Авиационният сектор под натиск, полетите ще са привилегия само на богатите

Преходът към екологично чиста индустрия ще струва около 1,55 трилиона долара
22 окт 2021 20:26, Анисия Иванова
61
Авиационният сектор под натиск, полетите ще са привилегия само на богатите
Снимка: БГНЕС

Подложен на огромен натиск да стане екологичен, авиационният сектор трябва да похарчи милиарди долари, за да стане по-благоприятен за климата, което рискува да доведе до увеличаване на цените на билетите и да превърне пътуването със самолет отново в привилегия само на богатите.

Подобно на много други държави авиокомпаниите по света, както и Европейският съюз, са поели ангажимент за нулеви нетни емисии до 2050 г., което оказва натиск върху авиационната индустрия, наред с други сектори. Освен това 27-членният блок иска да обложи керосина с данък. Всичко това ще бъде свързано с безпрецедентни разходи за индустрията.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), в която членуват 290 авиокомпании, осъществяващи 82% от световния въздушен трафик, изчислява, че преходът към екологично чиста индустрия ще струва "около 1,55 трилиона долара".

По-чисти горива

За да се осъществи този преход, авиокомпаниите трябва да инвестират в най-новите самолети, които са по-ефективни от сегашните им флотилии.

„Airbus“ например се надява до 2035 г. в експлоатация да влязат самолети, работещи с водород, който не отделя вредни емисии при изгаряне. Междувременно трябва да се създаде почти от нулата производствена верига за устойчиво авиационно гориво (УАГ), което ЕС смята да направи задължително в постепенно нарастващи пропорции.

IATA се надява да постигне две трети от намаленията на емисиите си чрез използване на SAF - неконвенционални горива, получени от органични продукти, включително готварско олио и водорасли. Понастоящем горивата представляват между 20 и 30 % от разходите на авиокомпаниите. Но при сегашното положение SAF са "три пъти по-скъпи за (тези, които използват) използвани (рециклирани) горива, пет пъти по-скъпи за биомасата и пет до десет пъти по-скъпи за синтетичните горива", заяви пред АФП Жан-Батист Джебари, министър на транспорта на Франция. Той заяви, че е от решаващо значение "да се увеличи производството, за да се намалят цените".

Патрик Пуян, ръководител на петролния и газов гигант „TotalEnergies“, който произвежда SAF, предупреди по-рано тази година, че цената на тези неконвенционални горива далеч не съответства на по-евтините конвенционални горива.

"Енергийният и екологичният преход ще трябва да се финансира не само от авиокомпаниите или енергийните компании, но и от цялата верига, включително и от клиентите", каза той.

Джебари добави, че цените на полетите могат да се повишат "в краткосрочен план". Той предупреди, че пандемията може да доведе и до изчезването на много авиокомпании, което ще намали конкуренцията и ще доведе до повишаване на цените.

Затъване в дългове

Повишаването на цените би означавало голяма промяна за сектор, който някога е бил запазена територия на богатите, но постепенно става достъпен за повече хора, въпреки че все още изключва до 95% от световното население.

По данни на Световната банка през 1970 г. са били осъществени 310 милиона пътувания със самолет. През 2019 г. броят им е 4,4 милиарда. И въпреки пандемията, IATA разчита, че през 2050 г. цифрата ще нарасне до 10 милиарда.

IATA твърди, че разходите за въздушен транспорт са спаднали с 96% от 1950 г. насам благодарение на въвеждането на самолетите през 60-те години на миналия век, което е довело до драматичен растеж на индустрията, и на дерегулацията на сектора в САЩ през 1978 г. Тя добавя, че тази "тенденция на намаляване продължава да се дължи на подобрените технологии и ефективност, както и на силната конкуренция".

В момента цените на полетите се понижават в много региони, тъй като търсенето на въздушен транспорт само плахо се възстановява от шока, причинен от пандемията от Covid-19. Авиокомпаниите не са в добра позиция, потънали са в дългове и се борят да възстановят паричните си потоци. Как тогава ще финансират екологичния преход, който не търпи отлагане, тъй като светът е изправен пред катастрофалните последици от изменението на климата?

"Ясно е, че устойчивостта и способността на нашата индустрия да постигне поставените цели е най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени", заяви Паулс Калитис, главен оперативен директор на латвийската нискотарифна авиокомпания „airBaltic“, на неотдавнашен симпозиум в Брюксел.

Тъй като авиокомпаниите са финансово нестабилни, "парите ще трябва да дойдат от някого", заяви Бертран Мули-Айгро, партньор в „Archery Strategy Consulting“, специализирана в авиокосмическата и енергийната индустрия, на неотдавнашно събитие.

