Токът поскъпна рекордно на борсата

Бизнесът ще реши тази седмица дали ще излезе на протест
54
Токът поскъпна рекордно на борсата
Снимка: Pixabay

Цената на тока за бизнеса продължава да се вдига като стигна 413,24 лева за мегаватчас на сегмент “Ден напред” на Българската енергийна борса в понеделник. За доставка вторник - 12 октомври, цената се понижи слабо до 398,35 лева за мегаватчас. Най-висока цена беше регистрирана в 20 часа - 567,19 лева за MWh, показват данните на борсата. По-евтина електроенергия от нас плащат в Полша (123,06 евро/MWh) и дори в Германия (167,43 евро за мегаватчас), пише "Труд".

В сегмента “ден напред” с доставка във вторник най-скъп ток плащат в Румъния (233,60 евро за мегаватчас), следвани от Унгария (228,26 евро за MWh), Италия (218,54 евро за MWh), Сърбия (209,35 евро за MWh) и Швейцария (208,66 евро за MWh).

Мерките на служебното правителство за компенсиране на бизнеса заради скъпия ток обаче закъсняват. Обещаните по 50 лв./МВтч ще може да бъдат получени най-рано през декември и то ако следващият парламент одобри актуализация на бюджета на 2021 г., оправдаха се от служебното правителство.

Пари има, за да се компенсират потребителите на свободния пазар за високите цени в енергетиката, заяви днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. “От нашите членове има натиск за излизане на улицата заради високите цени на тока. Това е резултат от нескопосания търг, който АЕЦ “Козлодуй” проведе. Изнесохме евтин ток, за да могат няколко души да приберат в джоба си няколко милиона. Ако не можем да смъкнем цените и да се изолираме като Полша, може да компенсираме потребителите”, категоричен беше Велев.

Работодателите не приемат, че актуализацията на бюджета пречи. Проблемът с цените на тока е европейски, който в България се задълбочава, предвид, че имаме АЕЦ. Надвзетите средства от потребителите се събират от АЕЦ “Козлодуй” и НЕК. Тези пари трябва да компенсират хората, които са част от бизнеса, който не е някакъв “лош човек”, каза още Велев. Той допълни, че бизнесът ще реши тази седмица дали ще излезе на протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: токбизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
23
 
24
 
! Отговори
2луп преди 2 години
Хахах троловете на герб с фалшифи VPN се активизираха. За 1 минута 10 минус. Това не променя факта, че герб подписаха това, а не служебното правителство.
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все още имаме няколко блока в АЕЦ-а работещи, собственост на държавата и изградени с пари на данъкоплатците, тоест народа се явява собственик също, но е делегирал правата за управление на държавната администрация. Не може ли евтиният ток от АЕЦ да се пренасочи единствено за вътрешно потребление без да се изнася по международни борсови цени извън страната?
2
18
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е част от мракобесната Промяна на президент румен радев, която със свирепа ярост ни донесе криза, мизерия, глад, нищета, безработица, безпаричие, безпътица, метежи, грабежи, кражби, убийства, самоубийства, наркомания, хомосексуализъм, проституция, морален срив, духовна деградация, разпад на патриархално-семейните ценности, *** идеология, корупция, суша, студ, урагани, измами, инфлация! Оставка на тиранина и криптокомуне румен радев ветото ВЕДНАГА!
1
39
 
23
 
! Отговори
2луп преди 2 години
Дружно да благодарим на герб и Теменужка Петкова, че ни изкараха на борсата на ток. Тази парка ни убеждава ше, че така токът ще пиевтинее.