Явор Куюмджиев: Предложението за спиране на износа на ток е несериозно

След 1 януари цените за битовите абонати може да са подобни на сегашните
Обновена: 21 окт 2021 22:34 | 21 окт 2021 22:25,
32

Предложението за спиране на износа на ток е несериозно, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR енергийният експерт Явор Куюмджиев.

"Това означава груба манипулация на пазара. Това ще се случи, ако излезем от ЕС. Що се отнася до бизнеса, има решение на ЕК да не се нарушават принципите на пазара, да се отменят такси, да намаляват акцизи, но на никой няма да бъде позволено да пипне пазара", обясни бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката.

По думите му парите за компенсация на небитовите абонати идват от печалбата на АЕЦ "Козлодуй".

"Изрично министър-председателят каза, че това е авансово взимане от печалбата за следващата година. Очакванията към този момент са за около 900 млн. лв. печалба, от които 600 млн. лв. вече бяха взети", допълни Куюмджиев.

Още по темата
Той подчерта, че реално се отпускат пари, които ги няма, но не се очаква АЕЦ "Козлодуй" да не излезе на очакваната печалба през 2022 г.

"Всички тези помощи и компенсации в другите страни членки на ЕС са за битовите потребители, които са на свободния пазар. Там те са ударени пряко от по-високите цени на електроенергията. България в случая печели от това, че не си изпълнява ангажиментите да въведе либерализаран пазар и за гражданите. По този начин гражданите са защитени от тези по-високи цени", уточни енергийният експерт.

Според него цените за гражданите може да се скочат драстично, ако след 1 януари миксът за регулирания пазар бъде съставен предимно от АЕЦ "Козлодуй".

"След 1 януари 2022 г. цените за битовите потребители могат да останат подобни на сегашните, или увеличението да бъде минимално. В ценообразуването в момента влиза ток от американските централи, който е много скъп, от ТЕЦ "Марица Изток", който също не е евтин, най-евтино би било да се калкулира основно доставка от АЕЦ "Козлодуй", каза Явор Куюмджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Bebok преди 2 години
Държава принадлежи на буржуазия.За това всички печалби+помощи отиват при богаташи.А мизерници ще плащат скъп ток+издръжка на богаташи.Кой не скаче е червен!
24
0
 
0
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Ще се поправите,Карадъя президент, на балотажа за него,с мандата на ДПС подкрепяте правителство и Пеевски мин.председател, Бойко ще си почине от Радев,Радев от Бойко, тока ще ни е евтин всичко ще ни е О.К.
23
0
 
1
 
! Отговори
Бойко член на БКП преди 2 години
До края,вие сте на всеки километър и така до края на светът,от Герб та до ДПС, анонимен герботрол,тока в Гърция,Германия е пъти по скъп от българският,те го копуват на борсата във Атина,Франкфурт, Виена и т.н.от БЕХ,скъпо за нас но изгодно за тях,Герб назначи спекуланти начело на бордовете и ченгетата препродават скъпо тока на вън.
22
0
 
2
 
! Отговори
Козела преди 2 години
Всички едри бъл.бизмесмени,са потомствени комунисти и ченгета,искат да лапат грандове от Е.С.а разходите да ги плаща държавата България,то ес.ние,какво би станало,изчезват в Лудогорец, чуждите футболисти, парите отиват за детско юношеската школа,след 10/12 год.ще има подем,видяхме прехвалените скъпо платени чужденци в Цска и Лудогорец, колко са нещастни в Европа,така е и с бизнеса им.Домуса и Велев искат дървено желязо, държавен капитализъм, нещо като комунизъм, но ние да плащаме загубите им.
21
1
 
5
 
! Отговори
То преди 2 години
от вчера всички предложения на министри и други от сорта, са крайно несериозни;..
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българските бизнесмени искаха да си продават тока скъпо на борсата, но да продължат да я купуват евтино отнякъде - от държавата.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТЕСЛА строи в Русия завод за електромобили, заради евтиния ток и газ..........Нашите бизнесмени все искат да източат държавната енергетика, после реват за евтин ток.............Те вдигнаха тока чрез ВЕИ-тата си.............После поискаха борса на ток, европейски и германски цени на тока.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак източват държавното, за да дават на частното.................Бизнесът е лошият крадец на държавните предприятия.. Парите на АЕЦ Козлодуй трябват за строеж на държавни 7 и 8 блок, за да има евтин ток за крадливите бизнесмени. Трябва да им се помага чрез държавна и регулирана българска енергетика, в държавни ръце...............Но те поискаха борса за ток.....
17
0
 
