България покрива дефицита от ток на целия регион

Търсенето е голямо независимо от цената
35
България покрива дефицита от ток на целия регион
Снимка: Pixabay

Трябва да се търси вариант, така че да се налее ликвидност, защото България в момента изнася от порядъка на 2000 мегавата на часа електрическа енергия, с която покриваме дефицита на целия район. По някакъв начин трябва да включим още мощности, които притежаваме, или да са в готовност, така че да не се получи по-голям дефицит в региона, за да се повиши цената на електрическата енергия". Това заяви пред БНР Валентин Николов, изпълнителен директор на БЕХ.

Той уточни, че има два блока в ТЕЦ "Марица изток 2", които са след ремонт и ще могат да бъдат включени, за да компенсират частично електрическата енергия, която ще бъде загубена като ликвидност на българския пазар.

"Не виждам тенденция цените на електрическата енергия да вървят надолу. Няма никакво значение каква е цената на електрическата енергия, която вкарваш като ликвидност на пазара, при условие, че тя е много по-висока дори от най-скъпата енергия. В момента цените се движат от 130 евро и стигат до 190 евро", обясни Николов и добави, че пазарът зависи от търсенето, а в момента в региона се търси енергия, независимо от цената, което създава голям проблем и в България.

По думите му смяната на ръководствата на енергийните дружества няма да помогнат на ситуацията.

Николов съобщи, че от "Топлофикация"-София не са успели да си платят старите задължения, за които "Булгаргаз" е бил завел дело.

"В момента събират пари, за да платят на "Булгаргаз", но "Топлофикация"-София очаква загуба от порядъка на 64 милиона и нагоре, което ще рефлектира върху "Булгаргаз" и върху БЕХ. ... Влизаме в един омагьосан кръг, където продуктът ще поскъпне и потребителите ще са недоволни. БЕХ ще обере разликите в цените", каза той.

"Топлофикация"-София е поискала от КЕВР преразглеждане на цената на парното, обяви Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние имаме 12GW електрически мощности, а даже с износа произвеждаме едва 6GW ток. Т.е. имаме огромен излишък на ток, в момента няма такава нужда от нови мощности. Даже повечето блокове на Марица Изток 2 стоят без работа. А за АЕЦ специално, той може да се ползва само за базов товар, не може да се спира и пуска когато си поискате и товара му не може да се променя изобщо или много трудно и бавно. Затова има нужда от ТЕЦ или ВЕЦ, които се пускат и спират бързо, за да се покрие големия товар денем.
24
1
 
1
 
! Отговори
За преди 2 години
непросветените: преди 10-12 години едни вилики наши икономисти обясняваха че производствена цена от 10ст.за КВтч е абсолютно губеща. Вижте на какви цени продават енергията днес ТЕЦовете и ВЕИтата. Толкова за мнооого разбиращите ни специалисти по ЯЕ и икономисти.
23
1
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
Определено не съм чел договора. Гледал съм обаче спор между двама ЯЕ преди години, като единият застъпваше тезата, че евентуален договор със съответната руска фирма за извозване и обезопасяване на отработеното гориво много би оскъпило производството на електроенергия от Белене. Може и да е бил прав - тогава. Интересно ми е днес каква ли е примливата цена за 1МВтч произведена енергия?
22
1
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Кога ще бъдат влючени блоковете от АЕЦ Белене?Няма да е скоро.ГЕРБ провалиха и този проект.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 28.Явно си от тези, които мноооого разбират. Може нищо да не знаят, но много разбират. В ПРОЕКТА ЗА БЕЛЕНЕ, ЯСНО Е КАЗАНО: ОТПАДЪКЪТ ОСТАВА У НАС!!! Причините са много, ако искаш може да се запознаеш с някой специалист по ЯЕ, за да те просветли! И за Белене, Русия НЯМА ДА го изземва обратно. Не им трябва за нищо!
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма държава за три месеца сринаха икономиката
19
2
 
