На какво се дължи резкият ръст в цените на енергийните носители?

Проф. Янев: Ще трябва да се научим да управляваме правилно сектора
Обновена: 8 окт 2021 22:42 | 8 окт 2021 22:41, Веселина Йорданова
32

Рязкото увеличение на цените на почти всички енергийни носители в Европа, особено на газта и електроенергията, са резултат от една политика, която дълги години се провежда в Европа.

Една политика, която води до затваряне на сериозни мощности и замяната им със сложнорегулируеми и неефективни мощности, каквито са възобновяемите източници. Това коментира директорът на Института за управление на ядрените знания във Виена проф. Янко Янев в предаването "Денят ON AIR".

Според него последствията са, че ще трябва да се научим да управляваме правилно енергийния сектор. Да не бързаме толкова с промяна на енергийната система и да я направим "зелена", защото тези трансформации са сложни и бавни", каза специалистът.

Той подчерта, че понякога тези трансформации се извършват в рамките на десетки и повече години.

"Да не забравяме, че енергетиката, която ние имаме, беше създадена за една друга държава. Държава, която имаше металургични предприятия. Държава, която имаше високоенергийно консумиращи технологии. Ние сега тази енергетика искаме да я пригодим да я използваме за една по-модерна икономика. Става сложно", заяви енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

Според него Европа няма да промени посоката, която е към декарбонизация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: енергетикаЯнко Янев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В днешно време, при толкова налични и достъпни възможности за пълна или почти пълна енергийна автономност на всеки човек и домакинство и почти всеки бизнес, да седне някой да ми реве за скъпия ток и парно ми е толкова нелепо, че няма на къде. На езикът ми идва само едно - *** като сте толкова прости. За 10-15 000лв. еднократна инвестиция и ще ви е топло, и ще ви е светло и всичко, ама не - дайте ги за айфон, плазма, талончета и "нова" таратайка, която след година вече е стара...
4
8
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Като е толкова чиста,да ти донесат в къщи отпадъците.
3
4
 
32
 
! Отговори
Комуназ преди 2 години
Еххх, вече взе да ми липсва социализма със стотиците пушещи комини на предприятията в които работеха милиони българи. Опа, извинявам се, не е политкоректно. Зелената енергия е истината и да слушате медиите, не такива като мен. Аз през 1990г., когато скачаха по Орлов мост и викаха "кой не скача е червен", се криех, че хич не обичам да скачам. А бе демократично си е да си затвориш производството и централите и да се върнеш 200г. назад със свещите и газените ламби!
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дължи се основно на спекула!
1
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради еко идеите на Зелените - сега цяла зима студ и глад, спестяванията ще ги изяде инфлацията. Още подкрепяйте еко талибаните. И станете вегани, рупайте трева. И да не забравим - правата на ЛГБТ. Те са най-важните.

Спонсорирани публикации