Явор Куюмджиев: Предложението за спиране на износа на ток е несериозно

След 1 януари цените за битовите абонати може да са подобни на сегашните
Обновена: 21 окт 2021 22:34 | 21 окт 2021 22:25,
32

Предложението за спиране на износа на ток е несериозно, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR енергийният експерт Явор Куюмджиев.

"Това означава груба манипулация на пазара. Това ще се случи, ако излезем от ЕС. Що се отнася до бизнеса, има решение на ЕК да не се нарушават принципите на пазара, да се отменят такси, да намаляват акцизи, но на никой няма да бъде позволено да пипне пазара", обясни бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката.

По думите му парите за компенсация на небитовите абонати идват от печалбата на АЕЦ "Козлодуй".

"Изрично министър-председателят каза, че това е авансово взимане от печалбата за следващата година. Очакванията към този момент са за около 900 млн. лв. печалба, от които 600 млн. лв. вече бяха взети", допълни Куюмджиев.

Още по темата
Той подчерта, че реално се отпускат пари, които ги няма, но не се очаква АЕЦ "Козлодуй" да не излезе на очакваната печалба през 2022 г.

"Всички тези помощи и компенсации в другите страни членки на ЕС са за битовите потребители, които са на свободния пазар. Там те са ударени пряко от по-високите цени на електроенергията. България в случая печели от това, че не си изпълнява ангажиментите да въведе либерализаран пазар и за гражданите. По този начин гражданите са защитени от тези по-високи цени", уточни енергийният експерт.

Според него цените за гражданите може да се скочат драстично, ако след 1 януари миксът за регулирания пазар бъде съставен предимно от АЕЦ "Козлодуй".

"След 1 януари 2022 г. цените за битовите потребители могат да останат подобни на сегашните, или увеличението да бъде минимално. В ценообразуването в момента влиза ток от американските централи, който е много скъп, от ТЕЦ "Марица Изток", който също не е евтин, най-евтино би било да се калкулира основно доставка от АЕЦ "Козлодуй", каза Явор Куюмджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хърво им вземат печалбата, която щяла да дойде от по-високите цени на тока, после им сазват да продават евтино на битовите потребители. И аткъде ще дойде печалбата?
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не е предлагал да се спира износа на ток, а да се спре износа на евтиния ток от АЕЦ и да се изнася по-скъпия от "Мариците"!! Евтиния ток от АЕЦ-а да се продава на българите, скъпият за износ!!! Тоя мазен *** Яворчо отново по комсомослки отклонява внимнието по темата!!!
3
1
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
добре де,аз не мога да разбера:..-Всички тия "ЕНЕРГОИЗНОСИТЕЛИ" използват тока,произведен У НАС,със упорития труд на ВСИЧКИ ЗАЕТИ В СЕКТОРА,с използването на НАЦИОНАЛНИТЕ ни богатства и възможности,но..О,ЧУДО!..-"НИКОЙ НЕ МОЖЕЛ ДА ПИПА ТЪРГАШИТЕ,ИЗНАСЯЩИ ПРОДУКЦИЯ,ПРОИЗВЕДЕНА И ПРИНАДЛЕЖАЩА НА НАЦИЯТА"!?..И тая СУПЕРНАГЛОСТ някои наричат.."свободен пазар"?!..Е хубаво,но ТЪРГАШИТЕ да си построят собствени централи,да си плащат за енергийните източници със СОБСТВЕНИ средства,па тогава-тока е техен
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами папагали такива да излизаме от ес те затова им е борсата да ни взимат и тока да не се произвежда нищо тука и да им ядеме вмирисалите сирена
1
2
 
19
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Щом като държавата не бива да се меси в пазара, защо бизнеса искат помощи от държавата ?

Спонсорирани публикации