Токът поскъпна рекордно на борсата

Бизнесът ще реши тази седмица дали ще излезе на протест
54
Токът поскъпна рекордно на борсата
Снимка: Pixabay

Цената на тока за бизнеса продължава да се вдига като стигна 413,24 лева за мегаватчас на сегмент “Ден напред” на Българската енергийна борса в понеделник. За доставка вторник - 12 октомври, цената се понижи слабо до 398,35 лева за мегаватчас. Най-висока цена беше регистрирана в 20 часа - 567,19 лева за MWh, показват данните на борсата. По-евтина електроенергия от нас плащат в Полша (123,06 евро/MWh) и дори в Германия (167,43 евро за мегаватчас), пише "Труд".

В сегмента “ден напред” с доставка във вторник най-скъп ток плащат в Румъния (233,60 евро за мегаватчас), следвани от Унгария (228,26 евро за MWh), Италия (218,54 евро за MWh), Сърбия (209,35 евро за MWh) и Швейцария (208,66 евро за MWh).

Мерките на служебното правителство за компенсиране на бизнеса заради скъпия ток обаче закъсняват. Обещаните по 50 лв./МВтч ще може да бъдат получени най-рано през декември и то ако следващият парламент одобри актуализация на бюджета на 2021 г., оправдаха се от служебното правителство.

Пари има, за да се компенсират потребителите на свободния пазар за високите цени в енергетиката, заяви днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. “От нашите членове има натиск за излизане на улицата заради високите цени на тока. Това е резултат от нескопосания търг, който АЕЦ “Козлодуй” проведе. Изнесохме евтин ток, за да могат няколко души да приберат в джоба си няколко милиона. Ако не можем да смъкнем цените и да се изолираме като Полша, може да компенсираме потребителите”, категоричен беше Велев.

Работодателите не приемат, че актуализацията на бюджета пречи. Проблемът с цените на тока е европейски, който в България се задълбочава, предвид, че имаме АЕЦ. Надвзетите средства от потребителите се събират от АЕЦ “Козлодуй” и НЕК. Тези пари трябва да компенсират хората, които са част от бизнеса, който не е някакъв “лош човек”, каза още Велев. Той допълни, че бизнесът ще реши тази седмица дали ще излезе на протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: токбизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
Феликс Едмундович хареса това!
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да здраствует западная демокрация! Ура, Байдън доволен, вечная дружба САЩ България!
22
1
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ква борса... тока е от АЕЦ Козлодуй друга фабрика нема :)))
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изгонете търговците от храма. Простата лакомия и алчност ще ги затрие.
20
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е Р. Овч. да е доволен!
19
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето я истината за високата и повишаваща се цена на електроенергията: Васил Велев: Високите цени на тока са резултат от нескопосания търг, който АЕЦ Козлодуй проведе. Изнесохме евтин ток, за да могат няколко души да приберат в джоба си няколко милиона.
18
3
 
26
 
! Отговори
Боце преди 2 години
ГЕРБ спря АЕЦ Белене, това са фактите.
17
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнеса с какво ще протестира, с "Бентлитата" ли ще задръстят центъра на София???
16
0
 
13
 
! Отговори
ЕЦТ пландемик преди 2 години
Ми, много пари се напечатаха и цените скачат. Нарича се инфлация. Пак откриваме топлата вода.
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То освен да отворят наново затворените реактори, требе да отворят и едно друго отдавна затворено заведение в Белене.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евтини демократични цени на тока в новия ЕССР. То разликата с бившия СССР е само тази, тогава фиксираха цената, сега я пускат на мах, и който оцелее.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е от машинациите на ГЕРБ, нали?
12
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам кой е виновен ,но когато комунистите докопат власта и става батак.Сега чрез сл. правителство пак ни управляват.Не може да е само съвпадение.
11
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До колио.... През 12 година цената на горивото стигна същата стойност като сега. Борисов прати да разследват за картел и цената веднага падна с 50 стотинки. Сега, при управлението на фигуранта и неговите фигурантчики, горивото отново скочи. Така че фигуранта е виновен, а се оправдава с европа. За него е по важно втори мандат.
10
13
 
16
 
! Отговори
Колио преди 2 години
До 3 И как стигна до тоя извод че Радев ти е виновен,да не би тои да спря Белене???.31 + имаш сам 4 имат акъл да мислят жалко
9
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е в наложената ни псевдопазарна икономика. Европа е вече непоносимо бреме с неадекватното си задължително законодателство. Токът не е чушки и всички са наясно, но ни е наложен механизъм за "пазарно" търгуване, което създава условия за брутално ограбване на потребителя чрез административни хватки на фиктивни търгове. Правителството няма право да се намеси и да фиксира цената именно поради европейските "норми". Тепърва ще усетите какво значи приоритета а европейското право!
8
1
 
22
 
! Отговори
123 преди 2 години
Тази енерг. борса има една цел: спекулаций.Всяко правителство може да падне, само ако някой реши да помпа цената на тока,а от там да съсипва икономиката.От аец-а до ел. таблото на краен консуматор - 100%държавно.Ако ли не ,виждате какво става.Нито борси,нито чез,мез и разни частници кърлежи ни трябват.
7
9
 
19
 
! Отговори
2луп преди 2 години
Истината боли, нали? Ще усетите от януари какво с ви приготвили герб, като и домакинствата излязат на свободния пазар.
6
12
 
19
 
! Отговори
2луп преди 2 години
Фалшиви профили с фалшиви VPN от фалшива партия. Сбогом герберопитеци. Август 2020 не беше далеко. При помнете си, кой подписа за либерализация на електроенергия.
5
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да благодарим на ЕС за това. Вместо да ползваме най евтиния ток от АЕЦ, сега по правилата се продава на спекуланти и оттам на нас. То няма никаква логика в това, но важното е да сме европейци. Ах, Тодоре, стани да видиш какви дерибеи вилнеят из държавата и как цедят народа български.

Спонсорирани публикации