Има ли манипулации в пиковете в цената на електроенергията?

Направено е предложение за промяна в правилата за търговия на Енергийната борса
24 сеп 2021 17:05, Ерол Емилов
24
Има ли манипулации в пиковете в цената на електроенергията?
Снимка: БГНЕС

Пиковете в цената на електроенергията създават съмнения за манипулации, коментира в ефира на Нова телевизия Иван Хиновски, председател на Комисията по енергетика в 46-тото НС.

„Явяват се сериозни играчи, които дават гаранции, че могат да купят големи количества енергия. Те купуват 300 мегавата на търг, малките играчи остават без енергия и така се създава дефицит на борсата. Тази енергия напоследък се изнася в Гърция и Турция, защото се правят огромни печалби. И това  е напълно законно”, допълни той.

Още по темата
Хиновски посочи, че е направено предложение за промяна в правилата за търговия на Енергийната борса.

„Да се започне с малки квоти за продажба; с малкия бизнес, който чака препродаване, за да задоволи нуждите си”, уточни енергийният експерт.

Той поясни, че износът не може да бъде ограничен, защото като страна членка на ЕС, България спазва правилата за свобода на износа.

„Ако ги нарушим, ни очакват санкции от ЕК. Не можем да ограничаваме износа, но може да променим правилата”, категоричен е Хиновски.


24
Още от Бизнес
България покрива дефицита от ток на целия регион
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Финансист преди 3 седмици
Има разбира се. Както и в цените за парното. Инвестиралите в британски паундове печелят със 7 % повече за тодина, от тези които си обменят левовете за долари. Честито на манипулаторите на цените и на инвеститорите в имоти.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
айде другарите изнесоха тока както на времето житото
19
0
 
3
 
! Отговори
ЕДИН СЪВЕТ: преди 3 седмици
Събирайте джепана за зимата .Много ще ви требва...!
18
1
 
2
 
! Отговори
НИЩО ВИ НЕМА ,БЕ... преди 3 седмици
СЕГА ФИГУРАНТА И ГЕЛОСАНИТЕ МУ КО ПИЛЕНЦА , ШЕ ВИ ИЗМАНИПУЛИРАТ .....ТА ДА *** ЗИМАТА КАТО МУХИ....НЕМА ЛАБАВО!...ГЛАСУВАЙТЕ ПАК ЗА НЕГО---ТОВА ЩЕ ВИ ЗАДОВОЛИ!
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
жената на Кадиев какво казва по въпроса
16
1
 
4
 
! Отговори
Розали преди 3 седмици
Има, разбира се. От къде мислите поддържам стандарта си на живот и почивки по островите ? Тънкия момент е да имаш достатъчно мозък да се възползваш от манипулациите. Ако нямаш - плащаш ми екскурзиите. Просто е. Света не е за глупавите. За тях е черната работа, като да ми почистват плажа за да ми е удобно.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А санкциите по-тежки ли са от колосалните загуби, които търпи икономиката ни? Защо да се съобразяваме с правилата на шайка брюкселски неудачници които съсипаха цял континент! Износът трябва да се забрани без да се интересуваме от мнението на *** в Брюксел!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е нищо де нали ние плащаме вредните емисии и скъпия ток от перките . Гърците и турците да го ползват а ние ще го плащаме.
13
1
 
5
 
! Отговори
ТОКА на АЕЦ преди 3 седмици
ДА НЕ СЕ ИЗНАСЯ, А ДА ОСТАВА ТУК > ВЕИ ДА ИЗНАСЯТ КОЛКОТО ИСКАТ
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аа наши хора с 300 ред не чакат,че тогава да заделят в прозрачни кутии с размера на изборни,че по-голями,а не като в едно чекмедже,че много таквиз чекмедженца дето се чекнат докато ги затворят препълнени с пари експортни за бали,а като специални кутии за АЕЦ Белене дето като за наши хора без да се редят ще с над 300 ще са уредени първи.
11
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 3 седмици
Какви са тези миксове-пиксове-борси и спекула? ЕС бил казал така. Ми като казва, да въвеждт и тук минимален жизнен стандарт от 2000 евро на човек или ДГД-ухат! АЕЦ произвежда достатъчно количество евтин ток и дори и със спрени реактори от същия този ЕС, пак може да осигури достатъчно количество енергия за България, само за нас!!!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Рошко дамажаната не може ли да арестува и да го извика на разпит този ток!?
9
0
 
3
 
! Отговори
2 до 5 преди 3 седмици
И на мен така ми изглежда. Трябва да се поеме курс към индивидуално въоръжаване. Много е полезно за интересни времена.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи заради ЕС се ще се внася инфлация от Гърция и Турция и ще има много спекула ;) Честито на евроатлантиците. То май и при газа ще стане така.
7
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 3 седмици
Ами, като не може да бъде ограничен, да изнасят скъпия микс от производителите на неефективните перки и тем подобни на нашите "угоени" "бизнесмени". Евтинината и ефективна АЕЦ да работи само за БГ? А? Хайде у лево...Не може ли? Или не ви изнася? Че там милиарди се въртят, които плащаме със средна заплата от .... колко беше, има - няма 600 евро....
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
bg deputatite i bg juristite na besilkite i da zapochne pochtena promiana i pochten restart na pochtenata darjavata bg.
5
0
 
10
 
! Отговори
До 2 преди 3 седмици
Това е само началото, следващата година ще бъде много , много по интересно а след 2 до 5 години супер интересно
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
da sravnim pochtenite zaplati na pochtenite europeici ot vsichki darjavi pochteni chlenki v eu. zasto europeiskite pochteni zaplati v pochtenite darjavi imat ogromni razliki, a pochtenite ceni na pochtenia tok i na pochtenoto zlato v pochtenite darjavi sa pochteno ednakvi?! ;)
3
0
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 3 седмици
Нашите са законни мафиоти.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Съюза става все по-хубаво! Въвеждат се нови и нови забрани, глупави изисквания и цензура. Цените на тока скачат, след тях ще скачат и цените на всичко останало. Очаква се нова вълна от мигранти, а и сегашните са достатъчно за да се шири беззаконие и тероризъм. Въобще, прекрасен живот, ганриран с евроатлантически ценности!

Спонсорирани публикации