Tърсенето на апартаменти в София е нараснало с 30%, а цените с 12%

Дискусия на Imoti.net: На този етап не можем да говорим за балон
68
Tърсенето на апартаменти в София е нараснало с 30%, а цените с 12%
Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През последната година търсенето на апартаменти в София се е увеличило с 30%, а цените са нараснали с 12 на сто. Въпреки това експертите са категорични: на този етап не можем да говорим за имотен балон, защото растежът на средните цени на жилищата в столицата и търсенето са се случвали плавно и постепенно през годините, а не изведнъж, което не отговаря на икономическите дефиниции за балон.

Около това мнение се обединиха строителни експерти, брокери, кметове и банкери по време на бизнес дискусията „Развитие на София за по-достъпни жилища“, организирана от портала за обяви на недвижими имоти Imoti.net, част от втората най-четена медийна група в дигиталното пространство Investor Media Group.

Само през 2021 г. ръстът на покупките на къщи е с 40%, като се купуват предимно монолитни и големи имоти, отбеляза и Даниела Иванова, началник отдел „Ключови партньорства“ в Пощенска банка. През миналата година средната площ на имотите, купувани от клиенти на Пощенска банка, се е увеличила със 17%, а банката отчита ръст от 20% на жилищното кредитиране в София и големите градове, допълни още тя.

Ръстът на цените е движен основно от нарастване на покупателната способност на домакинствата, от нуждата от повече комфорт и пространство, подкрепени от банковото кредитиране, обясни Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА Недвижими имоти. Той представи анализ на пазара за последното тримесечие, според койтo, по данни на Евростат, за последните 6 години цените на жилищата у нас са нараснали с 46 на сто при средно 40% за Европейския съюз, като най-голям е ръстът в София и Пловдив, а движещите фактори за това се обясняват с високото търсене и предлагане, както и по-високите изисквания на пазара.

На такова мнение е и Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). „Растат и изискванията на клиентите към размера на имотите и качеството на изпълнението – не само сградата, но и околната среда, инфраструктурата, наличието на детски градини и клиники наблизо. Затова най-голямо е търсенето на жилища в затворените комплекси“, отбеляза той.

Председателят на УС на НАСП видя пропуск в решението на общината да забави проекти, свързани с изграждането на инфраструктура в новите квартали на София, и дори посочи че самата община има възможност да си сигури финансиране за изграждане на инфраструктура и да спечели от това, но не го прави. „Ако общината беше изтеглила кредит и изградила инфраструктурата на новите квартали като „Кръстова вада" и „Манастирски ливади", щеше да си върне парите двойно, защото щеше да създаде още по-търсена среда за строителство", обясни той.

Забавяне в развитието на инфраструктурата в районите, където тече бурно строителство, има и според зам.-министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков, който също се включи в дискусията на Imoti.net. Според него час по-скоро трябва да бъде намерен баланс между общината и предприемачите при строителството на инфраструктурата.

Пропуските бяха признати и от зам.-кметът по строителството на София Ангел Джоргов, който обясни, че се правят опити за наваксване с изграждането на инфраструктура в райони като „Кръстова вада“, „Манастирски ливади“, „Витоша“, „Симеоново“. И допълни, че паралелно с това се работи и за изграждането на детски градини и ясли в тези райони, защото купувачите на жилища там са предимно млади семейства с деца.

„Столична община им тригодишен план за изграждане на детски градини и ясли. Работим успоредно с всички 24 районни администрации с цел да придобиваме терени, там където има възможност, отредени за детски градини и училища“, обясни още той.

В дискусията се включи и кметът на столичния район „Слатина“ Георги Илиев, който разказа за интересно решение, чрез което в района са успели да преодолеят тромавите административни пречки, свързани с отчуждаването на терени, и да отворят бързо две детски градини. „В случаите, когато върху даден имот има малка част общинска собственост, опитваме да говорим с инвеститорите на първия етаж от сградата да бъде построена детска градина, тя да е безплатна и да е компенсация към Столична община“, разказа той по време на бизнес дискусията „Развитие на София за по-достъпни жилища“ на Imoti.net.

Преди дискусията в София, екипът на Imoti.net гостува и във Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Пловдив и Стара Загора, където в рамките на инициативата и проекта си „Годишните награди на Imoti.net“ проведе експертни дискусии с цел повишаване на информираността и прозрачността в сектора. Те се организират съобразно всички противоепидемични мерки.

За повече подробности следете уебсайта и социалните мрежи на Imoti.net, както и Investor Media PRO, където има подробна информация за бизнес дискусиите и целия проект „Годишните награди на Imoti.net“.