12
 
! Отговори
K.Коцев преди 2 години
Абе Коюмджиев, къде другаде по света изнасят каквото и да било,а ОСТАВЯТ СОБСТВЕ НИЯ СИ НАРОД НА НЕДОИМЪК И НЕОПРАВДАНА СКЪПОТИЯ ?!?!!?! Що за тъпотия и оли гофрения ?! Какви са тия договорености да плащаме скъпо и пртескъпо,а да изнасяме и захранваме други държави на много ниски цени?! Не ви ли е неудобно да говорите,че НАРОДЪТ НИ ТРЯБВА ДА ПОЛЗВА СКЪПА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ,А ИЗНОСНАТА ДА Е В ПЪТИ ПО-ЕФТИНА ?! Къде другаде по света има износ на ефтино производство,а скъпото занарода ?! Срамна работа !
16
0
 
13
 
! Отговори
Глъм преди 2 години
Значи да си фалираме държавата е ОК, да оставим майките и бащите си на студено и да купуват скъпо и прескъпо е ОК. Но да спрем износа на ток и Българска дървесина за Немските баби и фирми не е ОК . Начин като Фана една сопа.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добър ден аз съм ,,бизнеса,, Идвам тука на евтино . Платете ми сметките щото аз съм ,,бизнеса ,, а вие простите . Зелената сделка не е чудо невиждано. Пръв я направи Китай и сега плаща цената на зелената грешка . ЕС просто иска да я повтори защото ние ще плащаме . Китай преди повече от 5 години инвестира във ВЕИ та повече от 600 милиарда и после рязко спря и почна да строи ядрени реактори . Ако беше хубу нямаше да спре . И нас ни чака от същото.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще видите сега как Европейския съюз ще клекне на Полша санкций ли грънци хората 70% тока им е от въглища да стоят на тъмно и студено заради ония ***... оти ли ама у нас нещата няма да, се развият така ще унищожат всичко да угодят на тия и ще си спомним режима 2 часа има 2 няма
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Празни приказки на измамник. Пазар няма. Ако имаше пазар токът от перките и соларните панели нямаше да е с гарантирано изкупуване. Истината е че 3 и 4 блок трябва да заработят, но политиците ни са женски полови органи.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо да не се уеднаквят цените? Като евтият ток ще покрива част от разходите за скъпия ток.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди Виденовата зима пак изнесоха, само не беше тока който помни.
10
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При борисов проблем с цената на тока нямаше!
9
0
 
13
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Спирането на износа на ток трябваше да е приета преди 3-4-5 месеца, вече и да го направят е късно. Печалбата на е а ще отиде при големите усвоители а бедния народ и малките фирми са се изгърбили. Мафията си живее добре без значение кой управлява. Време е едни 1000 човека да изчезнат за 72 часа за да живеем добре май остана единствено решение
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кво отгоре се раздават нашите пари на ,,бизнеса,, ? Тази държава на ,,бизнеса,, ли е или на народа? Цената на тока ще продължава да расте и няма значение дали ние ползваме скъпа газ или не щото пазара е общ а в Германия и Полша ще трябва да се извеждат големи мощности така че те ще вдигнат цената и на нашия ток. Бизнеса просто трябва да свикне да си плаща повече или да отиде в Русия както направиха много европейски компании .
7
0
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
а сега какво става?..ВСИЧКИ МОЩНОСТИ,произвеждащи ток, са ПОСТРОЕНИ ПО ВРЕМЕТО НА Живков,с труда на народа и ПРИНАДЛЕЖАТ на народа!!!!!!...Е,как стана така,че МАЙМУНИТЕТЪРГАШИ ЗАГРАБИХА неща,които принадлежат на нацията?!..Толкова ли не разбирате за какъв чудовищен грабеж и престъпления става въпрос?!
6
0
 
2
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Мълчи бре !

Спонсорирани публикации