничения срещу ТЕЦ. България има залежи на въглища, технологии и мощности за производство на еленергия. Всеки, който е против е национален предател.
86
3
 
6
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
.........докато цяла Европа стане енергийно зависима от русия....
85
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всичко е от правителството другари
84
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Събрали се да мислят евробюрократите!!! Колкото и да си свързваме газопреносните и електропреносните мрежи, като нямаме достатъчно находища на нефт и газ ще е така в Европа. Каква ни е ползата като можем да купим от Румъния или Гърция, че то при тях е дори една идея по-скъпо. Брюкселските зелки да свалят цените на квотите, за да работят и централите на въглища. Като се успокои пазара да търсят и други решения.
83
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде сега да не намесваме вредните емисии, а да вземем предвид нещо по-земно:САЩ искат Европа да не купува природен газ от Русия през СП-2,за да я задушат икономичес-ки.Руснаците отговориха със силно повишаване цените на газа и намалени доставки,така че газовите резервоари са полупразни.Турция застана на страната на Русия, а тя държи транспортирането на газ от Близкия Изток и вдигна силно цената на газа. Ние сме губещи отвсякъде, а ЕС няма да ни позволи да пуснем на пълна мощност ТЕЦ-овете.
82
2
 
15
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
В социална мрежа от Англия срещнах такова определение -"ако сега кажем,че ни управляват магарета,това ще бъде обида за магаретата!"
81
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата на съд! Народа го осъди вече, ред е на съда.
80
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво стана с боковата диверсификация? Нали това плещеше 5 години с жипката.
79
6
 
32
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Хайде краварите да дават газ на Европа,нали наложиха санкции на Русия да не строи Северен поток 2. ( Да ме извинява ръководството на Левски,ако се е припознало,имах впредвид американците).
78
41
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ценови шок: Скокът при природния газ - безпрецедентен, докога?Докато се гъзим на Русия и Путин.
77
8
 
42
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
До Анонимен 108: АЕЦ Белене щеше да е завършена още 19-а година (втория реактор), ако картофоглавия скoт не беше отказал вече подписания договор с Росатом, защото така му заповядаха от САЩ !!! Не е ли крайно време бойкоборисов да бъде съден за държавна измяна? Мястото му е на въжето !!!
76
4
 
44
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Путин направи еврог*ейовете смешни без никакви усилия.Сами се победиха.Загубите на Газпром от санкциите се върнаха с лихвите.А най-смешното е,че самият Путин им каза какво точно ще стане,а те високомерно не му обърнаха внимание.
75
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 2 години
До АнонименОт Ю.Поток вече е възможна само една тръба и едва ли ще стане.Но пък ако турците се направят на интересни-могат да ги заобиколят.
74
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без Белене, България ще изпадне в колапс и това трябва да е първия преоритет в държавата - построяването на Белене и ако е възможно - построяването на ЮП с евтина газ
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ATAKA_FOREVERДобре ли си? И когато няма вятър и слънце , даже и на фотосинтеза няма да можеш да караш, освен това това не е екологична енергия, защото перките убиват птици и се замърсява природата с части,отпадъци, въздушните течения също отслабват или изчезват - "Делници", "Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания към БАН" -
72
5
 
34
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До ЗАЩО БЕ ? Нали нямахме нужда от Южен поток ? Нали Буци ревеше за завършена деверсификация с азерски газ ,с нам какъв си американски ,пампайски ? Нали Газпром направи намаление с 40% ? Същото ще стане и тока . Нали нямаме нужда от АЕЦ Белене ? И нефтопровод ,също . Сега рев и оправдания изсмукани от пръстите на краката .
71
3
 
22
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Евроге*йзерите се ос*раха за пореден път!Заради Соросовите амбиции(на които служат) разказаха играта на Европа.Направиха всичко възможно да изгонят руския газ,като смятаха,че Русия няма да намери пазари и ще им клекне,а сега какво стана-реват надупени!Газпром изгради нови газопроводи и заводи за втечнен газ и прави рекордни пари от тях!
70
4
 
16
 
! Отговори
haha преди 2 години
Хайде сега на прага на зимата да видим евтината руска газ колко е евтина !******************************************************************Който си има дългосрочен контракт - плаща това което е договорил. Разправят че е около $240 за 100 кубически метра... Некои държави решиха че отиват на спотовия пазар тоест цената там е колкото пазара реши (но за сметка на това нямат дългосрочни контракти) . Е там е болката в момента - спотов пазар ама искат $1000. :) Кой каквото прави на себе си го прави
69
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изнудване заради северен поток 2 !

Спонсорирани публикации