Работодателите искат ускорено присъединяване към еврозоната

Еврото нямало да доведе до увеличаване на цените
71
Работодателите искат ускорено присъединяване към еврозоната

Ползите от влизането на България в еврозоната доминират. Позицията на АИКБ, а и на всички работодателски организации у нас е трайна подкрепа и ускоряване на присъединяването на България към еврозоната. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев по време на Четвъртия банково-финансов форум „Бъдещето на парите“.

Приемането на единната европейска валута и мястото на България в еврозоната бе водеща тема във втория ден на форума. Фокус беше поставен върху предизвикателствата и възможностите пред банките и реалния бизнес при изпълнение на Националния план за въвеждане на еврото и как ще се използва опитът на другите наскоро присъединили се държави към еврозоната.

По думите на Васил Велев в страната ни битуват няколко мита и легенди, които трябва да бъдат развенчани.

Първият мит е, че при влизането в еврозоната цените у нас ще се увеличат и ще станат двойни. Според него опитът на другите държави, които са били във валутен борд и са приели еврото, сочи, че на практика няма инфлация, която да е допълнително подклаждана от еврото.

„При нас има такова стечение на обстоятелствата, че 2 лева са 1,02 евро, като се очаква тези дребни сметки да се делят на две. Това дори ще потисне инфлацията. Ние като работодатели ще отправим призив към всички наши членове, изобщо към бизнеса, противно на правилата в математиката да закръгляваме надолу при изчисляването на цените в евро“, заяви още председателят на АИКБ.
Другият мит е, че България ще загуби суверенитета си. За Васил Велев с влизането в еврозоната страната ще качи суверенитета си на по-високо ниво, тъй като ще може да участва в изготвянето на политиките на европейски ниво. Той припомни, че ние като държава сме се лишили от парично-валутна политика още с влизането на валутния борд през 1997 г.

Третият мит, който се разпространява, е как българите ще плащат на Гърция за неразумната политика и разходите ѝ. „Всъщност ние ще имаме застраховка, така както имаме каско или гражданска отговорност на автомобилите си. И при някакви провали тя ще важи и за нас. И тази застраховка си струва.“, допълни Васил Велев.

Последният от най-тиражираните митове е, че с влизането в еврозоната България ще изхарчи валутния резерв и ще отпусне макроикономическата и фискалната си стабилност. Според председателя на АИКБ се вижда, че ин хаус поръчки се правят и без страната да е в еврозоната, а дори в момента от България изтичат капитали, тъй като се инвестират навън.

Той припомня, че между 2005 г. и 2008 г. инфлацията у нас е била средногодишно 9%, но доходите са растели много над тези проценти. И допълни, че се надява инфлацията, която сега започва да расте, към окончателното приемане на еврото за платежно средство в България да се укроти, така че да не се получава усещането, че именно на тази стъпка се дължи по-високата инфлация, а не на световните цени на енергоресурсите например.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
.....само да добавя хората са вървяло в една посока съвестно работили,който е некадърен системата го изхвърля,както германците гонят децата си като станат на 16,18год.,да се оправят сами ,а тук още сме на соц вълна,детето да го изучим ,да му купим жилище ,баба и дядо да помогнат ,да му купим кола ,да пуснем връзки да му намерим хубава работа както много от родителите и бабите и дядовците са пускали.И сега ревем като магарета ,на то демокрацията много лошо нещо .Много скъпо,нов.капиталисти тормоз
62
1
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Много от хората в БГ сигурно са очаквали ,живот както по соца ,така и в Евросъюза.Хубаво е всеки иска .Да ама две добрини няма .Тази Демокрация ,културното име на /Капитализъм/.,не може да се разбере от българина нормално ,защото масата от българите сме още с бетонирани мозъци от социализъма./това в малка степен се предава и на децата и на внуците /А както са казали ,,*** народ слаба държава,,Обаче притенциите на много от нас са много големи.Лошо наследство,и кражби .Много ще се плаща тепърва
61
0
 
0
 
! Отговори
Минчо празников преди 2 години
Няма ли капка. Българско лева да го замените.
60
1
 
8
 
! Отговори
115 преди 2 години
Големите работодатели, дето дават МИ ИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА. Като ви е по добре в Европа, МАХАЙТЕ СЕ ОТ БЪЛГАРИЯ, кърлежи такива.
59
1
 