Генерален партньор на бизнес дискусиите е Пощенска Банка. Основен партньор е Националната асоциация на строителните предприемачи.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Manager.bg, Градът Медия Груп и вестник „Строител“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
12
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Истината е,че просто няма в какво да се инвестира.Покупката на каквито и да е било акции е тотален риск,защото цялата икономика е в схеми(не е истинска икономика).Златото е сигурно,но трудно за съхранение.И остават само жилищата.Остава надеждата,че следващият народ(и),който ще завладее България ще си плати честно за имотите,а няма просто да ги конфискува...Щото след 20-30 години българи няма да останат.
34
2
 
16
 
! Отговори
Дядо ме е учил: преди 2 години
Като видиш много хора да бягат в една и съща посока, бягай или в обратната или в прав ъгъл от тяхната посока.
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е една - бедните стават все по-бедни, богатите все по-богати и това не предвещава нищо добро. Някой упорито тласка света към поредна световна криза или война или и двете.
32
10
 
11
 
! Отговори
БРАВО! преди 2 години
Купувайте коптори на скъпите цени. Аз ще ги купя на разпродажни цени, като ви ги вземат банките след 2-3-4-5 години.
31
1
 
11
 
! Отговори
До Boto преди 2 години
При идеални други условия логика няма, да. Трябва обаче да се отчете българската действителност. Всички, които не са в чужбина и в работососпособна възраст, особено под 30 г. гледат да се изнесат в София. Така ще е и занапред. Второ, за българина собствения имот е най-висша жизнена и инвестиционна ценност без никаква алтернатива. Всеки, който се види в пари първо купува апартамент. Освен това никой не е придричив към качество, а и няма контрол и строителите могат да строят с огромен марж.
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статиите за имоти се пускат всеки ден, значи нещата отиват на зле. който продал - честито, който купува - става крепостник на някоя банка за цял живот
29
3
 
5
 
! Отговори
До 29 преди 2 години
В Младост е същата работа остави тухлени то панелни не можеш да намериш да се продават,всичко изчезва и се купува
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хора вече изгоряха......строители ги изнудват за още пари ,имам двама познати на които вече им искаха балона е пълен с фекалии и като се пукне ще стане мазало и с тоя сертификат още повече се надува балона
27
4
 
24
 
! Отговори
555 преди 2 години
Хахахаха падам от смях, То 80 процента от населението не е виждало 10 бона на едно място, ама иначе яко се купува. Който е живял навън, знае, че тука е най-големия kenef във всякакъв аспект. Дори съседните две преки до жилището ти да е всичко Ок, следващата е пълно гето.
26
5
 
7
 
! Отговори
Boto преди 2 години
Познати, които имат възможност почнаха да купуват имоти по Барселона и големите градове по Италия, като твърдят, че там е по-евтино.
25
2
 
29
 
! Отговори
Boto преди 2 години
Пак се учудвам. Значи от една страна смятам, че трябва да си луд да купуваш на тея цени. Особено в момента преди бах ти и зимата..... (парно, ток, затворени бизнеси и т.н.)От друга страна следя имотите в Яворов където живея и те изчезват като топъл хляб на цени над 2000 евро. Никаква бизнес логика... Не може 97 мвадрата квадратчета да ги пускат за 2000к евра и да изчезват след 2-3 седмици. Това за мен означава, че активно се перът някакви пари, нямам друго обяснение.
24
1
 
10
 
! Отговори
бивш депутат преди 2 години
Продавам изгодно шест апартамента.
23
2
 
23
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Просто като ви гледам статийте всичко е една шльокавица.Антоними нарастват безработните,по малко пари от чужбина, скъп живот,за година намаляваме със 100х души, цените на всичко нагоре ,но видиш ли хората се бият за апартаменти.. да не говорим за хубавата инфраструктура улици,тротоари,детски градини,училища,градски транспорт ,глутници кучета,мизерия *** и тн.
22
8
 
4
 
! Отговори
Криптоман преди 2 години
Биткойн удари нов рекорд, тея ме занимават с некви картонени кутийки дето след 1 година и половина пари не могат да ме вземат. Умните хора знаят къде да си влагат парите. Бретона е за плебса!
21
1
 
5
 
! Отговори
. преди 2 години
пране на пара яко
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ги ли изпрахте тия пари бре?
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 22 българските банки които нямат нищо общо с чуждестранните освен името печелят от такси на хората със сметки противно на банките по целия свят те си взимат пари колкото им трябватг от спестовните сметки на хората и ги пишат като всякакви такси! само в републиката на миризливите лаянарски мутри български и връзкарските некадърни нагли бизнесмени български лаянари
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кога лихвите по ипотечните кредити ще бъдат по-ниски от инфлацията? Банките от оборота ли печелят.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на източващите евросубсидии вече не им изнася да държат милионите в банки заради отрицателните лихви и се надцакват за *** на манджда апартаменти
16
1
 
15
 
! Отговори
123 преди 2 години
Бабиер, търсенето е почти нулево. Цените са над 300 % отгоре. И не злорадствам, а си е факт. Аз апартамент в София си имам и не съм от провинцията.

Спонсорирани публикации