Семейството на починалия мъж в София отказало хоспитализация няколко пъти

Става въпрос за един много тежък инцидент, призна Катя Сунгарска
Обновена: 30 ное 2021 13:06 | 30 ное 2021 13:05,
141
Семейството на починалия мъж в София отказало хоспитализация няколко пъти
Снимка: БГНЕС

Семейството на починалия от пневмония мъж в София е отказало хоспитализацията му няколко пъти. Това стана ясно по време на брифинг на Спешна помощ.

"Става въпрос за един много тежък инцидент, завършил със смърт. Колежката е поела пациента около "Горубляне" във фаталната нощ на 19-и срещу 20-и ноември. Тя работи във филиала в Елин Пелин в самостоятелен екип с шофьор", обясни говорителят на ЦСМП Катя Сунгарска.

Тя допълни, че при мъжа няколко пъти е изпращана линейка.

"На 7.11 сме викани два пъти. Първият път се установява, че има гастритен проблем, който не изисква хоспитализация. Същият ден, няколко часа по-късно, се вика екип със същите оплаквания. Тогава колегите са предложили хоспитализация, която е отказана", каза още Сунгарска.

Няколко дни линейката отново е посещавала дома на починалия пациент.

"Разполагаме с документ, с който съпругата на починалия - Илона Александрова, отказва хоспитализация за втори път. Следващото повикване е на 18-и срещу 19-и. Екипът от филиала в Елин Пелин се отзовава. Пациентът отново отказва да бъде хоспитализиран, но въпреки това лекарят го убеждава да постъпи в болница. Така пациентът е приведен в "Александровска болница", обясни Сунгарска.

Малко по-късно от лечебното заведение се свързват със Спешна помощ като обясняват, че състоянието на пациента изисква приемането му в отделение "Гръдна хирургия" с каквото болницата не разполага. Мъжът е взет с линейка и е направен опит да бъде хоспитализиран в „Софиямед”. Но докато пътуват натам се оказва, че има позитивирал пациент с COVID-19 и приемът се спира.

Още по темата
"Така се оказахме с пациент, който няма къде да бъде приет. От репортажа, който излъчиха по телевизията – съпругата на пациента ясно заявява, че лекарят й е казал, че ще бъде направено всичко възможно той да бъде хоспитализиран и колегата й е казал – ако не успеем никъде да се справим, ще обикаляме болниците и ще го върнем. Тя е била предупредена", допълни Сунгарска.

Пациентът е върнат в дома му като е прехвърлен от софийска линейка към екипа във филиала в Елин Пелин.

"Когато установихме, че пациентът е стабилен, поехме към дома му. Отне ни около 10 минути да го транспортираме. Лично пациентът ми даде номера на съпругата си, която да уведомим за пристигането ми. Пред дома му бяхме посрещнати от съпругата му, която с видимо агресивно поведение ни попита защо го връщаме. Обясних, че няма места в болниците в София", разказа Диди Кацарова, медикът, откарал пациента в дома му в Елин Пелин

"Събраха се още хора. Тълпата се държеше агресивно. Не съм била заключена в линейката.  Бях в непрекъснат вербален контакт с пациента докато беше в линейката. Помолихме за помощ да бъде преместен в дома му като хората наоколо го взеха и ни отрязаха достъпа", разказа д-р Кацарова, цитирана от Нова тв.

Така се стигнало до намесата на полицията и втори екип на Спешна помощ, тъй като пациентът видимо се влошил.

"Направихме всичко възможно да спасим този човек въпреки цялата агресия срещу нас. Наложи се МВР да влезе, за да ни изкара от дома на пациента, защото беше опасно за нас. Бяхме заснемани по Facebook, обиждани", заяви Кацарова.

Лекарят и шофьорът на линейката в момента са в болнични след преживения стрес.

"Сега филиалът ни в Елин Пелин е с два екипа по-малко. Колежката от втория екип, която също се е отзовала на повикването, също е в болнични заради този случай", посочи Сунгарска.

Тя призова да се изчака заключението от аутопсията.

"Спешна помощ по никакъв начин не приема обвинението за неоказана медицинска помощ, обвиненията в немарливо отношение и всички други обвинения, изказани към нас", заключи говорителят на Спешна помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
3
 
6
 
! Отговори
иво преди 2 години
КАЦАрофф Е ПОТЪНАЛ , ОЧЕВИДНО , В ДЪЛБОКА КОМА ! НИ ВИЖДА , НИ ЧУВА ! ЕЕЕЙ , СЪБУДИ СЕ бЪЛГАРИНООО !
115
5
 
8
 
! Отговори
Първи преди 2 години
По смъртност в света сме с рекордни стойности за целият свят. Както по обща, така и в резултат на Ковид. И африканските държави "задминахме"! Не лекарите са виновни, а тези които не искат да се ваксинират. Начело с водача им с двата щама и министъра му дето спря зелените коридори...
114
9
 
