Ценови шок: Скокът при природния газ - безпрецедентен, докога?

В ЕС: Необходими са международни усилия, за да се защитим от енергийна бедност
Обновена: 22 сеп 2021 17:55 | 22 сеп 2021 17:45, Веселина Йорданова
178
Ценови шок: Скокът при природния газ - безпрецедентен, докога?
Снимка: БГНЕС

Скокът в цените на природния газ е безпрецедентен и много доставчици може да фалират, предупреди директорът на британския енергиен регулатор Офджем (Ofgem) Джонатан Брайърли , цитиран от Ройтерс.

Според Брайърли досега не е наблюдавано толкова рязко увеличение и то вероятно ще е трайно.

Енергийните министри от ЕС се събраха в Словения, за да обсъдят повишените цени на газа и тока в Общността, които са се увеличи с близо 250% от януари насам.

Според литовския министър на енергетиката Дайниус Крейвюс срещата се провежда в критичен момент:

"Необходими са международни усилия, за да защитим гражданите си от енергийна бедност, но в същото време да постигнем целите си за намаляване на вредните емисии."

Някои страни - като Италия и Гърция, вече обсъждат мерки, сред които субсидии и таван на цените, за да намалят ценовия шок за своите граждани, предаде БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
7
 
8
 
! Отговори
. преди 2 години
докато германците почнат да квикат на умрело - кви-кви-кви!
67
7
 
8
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 2 години
1.Закриване и нарязване а всички Топлофикации.2.ЦЯЛОТО ЕНЕРГО, се одържавява няма Е-он, ЕВН....Заковани цени на тока.3.купуваме си НАФТА И БЕНЗИН ОТ Турция.(1,30 е бензина..)4.Пропан-Бутан внасяме от Румъния.5.правим си Всички Ликвидирани Летища- на Соларни паркове(Държавни) за ток.6.Айде свобода
66
0
 
1
 
! Отговори
desperado преди 2 години
До АнонименТи добре ли си? Раздели го на 3 това хияда лева и пак ще е по-малко
65
0
 
1
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
До Анонимен 81Ти в една стя ли живееш бе?
64
12
 
9
 
! Отговори
ЗАЩО БЕ ? преди 2 години
Нали имахме евтина руско-турско-азерска газ ? Нали с наши пари се построи газопровода до Сърбия ? Какви са тези високи цени ? Нали цените са на Газпром ? А от Азербайджан къде е газта ? Нали имахме пълна диверсификация и реверсивни помпени станции ! Нали руската газ била евтина ? Защото американската газ всичката отива в Азия . Хайде сега на прага на зимата да видим евтината руска газ колко е евтина !
63
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат или не,еврогейовете ще седнат на оная работа на чичко Путин!
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно тоз шок са го отгадали,предотгадали и във възстановителния план са го включили като финансови средства за изравняване на положението или заложени как залог, но няма да го кажат понеже ще трябва да се пребуксува,буксува като в криза,кал до уши,особено по кръста и колени,удар по кръста с хлъзгане под коляно,изпързалване от подсечка,понеже не е прието при хиперсуперувеличаване на цени на пазара да се индексира съответно зависещото потребление и потребителите за него понеже най-важния е ЗДДС
61
5
 
29
 
! Отговори
нн преди 2 години
ЕС няма газ, но се дръвчи на Русия. Доставете си евтин газ, моля американски, арабски, африкански, азерски има го, но от руския по-евтин няма, това са фактите.
60
1
 
36
 
! Отговори
6 преди 2 години
Чакайте, чакайте малкко! Нали щяхте да спирате добивите на газ и въглища!Какъв ценови шок?Противоречието издава обърканост на мисленето!
59
2
 
34
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
Ами очевидно е какво трябва да се направи. Първо - престъпната Европейска комисия да бъде свалена, ако трябва със сила. Второ - незабавно премахване на въглеродните квоти, които са грабеж от джоба на икономиката и битовите потребители. Трето - зеленашите и закрилящите ги политици, да бъдат съдени за икономическа диверсия. Четвърто - европейските енергийни компании да бъдат обезщетени за вредите от зеления терор и да се върнат към газово-петролния си бизнес, стратегически важен за Европа.
58
4
 
22
 
! Отговори
Експериментите преди 2 години
с новите Месии водят до такъв резултат
57
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива евроатлантически новини *** кефат
56
10
 
39
 
! Отговори
Факт преди 2 години
За поне половината от поскъпването на газа за България е виновен Бойко Борисов, заради предоговарянето на начина на ценообразуване, с което той се хвалеше. Ако Бойко Борисов не беше договорил по-високите цени на газа и беше оставил цената му да е вързана с цената на нефта, сега щяхме да плащаме значително по-малко.
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Топлото съм го осигурил малко ще ви мирише ама ми ляга почти без пари ... буркани има и под чаршафа има....
54
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой не скача е червен. Рипаха ЕС и особено Полша, Литва срещу Русия за северен поток, СаЩ правиха какво ли не да го спрат с пропаднала ***, и все още Брюксел не одобрил пълненето с газ , и реват сега като заклани . И Литовците щели да правят и невъзможното срещу газовата криза но не се отказват от скъпата и нерентабилна зелена енергия. Печатането на евро е в разгара си
53
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка на фигуранта радев .Газта се вдига защото му се пълнят пликовете
52
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Де го тиквача да излъже за стотен път, че внасяме евтин азерски газ, прецака дъгосрочния договор на твърди цени през Украйна и построи турския поток до Сърбия с наши пари.
51
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм на ток с хиперинвертори, единия ми климатик струва 5 хиляди лева, но досега не съм плащал над 100 лева сметка.
50
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 75Вярвай ти на сороски митове и легенди,че сащ си изнесли газа....Защо тогава съществува този колектор с Гърция? Защо цените са летящи? Защо в Сърбия и Турция няма такъв скок на газа? Защо Орбан построи 2 руски ядрени реактора и няма скъп ток в Унгария? Орбан взима газ от Русия и за него няма скъпа газ,а само за нас. Тикви?!?
49
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махайте веднага американския шистов втечнен газ,и започнете през турския поток,който минава през БГ за Сърбия да взимате РУСКИ ГАЗ,НЕЗАБАВНО защото всички политици ,които съсипахте БГ отдавна вече не сте за затвора,и ако мислите,че ще ви се размине още една Виденово-сорска евроатлантическа зима се лъжете.