1
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Там, където ще се съхранява това от централите в Румъния и Турция. Всичко е въпрос на договори, ако купуваме гориво от Русия можем да се договорим с тях те да съхраняват отработеното, както е в Козлодуй. Предвид, че реакторите ни са руски.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От статията разбрах едно: за да е евтино парното в София, Баце вкара Топлофикация в БЕХ. Въпреки това 64 милиона загуба и хооооооп в цената на тока. За да може да НЕ СЕ пипа цената на парното и топлата вода. Все някой ще трябва да плати. За съжаление, това ще сме всички, дори и хора които нямат пари за хляб, пестят от всичко, светят си само с една лампичка, обаче Баце е ларж, нали е ученик на Тато. Едно време имаше софийски, сега пак, само че по - друг начин!!!
17
2
 
0
 
! Отговори
Всичко това преди 2 години
е плод на дългогодишна ефективна политика в енергетиката. Напомням : затварянето на блокове в АЕЦ, американските "Марици" на които държавата плаща емисиите, отказът от АЕЦ Белене - неколкократно, отказът от "Южен поток" в полза на Украйна, несъществуващият газов хъб "Балкан", непостроените нови реактори в Козлодуй, ударно то приемане на ВЕИ централи с преференциални цени на изкупуване, липсата на достатъчно резервиран обем от построеният с наши средства "Балкански поток"... Колко правителства?
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и така по времето на Луканов и Жан Виденов комунистите изнесоха и разпродадоха каквото можаха сега изнесоха тока и така спасявайте се
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към всички радетеля за АЕЦ Белене имам един въпрос: КЪДЕ БЕ БАЙНОВЦИ ЩЕ СЕ СКЛАДИРА ОТРАБОТЕНОТО ГОРИВО? И чакам отговор конкретен, не някъде в България, а София, Карлово, Смолян, Русе,..... Всички пропускате факта, че за разлика от Козлодуй, където връщаме в Русия отпадъка, от Белене ЩЕ ОСТАВА У НАС!!!!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите събрани от данъците ни се харчат ужасно, ужасно, ужасно, ужасно лошо. С оправяне на това трябва да се почне. После всичко останало
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я обяснете пак колко лоши са АЕЦ-ите. Що не спрете сега Козлодуй а продавате като бесни?! Няма по-чиста, евтина и зелена енергия от АЕЦ-ите. Ако имахте акъл, щяхте да построите Белене по най-бързия възможен начин. Както си е по проект. А не да говорите смешки за смесване на руска и американска технология. Не става така. Ядрената енергетика е безопасна само когато е направена по проекта по който е тествана и сертифицирана. Не е като ваксините - смесваш там 3 вида ваксини, ако човека е ок, ок.
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дотам ни докараТо пък предишните беха едни компетентни и честни - като новогодишната реч на П**тьо на фона на Скалистите планини и чекмеджетатат на оня паун пълни с .....
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че цената на тока поскъпва ни е ясно, въпроса е къде е държавата за да вземе някакви решения за да се справи с кризата-Няма я! Ако няма правителство тази есен сме си таковали фара.
10
4
 
19
 
! Отговори
БЛАГОДАРЯ! преди 2 години
Е, нали спряхме 3ти и 4ти блок на АЕЦ още 2006-та май, за да ни приемат е ЕС... Сега ще ни цакат за ТЕЦ-овете, понеже замърсяват. Може би ни чака енергийна криза в слдващите няколко години. Тогава ще започмен да ревеМ за Руски газ, ама ще се сетим, че под външен натиск закрихме Южен поток и сега зависим от Украйна и Турция, а цената е космическа. ТОВА ХАРЕСВАМ НА ЖИВОТА У НАС, ДАВА ТИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ИЗВИСИШ НАД НЕЩАТА И ДА ГИ ПРИЕМАШ С ЛЕКОТА. БЛАГОДАРЕН СЪМ!
9
18
 
10
 
! Отговори
Дотам ни докара преди 2 години
служебното на Радев - хаос, безсилие и некомпетентност
8
5
 
22
 
! Отговори
dodger преди 2 години
а бе нали нямало нужда от нова АЕЦ в Белене?
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе незнам с колко надухте цената на Ел -енергията,ама виждам че моята сметка скочи с над 20 % предният месец,при едно нормално потребление!!
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът в БГ енергетиката е, че много партийни *** цицат от НЕК ( напълно излишна компания, т.к. е задължена да изкупува тока от неефективните централки, собственост на БГ олигарси ) вместо този ток да се продава на свободния пазар. От друга страна имаме супер енергийно неефективни производства, които пак се държат от олигарси, за да владеят електората и да гласува за правилния "наш" човек ... та така :)

Спонсорирани публикации