Скок на цената на дървата за огрев, кубикът стига до 130 лв.

Александър Дунчев: Има огромен сив сектор в дърводобива
29 сеп 2021 13:04, Анисия Иванова
22

Скок на цената на дървата за огрев. Кубикът струва средно между 90 и 120-130 лв., а на места достига 200 лв., алармират зрители.

Анализ на Изпълнителната агенция по горите показва, че пазарната цена, на която общините и държавата продават дървесината от горите си, не се е променяла - около 50 лева от склад или 25 лева от гората.

"Цените се определят от пазара, но и от това, че над 80% от българските гори са публични - общинска или държавна собственост. Ценообразуването на ниво предоставяне добива на дървесина се определя по един полуадминистративен - полупазарен начин", обясни директорът на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Александър Дунчев в "България сутрин".

По думите му целият марж на увеличение идва от самия пазар, от самите фирми, от бизнеса. Счита се, че пазарът е твърде либерализиран, защото дава възможност на фирмите да определят правилата в гората и да оказват натиск върху служителите, каза Дунчев пред Bulgaria ON AIR.

Проверки на ИАГ на терен в Ихтиман и Копривщица показали, че се допускат и много незаконни сечи. От 4-5 граждани, които са си закупили дърва, един единствен е предоставил фактура и документи.

"Имаме огромен сив сектор в дърводобива. Длъжни сме да конфискуваме дървесина и дърва, които нямат документи. Наложи се в Ихтиман да конфискуваме дървата на обикновени хора, които са платили, но без превозни документи и фактура", заяви Дунчев.

По думите му незаконна сеч си има тривиално, като тя се засилва по време на отоплителния сезон. А бракониерите вече се хващали много трудно в гората. По документи също се крият количества.

"В момента има изключително голямо търсене на дървесина за строителство, търсене на дървесина от дървопреработвателните предприятия, търсене на пелети. Това високо търсене е комбинирано със засиленото търсене на международния пазар. Това огромно търсене на дърва не може да бъде компенсирано от дърводобивните фирми. Кметовете също се заиграват с дървесината. Всичко това води до дефицит на дърва", разясни ситуацията директорът на ИАГ.

Според него тоталната либерализация на пазара би била много опасна заради алчното отношение към гората. Сече се по-малко в сравнение с годишното нарастване на гората. Имало около 1-2 кубика, които се секат незаконно. Основният проблем бил неуважителното отношение към горите, стана ясно още от думите му.

"На практика горите не изчезват, но на места прекалено интензивно се изсичат определени гори за сметка на други - по-недостъпни. Изкуствените плантации рано или късно страдат от екологичните фактори", подчерта Дунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Иде преди 2 години
Виденовата зима ще ни се стори като сън в зимна нощ. Криза след криза тресе държавата, всяка една служба прехвърля отговорността на другия, докато не стане на вкисната боза! Поне границите към Европа са отворени, мога за два часа време да се спася от тука и по някакъв начин да осигуря прехраната на децата и съпругата.
16
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
"дървата" са национално богатство от което се възползват богоизбрани от дпс гроп,нямащи и 5 г. трудов...обслужващ персонал кметове и директори,милионери...отнемащи ни...въздуха и водата..."дървата" са животите на хората...нов вид фашизъв в ЕС...без танкове и автомвати...отнемат ни водата и въздуха през мафиоти и диктатори които финансират,забогатяващи от безконтролно рязане на гора,и за капак...плащаме такса..зелена..нечовешко лицемерие..невиждан геноцид,оставят пояси видими..вътре е гробище!
15
0
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Изобщо НЕ е скъпо даже ! Едно ходене в Гърция по-малко и сте си решили въпроса с дървата ! "Бедните " ( за каквито се представяте ) НЕ ходят на почивка по 67 пъти в годината , така че стига се хленчили и мрънкали !! Не може да искате да живеете в 21в. с всичките Ви претенции за величия , а да искате цени от времето на бай Тошо !! Щом можете да штракате селфита по Малдиви , Занзибар и Дубай - ТРЯБВА да можете да си подсигурите и дърва !!!
14
3
 
1
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Промяната на фигуранта върви с пълна пара. Споко, изчакайте до януари, тогава да видите истинската промяна.
13
0
 
2
 
! Отговори
Горски преди 2 години
Чрез правилното извеждане на сечи гората се предпазва от болести и се увеличава нейния прираст. За нарушенията мога да кажа, че са основно от частните и общинските гори поради занижения контрол. В дърводобивните фирми сивия сектор е много голям поради липсата на квалифицирана работна ръка много често една дървосекаческа бригада се прехвърля от една фирма на друга без да е назначена с трудови договори.
12
1
 
9
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 2 години
Годишният Горски прираст е по-Голям.от Сечта, но при УСЛОВИЕ ЧЕ се продава САМО в БГ. При Износ на Кораби със (Дървен чипс) или (талаш).. КОЕТО НЕ БИЛО ДЪРВЕСИНА -- МОЛЯ ТИ СЕ!?!!!! Просто не става, Всички Турски мебели да са от БГ- дървесина. Не става!!!
11
7
 
3
 
! Отговори
А дано преди 2 години
Цената да стане 300 лв на кубик.
10
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Канадеца така ще е
9
1
 
13
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 2 години
СПРЕТЕ ИЗНОСА НА ДЪРВЕСИНА НЕЗАБАВНО!!!!!!!
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Режат вековни гори, а после горското обявява ниви обрасли с шипки и тръни за гори. Така по документи горите не намаляват, но в действителност е съвсем различно.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май с климатик ,ще излезе по-евтино.Защото само с дърва не става.И въглища трябват.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Завидяха и на сивите дървосекачи ))) Не е на добре работата )))
5
1
 
6
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Резането на гора трябва да приключи веднъж завинаги. И държавата да престане да продава дърва толкова евтино. Печалбата отива в дърварските фирми.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме ми. Аз още лятото напълних мазето догоре, както и едно общо помещение във входа, което ползвам срещу символичен наем. И тази зима ще се разбере дали някой от придошлите новодомци изсипали една чанта пари за ремонт на новата си панелка в Люлин е решил да запуши комина. :):):)
3
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно чорапа пак ще се оправдава с международните пазари. Нищо , че изнасяме дървесина , а не внасяме.Миналата година кубик дърва 90 лева, тази 130 , ами пак 40% инфлация за година.Промяната продължава. Ура другари
2
26
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Точно така, всичко трябва да скача, да могат хората да усетят промяната на Фигуранта и да осъзнаят колко лош беше Борисов с 2 пачки и 2 кюлчета в добре аранжираното от НСО нощно шкафче :)))))))))))))))) Българина разбира винаги по най-трудния начин, колко е пp0ст. С бой е евaне :)))))))))
1
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да я направят 300 лв и да режат китки на бракониери. Кадят по цяла зима не можеш да си отвориш прозореца.

Спонсорирани публикации