Експерти прогнозират: След 1 януари поскъпват ток, вода, парно

Столичаните ще плащат поне с 20% повече за отопление
182
Експерти прогнозират: След 1 януари поскъпват ток, вода, парно
Снимка: Pixabay

До 1 януари имаме гарантирани цени на тока, парното и на вода за бита, след това обаче КЕВР има право да ги увеличи и на трите и със сигурност ще го направи, прогнозира пред БНР Георги Кадиев от БСП.

Според него въпросът е с какъв процент ще поскъпнат.

Още по темата

„20 на сто увеличение е абсолютно минималното. Трябва да се подкрепи само този бизнес, който губи конкуретноспособност заради увеличението на еленергията", каза още Кадиев.

„54 млн. лв. са капка в морето от задълженията на Топлофикация София, те общо са към едни милиард към БЕХ и към Булгаргаз“, посочи Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение и част от ДБ, пред БНР за новото дело на Булгаргаз срещу Топлофикация София за неизплатените 54 млн. лв.

„Проблемът тази година с Топлофикация София е, че към 1 юли бяха определени цени, на които тя продава парното на софиянци, на база на цени на природния газ от 45 лв. на мегават час. А в момента Топлофикация купува газ от Булгаргаз на цени към 80 лв. на мегават час. От първи октомври ще станат 90 лв. за мегават час, което е загуби за Топлофикация само за този отоплителен сезон в размер на 270 млн. лв. още допълнително над сегашните си задължения. Това ще бъде енергийна бомба за потребителите през идващия отоплителен сезон, когато видят изравнителните си сметки през юли 2022 година. Тоест, ако Топлофикация е плащала повече за газа, тя трябва да надвземе тези пари за следващия сезон от своите абонати“, заяви още Панев.

Според него от 1 януари ще има 20 на сто поскъпване, но ударът Няма да е еднократен за абонатите на Топлофикация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: водапарнотоккевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газта и нефта не се използват само като енергоносители, но имат широко и незаменимо приложение в много области от съвременния свят. Русия инвестира милиарди в сроителството на колосални газохимичеки и нефтохимически заводи и планира в недалечно бъдеще да ограничи доставките на нефт и газ за Европа и да ги замени с готови нефтови и газови продукти като предложи на европейските си партньори ги купува от Русия. На ЕС ще се наложи или да затвори собсвените си заводи за тези продукти като ги внася от Русия, или да ги произвежда със собствени нефт и газ.
102
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мафията в енергетиката е заложена от БСП/БКП. Луканов, Илия Павлов загубиха живота си заради енергетиката. Луканов дори се отказа от депутатско място за да се отдаде на Топенержи и бизнеса с енергетиката. А Р.Овч ни натресе 2 реактора без да има АЕЦ. Все едно да си купиш 2 двигателя на мерцедес без останалите и части и да искаш да караш мерцедеса. И. Костов ни завеща скъпия ток от амер. тецове. А всички депутати си направиха частни ВЕЦ, и фирми за ел енергия от възобновяеми източници.
101
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелените енергии струват 7-10 пъти повече. Освен това могат да покрият нуждите само на 10-15% от потреблението днес. Нъжно е съкращаване на населението.
100
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да спрат веднага износа на ток за съседните ни държави! Да спрат да изкупуват тока от соларните панели и вятърните турбини на високи цени от 60 -90 стотинки на киловат , докато мине кризата след това пак може да ги оставят да цицат от народа!
99
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам от първи януари какво ще поскъпва, но виждам, че храните вече яко поскъпнаха.Киселото мляко вече е по 1.20 кофичката, а миналата година беше по 80 -90 ст. Салам под 15 лева вече няма , а беше десетина лева. Луканката вече по 25 лева на промоция.
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на газта стигна 1000$. Печалбата на Газпром е рекордна, за първото полугодие на 2021 приходите са 22 пъти повече от същия период на миналата година. До края на годината се очаква да мине 25 миларда долара при тези цени на газта, дори и да намали доставките към ЕС като ги насочи към Азия където цените са още по-високи.
97
2
 
2
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Сутринта и Маяма-та нещо бе неясна. От фонда със свръх-раздутата печалба на АЕЦ ще компенсират "бизнесите". А битовите потребители които ще гризнат цялото дърво в края на веригата кой ще компенсира? Или викате, богати са пенсионерите. Къде едно кисело мляко, там и без него?
96
4
 
8
 
! Отговори
оставка некадърници преди 2 години
Комyндело-фуражките ще ги гоним с камъни май, сами няма да си идат.
95
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента комунистите стрижат народа, а народа спи! Като стигнат до кокал ще се събуди ама ще е късно като при комунистическия фалит на България 97 година!
94
1
 
2
 
! Отговори
Меката сила на ЕС преди 2 години
Меката сила на ЕС принуди Русия да смени формулата на цената на газта отчитайки не производствените разходи ами европейските котировки. През март 2020 премиерът на България Бойко Борисов съобщи, за договор с Газпром в съответствие с котировките на пазара в ЕС и цената на газта пада с 40% и изменението действа от август 2019г. "Благодарение на Еврокомисията ние можем да се радваме на този отличен резултат" - заяви Борисов. Тогава цената на газта падна на 152$. Днес по същите тези котировки на ЕС цената е 980$. Русия ще спазва стриктно договора с България и всички страни от ЕС.
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очакваме да връщат по 50 лева на сметка от 1 януари от свръхпечалбите на държавните дружества.
92
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди една година точно Корнела и чорапа обясняваха, как тиквата крадяла и изчезвали по 10 милиарда на година. Е питам, тази година като я няма тиквата, кой ги краде тези милиарди... На всичкото отгоре краде и инфлацията замина в небесата.
91
1
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 99 - на кой от всички "бацета"? Ако не си забелязал повече от половин година има други "баце". Малко се объркахме? Сега кои са добрите "баце"?
90
2
 
12
 
! Отговори
РАДЕВА ЗИМА преди 2 години
Радева зима иде, дами и господа
89
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ще поскъпва токът? Нали премиера каза, че имало свръхпечалби? Ще раздадат държавните свръхпечалби на бизнесмен Сулю и Пулю по комунистически, а народа ще му вдигнат тока по капиталистически.
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е нали искаме да се вдигне стандарта на живот като в Сан Марино и т.н. сега ще стигнем Европа по дългове , споко докато имаме земя за продаване ще ни дават глътка вода , то тва не е за едно поколение играта, масоните си имат ясни разчети
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пияница мистик --- С колкото и ника да пишеш пак се личи, че си ти глупакко платен! Яко се раздаваш, явно се натегаш за повече пари, но Тулупа не дава повече, гниддо!
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година сипвах газчица за 80 стотинки и за 50 лева отиване и връщане до морето. Това лято газчицата вече е 1.18
85
1
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Здравейте приятели демократи. Искам да направя следното демократично предложение: Предложение - предлагам да излезем на улиците и свободно да протестираме - сега при демокрацията можем свободно да протестираме. Хайде приятели, споделете тук във форума, какво мислите за моето предложение.
84
1
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 82 - не той "лично". А тея около него. Както и да е. Едно е сигурно - много вдигнати юмручета ще види след Нова година. Да не съм лош пророк, обаче Медиите ни подготвят вече месец и нещо за "ценови шок", значи - освирепяването ще е пълно. Няма да е шок а ще е брадва. Цените на "всичко друго" ще скочат веднага. Май отива на изуй ***.