3
 
! Отговори
Анти-ковидфашизъм преди 2 години
Убиват ги с вредните атибйотици и ИНЖЕКЦИИТЕ.ФАКТ ,ЧЕ ИМАМ 3МА БЛИЗКИ ПОЧИНАЛИ СЛЕД ЛЕКАРСКА НАМЕСА.ПЪЛНИ НЕЩАСТНИЦИ СА.РАБОТЯТ ЗА СЗО А ТО ИМ ПЛАЩА ПО 25000ЛВ ЗА УБИТ ОТ КОВИД
113
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямал е пари за частна болница, а държавните са пълни с ковидаджии и не приемат други болни, затова е и умрял
112
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е тази глупост да се разкарва пациент по болниците? Първо трябва да се обадят да попитат къде има свободно място и да уведомят болницата че карат пациент и да му се пази мястото, а не да се разкарва насам натам и накрая да се връща в начална точка. Били стресирани, но човека е починал за какъв стрес ми говорят тези. Излиза че за тях стреса да умре пациент е по-малко от това да ги обидят, явно са свикнали и смъртта не ги впечатлява вече.
111
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резюме: меринджея е разкарвал линейката няколко пъти, в рамките на няколко дена. Като се почувства зле ги вика, като се пооправи ги гони. Накрая на тези от бърза помощ от една страна им им писва, от друга лекарката вижда че има проблем. Товарят *** и се опитват да го настанят в болница, но всички отказват защото съществото не е здравно осигурено. Връщат го в дома му и той заминава към вечните ловни полета. Останалите от племето стават агресивни към без вина виновния екип, и атакуват.
110
6
 
11
 
! Отговори
Когато си преценяш преди 2 години
е така. Преценяш и за другите около теб, които нямат достъп до болнична помощ, защото с празната си глава си преценил, че рептилите-конспиратори искат да те поробят с 5Г чип в трътката. Преценяш и за лекарите, дето откачиха и за погребалните агенции, дето просперират. Браво, балканско ***, ти пак си най-умно на света.
109
5
 
12
 
! Отговори
Хах преди 2 години
По справка от сайта на НЗОК, аз не виждам къде е претоварването на системата при 24 000 свободни легла? -Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има сключени договори с лечебни заведения за болнична помощ (ЛЗБП) в цялата страна общо за 48 098 легла за активно лечение към 28 ноември 2021 г. Справка от информационната система на НЗОК показва, че от общия брой договорени легла са заети 23 686; от пациенти с COVID-19 са заети 6655; незаетите легла за активно лечение са 24 412.
108
5
 
16
 
! Отговори
Стига с тая кихавица преди 2 години
Егати мисирките, честно. Сутринта писаха,че пациентът бил с пневмония. Сега се оказва, че имал гастритен проблем и трябвало да бъде настанен в гръдна хирургия (!?), последно?Не били компютри а компоти. Ваксарите какво са отворили усти, че трябвало да е ваксиниран, като иде реч за друго нещо. Болниците са пълни, заради "чудесното ни здравеопазване" - а и пътеките по ковид са доста сносни. Все пак от много години сме първи по смъртност, аре не се оправдавайте с кихавицата.
107
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук не знам дали се усещате, че Софиямед е частна болница, която не приема пациенти с корона... Повече какво да го разсъждавате, отнемане на лиценза и това е, не може болни от ковид да се лекуват в едни 30-40 болници общо, които да са постоянно претоварени, а 400 здравни заведения да си правят козметични проедурки и да папка яко пара от НЗОК...
106
9
 
5
 
! Отговори
Бог да ги убие! преди 2 години
Много невинни души имат на съвестта Радев, Борисов, Кацаров, Мутражджиев.... Да не беше ковид фашизма, едни хора щяха да бъдат приети в болница и нямаше да умирят като кучета. Да не говора за отказани планови операции, и смърт или съсипано здраве поради просрочване... Бог да ги убие!
105
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...Пациентът отново отказва да бъде хоспитализиран, но въпреки това лекарят го убеждава да постъпи в болница. Така пациентът е приведен в "Александровска..."
104
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе болниците пълни в момента заради ковид-пътеката.Все пак три бона на глава са си доста пари.Та заради това кой ще ти лекува болен от бъбреци,сърце,рак и много други заболявания. ........................................... Мен ме лекуваха. Карцином. Само в реанимация бях седмица, после в отделението. Сега редовни контр. прегледи с нужните изследвания. Лекуват, да са живи и здрави.
103
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе хора не можете ли да четете. . . . . . . . . . .. . . Няколко дни линейката отново е посещавала дома на починалия пациент. . . . . . . . . . . . . За какво се посещава дом на починал пациент, може ли някой да каже?
102
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО 108. Пътеката за ковид пневмония е 1200 лв. От нея в джоба на лекаря влизат 10 лв. Санитарката да си гледа парцала.
101
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"""...Ти въобще разбра ли от какво е бил болен човекът, бе ди билл? Няма нищо общо с ковид. При това не е отказал хоспитализация""" ---------------- Нали жена му 2 пъти е подписала формуляр за отказ от хоспитализация.
100
5
 
1
 
! Отговори
иво8 преди 2 години
Добре де,за амбриажа Домусчиев как болниците не бяха пълни.За Боко Тиквата и щайката болниците винаги са на разположение.Трепане трябва за властимащите отпадъци.Майка ви ше е.......ба.
99
1
 
6
 
! Отговори
За демокраДСия чети: преди 2 години
"Народът въобще не разбира от добродетели; той величае винаги долните хора, хайдуците, развратниците, престъпниците, лъжците, изнудвачите и на такива той поверява своята съдба. Такива избира той за Народното събрание, а на умните, почтените народът се присмива и ги забравя."
98
14
 
4
 
! Отговори
санитарка преди 2 години
Абе болниците пълни в момента заради ковид-пътеката.Все пак три бона на глава са си доста пари.Та заради това кой ще ти лекува болен от бъбреци,сърце,рак и много други заболявания.
97
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
32 години демокрация и това е .... ----------------- Нали не мислите, че имаме демокрация? Организирана от онези същите, още през 1988 и преврат проведен 1989? Стремим се, но не сме в демокрация още.