12
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 години
Големите работодате в българия на пръсти се броят,другите не могат да плащат 500 лева заплата или имат по 2 работници.тука в българия в кауфланд работниците взимат по 1000лева в германия 4000лева.трябва да се направи минималната заплата в европеиският съюз една и съща.
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакво евро слуги продажни , ще позволим ли още да си играят с нас и постоянно ние да плащаме за глупавите решения на продажните ни безгръбначни управници !
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо да приемем правилното име - работонаематели. Работонаемателите не "дават", а "наемат"..................Работодатели са работниците......................Като наемател и наемодател... Кой дава и кой взема трябва да се уточни първо. Синдикатите се крият и не поставят най-важният въпрос - кой дава и кой взема работа. Синдикатите ни още нямат синдикално съзнание....Синдикатите да преведат какво означава Емплойер. Нали ще ставаме европейци.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прекрасно и Данъка според доходите !
55
1
 
10
 
! Отговори
Пачките ПАРИ преди 2 години
Алчния бизнес ще удари жестоко и смачка пак обикновените хора.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хармонизиране с европейската данъчна система. Данъци от 60-70 процента за най-богатите. Швеция, Дания са пример за нас и нашите бизнесмени......Най-после искат да станем европейци като Западна Европа, а не Офшорка за пране и крадене на пари от държавата и еврофондове и плосък средновековен данък.
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи време е за европейски заплати....Велев признава, че трябва да приемем европейските заплати и европейските данъци за богатите......
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо да приемем европейската данъчна система за данък печалба, данък дивидент, данък общ доход. За да станем европейци чрез европейски мерки.....................Работонаемателите да наемат труд на европейски цени................Да се разпуснат картелите на работонаемателите и да се уволнят картелчиците като Велев.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом ще работиме за Евро то и Заплатите нека да бъдат равни на Европа ! Обачееееее тарикатлъка ще е във евро пари , но БГ заплати и ако може да им се работи днеска и нощтеска даже и без пари
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом ще работиме за Евро то и Заплатите нека да бъдат равни на Европа ! Обачееееее тарикатлъка ще е във евро пари , но БГ заплати и ако може да им се работи днеска и нощтеска даже и без пари
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще взимат специалистите на Еврозоната! Ех тези български работодатели големи тарикати излезоха! Спестиха от парите на българите за да ги дават на бъдещите специалисти от Европа!
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой от четящите тук ходил ли е наскоро в Черна Гора? Аз не съм, но планирам! Тази прекрасна държава съчетава планини и море - Адриатика! На всичкото отгоре въведоха еврото нелегално и без никакви фанфари! Просто им е национална валута без никой да ги пита. И като гледам са си добре! А сега и магистралата е почти готова - няма конкуренция!
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да е така щом искат Еврозона то нека да направят Заплатите по Евростандарта !!!!
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Какво се Тюхкате.... Прав си само дето тук в Европата заплатат ми е 3.500 евро. Твойта колко е 500 евро ли. Тук има магизини в които цените са по ниски от вашите в БГ. Купих си чисто нов Баварец благодарение на тези хранителни магазини. С 1000 евро изкарваме месеца 4 човека без да се лишаваме от нищо. При вас иматели такива магазини. Не. Нямате и няма да имате защото Мутрите ви продават храните.Тук няма Мутри. А при вас Мутрите ви вдигат тока водата отоплението горивата а вие *** като мухи
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е една деноминация на лева както бе преди 2000 стари лв.=2 лв.нови и като преди веднага се разбързаха да вдигат цени въпреки,че 1 год. бяха в обръщение двете копюри,като на края за продукт в стари даваха закръглено повече отколкото в нови заради срока за обмяна и трябваше да се бяга до банката за смяна,а сега 2 лв. Деноминират на 1 лв.= 1?,че тогава увеличават двойно всички заплати за да се изравнят около ЕС центъра оставят цените отпреди туй увеличение и ето в ? с мощност на производство
44
2
 
13
 
! Отговори
Еврозоната преди 2 години
Е добра само за 5% от населението. Останалите ще мизерстват

Спонсорирани публикации