„Да се накара клиентът да плаща може би не е лоша идея", добави той. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви самолети, кви пътувания за простолюдието. Онези искат да ги затворят по къщите им, даже са съгласни пари да им дават да не мърдат, те за пътувания се размечтали.
29
2
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Прясна информация от Ямбол.Имаме Су- 25,което ще бомбардира НС.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пускаме електрическите самолети,не се притеснявайте.
27
4
 
2
 
! Отговори
baionya преди 2 години
До -------Че тоя видеосоциален рейтинг звучи супер! Представям си ***, как е паркирал където му падне като последния селянин и после хоп! - няма книжка за една година. За нашите географски ширини друг вариант няма. Кога ще го въвеждат тук викаш?
26
7
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Някои от по-долу коментиращите никога не са пътували със самолет, ама са се притеснили. Хахахаха. Ако ги питаш кои 2 държави са най-големите производители на самолети, не могат да ти кажат.
25
1
 
21
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
"""""видео социален кредитен-рейтинг като в Китай ,,,,,,,,,, какво е това?""""" ---- Видео мониторинг, който който определя благонадежноста ви в обществото. Ако извършите нарушение рейтинга ви пада, например - пушите на обществено място, изхвърляте хартийка на улицата, правите "неправилни изказвания" и т.н., ако имате нисък кредитен рейтинг, например - нямате право да използате обществен транспорт, или замразяват за няколко дни банковия ви акаунт, или губите работата си. Не, не е фантастика.
24
4
 
10
 
! Отговори
Това е Нищо преди 2 години
с това, което следва - свинската мръвка заменена с чер вей, насекоми и соя пълна с естроген, за химическа кастрация на мъжете и затръстяване!
23
7
 
29
 
! Отговори
Интернет Конспиратор преди 2 години
Всичко върви точно по план! ако има още неразбрали, защо ЮдеюСемитите са прогонени от 109 държави в исторически план - ама преди имаше мъже на място и отстояващи своето, сега е само Жендр до Жендр създаден чрез отравяне на храните и водите от същите с бисфеноли, естрадиоли и най-важвното флуор за контрол над съзнанието за лесно внушение...
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
видео социален кредитен-рейтинг като в Китай ,,,,,,,,,,,,,,,, какво е това?
21
4
 
34
 
! Отговори
------- преди 2 години
Казах ви го още пролета! След време, лични автомобили няма да има, полетите ще са привилегия само за богатите, недвижимото имущество ще се нациолизира, парите ще са само електрнни, видео социален кредитен-рейтинг като в Китай. Скоро мнозина професии ще изчезнат... влезте в Тубата и вижте - Meet Grace, the health care robot . До 2030 г. няма да познаете света в който живеем.
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви самолети Ве ей рая? Утре може да Ви искат цял паспорт с ваксини за влизане на кино, те на самолет искали. Свърши това с летенето, вече и да се отвори за пътуване, техниката ще прави какви ли не проблеми. Я дръжте някаква машина на открито за 2-3год, да видим как ще работи после? Първите полети ще са кошмар
19
2
 
29
 
! Отговори
лимузина с педали преди 2 години
Водородът е лесно запалим и силно експлозивен, не става. Използването на готварско олио и водорасли за самолетно гориво е като за сценарий на комедиен готварски сериал. Това ли са ни постиженията в зеления сектор?Някак съвсем рязко всичко се сгромоляса , тези неща с климата не бяха ли ясни отдавна -а може би светът ни досега е бил управляван от и.диоти?Направо да конструират самолет на оборски тор.
18
5
 
11
 
! Отговори
Кацаров преди 2 години
Давам ви ултиматум на всички българи и cigaни да ми се махате от тук, много пари ми дадоха евреите и треба да заселвам територията с пакистанци не ми пука за ваксините изчезвайте иначе децата ви ги пращам у белене !
17
0
 
37
 
! Отговори
Край преди 2 години
А добър ден. Местенето в пространството ще е привилегия само на заможните. Това с колите за по 4-5 Хил лева и самолета на Уиз ер за по 40 евра отиване и връщане вече Беше.
16
6
 
12
 
! Отговори
Кацаров преди 2 години
Боко не можа, но аз ще ви затрия българи такива !
15
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грета си изигра ролята. Хубавото свърши.
14
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дам. Личните автомобили и месото също ще ги забравим. Ще ни хранят с буболечки, защото ни смятат за ***. И ние го доказваме всеки ден като се делим на ваксъри и антиваксъри.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали ,да не си сложа вдно печено агне в куфара и да си сваря ,няколко кренвирша в чайника ?!
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голем праз ,аз пътувам с каруцата
11
4
 
19
 
! Отговори
@ преди 2 години
Съмнявам се, човечеството ще се усети в един момент и ще нашиба зелените с пръчки по задниците. После всичките им дивотии ще отидат в кофата.